woensdag 17 oktober 2018

Redenen om je bed op te maken


Ik geef het toe, het is ook eigenlijk zo'n klus waarvan je denkt: waarom? Je komt de rest van je dag niet meer in je slaapkamer en 's avonds trek je de boel toch weer los om vervolgens in slaap te vallen. Je ziet er dus niets van. Vrij nutteloos.

Maar toch. Ik ben een paar jaar geleden begonnen met het dagelijks opmaken van mijn bed en dat hou ik nog steeds vol.

Redenen om je bed op te maken:


1. Het is in verhouding een klein klusje, maar je voelt je ontzettend braaf als je het gedaan hebt
2. 's Avonds in een net bed stappen is toch echt prettiger dan moeten proberen een plekje te vinden in de kreukels, kuilen en opgefrommelde lakens van de vorige nacht
3. Je ziet iedere dag je beddengoed en dat zorgt ervoor dat je er eerder aan denkt je bed te verschonen. Dat is dan wel zo hygiënisch.
4. Als je bed netjes is, heb je ook eerder de neiging de rest van je slaapkamer opgeruimd te houden.

Opmaken of openslaan?


Er zijn twee kampen wat bedden betreft. De ene helft zweert bij strak opmaken en de andere helft zegt dat dat onhygiënisch is omdat je vocht en warmte van je lichaam opsluit onder die strakke lakens.
Ik ben zelf van de gulden middenweg en dat is ook wat ik anderen aanraad te doen. Ik sla 's ochtends als ik opsta ons bed open, zodat het kan luchten. Na het ontbijt ga ik terug naar de slaapkamer om het bed op te maken.
Als je daar geen tijd voor hebt, adviseer ik een andere middenweg: maak zodra je eruit stapt het bed min of meer helemaal op (onderlaken straktrekken, kussens opschudden en rechtleggen, lakens en dekens of dekbed gladtrekken en rechtleggen) en sla dan de lakens en dekens of het dekbed netjes open. Zo kan het wel luchten, maar ziet het er toch nog enigszins verzorgd uit, met alle voordelen die ik hierboven noemde.

Sprei en sierkussens?


Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt. Ik ben zelf begonnen met gewoon ons beddengoed netjes rechtleggen en niet meer dan dat. Na verloop van tijd kwam daar een sprei bij, die we in de winter overigens gewoon als extra deken gebruiken. Ik heb voor de verkoopfoto's van ons huis voor het eerst sierkussens neergelegd en vond dat wel mooi staan, maar ik zie er eerlijk gezegd niet helemaal het nut van in om die dingen te blijven verplaatsen.
Voor ons Curaçaose éénkamerapartementje, waar iedereen ons bed kan zien, kocht ik een sprei omdat ik dat noodzakelijk vond. Ik kreeg er twee sierkussens bij, dus die leg ik er trouw iedere ochtend op, om ze 's avonds weer in de hoek te moeten stapelen. Maar ik weet niet hoe lang ik dat nog blijf doen. Persoonlijk vind ik een bed met alleen een sprei ook erg mooi.

Sprei kopen? Hieronder een kleine greep uit het enorme aanbod van Bol.com(dit artikel bevat affiliatelinks - klik hier voor meer informatie daarover) 
Ik doe mee aan de Zondag Blog Hop op Huisvlijt 

(foto van Pexels.com)

2 opmerkingen:

  1. Ik heb van de kraamhulp een trucje geleerd, waarbij je het bed wel opmaakt, maar tegelijkertijd het matras bloot blijft liggen. Zo oogt het netjes, maar het kan toch luchten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat werkt ook prima (is denk ik ongeveer wat ik bedoel met die andere gulden middenweg). Als het maar niet blijft liggen zoals je eruit gerold bent ;-)

      Verwijderen