maandag 5 november 2018

{gelezen} Magische praktijken van Alice HoffmanEen van mijn favoriete films is 'Practical Magic' met Sandra Bullock en Nicole Kidman als twee zussen die ieder op hun eigen manier omgaan met het feit dat er echte heksen in hun familie voorkomen. Toen ik het boek 'Magische praktijken' van Alice Hoffman uitzocht uit de lijst suggesties die mijn Kobo Plus abonnement me gaf, had ik in eerste instantie niet door dat dit het boek was waarop de film werd gebaseerd, al besefte ik wel dat het een soortgelijk verhaal was.

Eigenlijk vind ik het altijd jammer als ik eerst de film zie en dan het boek lees. Je hebt dan al een bepaald beeld bij de hoofdpersonen dat niet altijd precies klopt met de beschrijvingen in het verhaal. Dat was in dit geval ook zo. Ze lijken erop, maar zijn toch anders. Ik moest in het begin even moeite doen om Sandra en Nicole los te laten en Sally en Gillian te zien zoals de schrijfster ze bedoeld had.
Omdat het plot in grote lijnen hetzelfde is als de film, waren op dat punt weinig verrassingen, maar het verhaal was zeker boeiend genoeg om door te lezen. Ook heb ik genoten van de diepere achtergronden die in het boek zitten. Meer inzicht in de karakters, meer jeugdherinneringen. Bovendien worden Sally's dochters, die in de film jonger zijn en nauwelijks een rol spelen, in het boek ook uitgebreider beschreven. Wat zij meemaken, denken en voelen vormt als het waren een tweede laag inzicht in de karakters van hun moeder en tante.

Sally en Gillian groeien na de dood van hun ouders op bij twee tantes die bekend staan als heksen. Hun specialiteit is het uitvoeren van liefdesspreuken en de twee meisjes zien al veel te jong hoe wanhopige komen smeken om een betovering om de man waar ze verliefd op zijn te krijgen, met alle soms nare gevolgen van dien. Dat vormt hen, maar op totaal verschillende manieren. Sally wil niets liever dan een normaal leven, met gezond eten (van de tantes krijgen ze de gekste dingen te eten) en een normaal huis met een wit hek. Ze trouwt met een normale man en krijgt twee dochters. Gillian verlangt naar vrijheid, loopt op haar achttiende weg van huis en kiest voortdurend voor de verkeerde mannen. Hoewel de zussen elkaar jaren lang niet zien en amper spreken, komt Gillian uiteindelijk, als ze in moeilijkheden zit, toch bij Sally om hulp vragen.
Sally's dochters Antonia en Kylie worstelen, ondanks dat Sally ervoor gevochten heeft hen een heel andere jeugd te geven, met dezelfde problemen als Sally en Gillian. Jaloezie, behoefte aan acceptatie, het zoeken naar de juiste manier om om te gaan met aantrekkingskracht en liefde... Eigenlijk universele thema's, of de hoofdpersonen nu opgroeien met hekserij of niet.

Hoewel je, vanwege de titel, zou denken dat dit boek draait om magie en hekserij, is het tegendeel waar. Het is geen Harry Potterachtig toververhaal en het is ook mystiek hekserijvertelsel. Het plot draait om familiebanden, vooral die tussen zussen, over anders zijn en leven in een maatschappij waar je niet geaccepteerd wordt, en over  liefde, zowel de positieve als de negatieve kanten daarvan en de manier waarop je daarmee omgaat. Gecombineerd met wat spanning in de vorm van Gillians enge vriendje, is het een verhaal dat ik zeker nog een keer wil lezen.


(dit artikel bevat affiliatelinks - klik hier voor meer informatie daarover) 

bovenste foto van pexels.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten