maandag 22 oktober 2018

{gelezen} Wilde tuinen van Katie FfordeDe boeken van Katie Fforde zijn eigenlijk altijd leuk. Ontspannende gezellige romans, met een typisch Britse ondertoon. De vrouwelijk hoofdpersonen zijn bijna altijd net een tikje anders, meestal niet piepjong, superknap en superslank en over het algemeen vrij chaotisch. De mannelijke hoofdpersonen zijn vaak een tikje mopperig en niet altijd even charmant. Maar dat maakt ze nu juist zo menselijk en ik denk dat dát de reden is dat deze boeken zo fijn lezen.

In "Wilde tuinen" speelt de achtendertigjarige Althea de hoofdrol. Ze is gescheiden en woont met haar drie kinderen in een huis waar ze dol op is, maar dat eigenlijk te groot en te duur is. Ze werkt als secretaresse op een school, maar raakt door een fusie haar baan kwijt. Omdat de banen nu eenmaal niet voor het oprapen liggen - en omdat ze er zin in heeft - besluit ze te proberen of ze van haar hobby haar werk kan maken en als tuinontwerpster aan de bak kan komen. Ze krijgt de kans mee te doen aan een grote tuinshow en stort zich volledig op het ontwerpen van een tuin waarmee ze genoeg erkenning kan krijgen om zich als "beroeps" te profileren. Helaas wordt het huis naast het hare, waarvan ze de kas stiekem gebruikt voor het opkweken van haar plantjes verkocht en heeft haar eigen huis een aantal grote reparaties nodig.
Alsof dat haar leven niet al ingewikkeld genoeg maakt, duikt haar ex-man ineens weer in haar leven op, ontwikkelt ze gevoelens voor haar buurman en moet ze haar normaal zo zelfverzekerde zusje steunen als die niet helemaal gepland zwanger wordt.

Ffordes boeken hebben altijd precies de juiste balans tussen grappig en gevoelig, met onverwachte wendingen die toch volkomen acceptabel zijn. Bovendien kun je merken dat de schrijfster zich verdiept in de onderwerpen waarover ze schrijft en in dit geval is het duidelijk dat ze zelf ook graag tuiniert. Ik kon de praktische denkwijze over hosta's - die ze absoluut niet in haar tuin wil vanwege het feit dat ze alleen maar fungeren als snackbar voor slakken - wel waarderen, ik heb dezelfde ervaringen. Het ontwerp voor Althea's tuin klinkt fantastisch en zou ik zo uit willen voeren. Ik kreeg ook direct zin om plantjes te gaan opkweken toen ik dit boek las (in november, dus dat was niet zo goed getimed).

De romantiek in haar boeken is ook altijd typerend anders dan in de meeste romantische boeken. Niet teveel rozengeur en maneschijn, niet te zoetsappig, maar daardoor juist heel fijn om te lezen. Er komt wel seks in haar boeken voor, maar niet in detail uitgewerkt en lekker nuchter gebracht. Ik hou daar wel van. De laatste stijd merk ik dat Katie Fforde steeds hoger op mijn lijstje van favoriete schrijfsters (en grote voorbeelden) terecht begint te komen.(links naar bol.com zijn partnerlinks
= kleine vergoeding voor mij als je via die link bestelt, geen extra kosten voor jou)

1 opmerking:

  1. Helemaal mee eens ik kijk altijd weer uit naar een nieuw boek van haar

    BeantwoordenVerwijderen