donderdag 4 juli 2019

Cirkelzaag'Wat doe je?' vroeg echtgenoot slaperig.
Ik legde nog een handdoek op de grond en antwoordde: 'De airco drupt.'
'O,' zei hij, draaide zich om en sliep weer verder. Ik liet het maar zo, want midden in de nacht kon hij er toch weinig aan doen. Zelf sliep ik weinig die nacht, want dat gedrup irriteerde me mateloos en het ding rammelde ook nog harder dan hij de laatste tijd al deed.
De volgende ochtend bleken de filters zeer vuil te zijn. Nooit over nagedacht dat je die regelmatig schoon moet maken. Airconditioning is nu eenmaal nog vrij onwennig voor ons. We verwijderden een dikke laag stof van de filters en zetten de airco even aan om het resultaat te testen. Geen gerammel, geen gedrup. Opgelost.
Dachten we. Maar die avond begon het druppen opnieuw, zodra de airco goed koud werd. Blijkbaar was er nog iets anders mis. Na nog een slapeloze nacht meldden we het bij onze huisbaas. Hij kon er zelf ook niets mee en belde meteen iemand die er verstand van had. Die kwam een paar uur later om het probleem op te lossen.
Dat hoopte ik tenminste, toen ik ze eenmaal bezig zag. Ze kwamen met drie man tegelijk. Zowel de binnen- als de buitenunit werd van de muur geschroefd en gedemonteerd. Er werd een verlengsnoer in mijn keukenstopcontact geprikt en daar werd een hogedrukspuit op aangesloten, waarmee alle losse delen zorgvuldig schoongespoten werden. Dat snapte ik nog wel, maar wat deden ze in hemelsnaam met die cirkelzaag?
Ik kwam er niet uit en hoopte maar dat zij het zelf wel begrepen. De stoppen waren er in ieder geval niet blij mee, die sloegen drie keer door. Er werd gespoten en gezaagd en heftig gediscussieerd in het Papiamentu en het duurde vrij lang allemaal. Ik begon het allemaal somber in te zien en voorzag nog vele slapeloze nachten, want zonder airco is ons eenkamerappartementje erg warm 's nachts.
Maar toen kwam er ineens schot in.
De huisbaas legde uit dat er een of ander insect een nest in de buitenunit had gebouwd, vandaar dat uitgebreide schoonspuiten. Van de gezaagde planken en balkjes maakten ze een tafelblad waarop de units neergelegd werden om ze weer in elkaar te kunnen zetten. Juist. Logisch allemaal.
De boel werd weer aangesloten en uitvoerig getest. Deze keer was het probleem echt opgelost. We hebben die nacht heerlijk geslapen.

(foto van pexels.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten