woensdag 8 augustus 2018

in mijn keuken (met recept voor echte Italiaanse pastasaus)

Ik heb een haat-liefde verhouding met koken. Omdat ik het eigenlijk elke dag moet doen, heb ik er niet altijd zin in. Maar tegelijkertijd vind ik het heerlijk om te doen. Als ik een weekmenu zou plaatsen (maar dat vind ik te persoonlijk) zou het een mengeling zijn van ik-moet-toch-wat (inclusief patatje halen of shoarma laten komen) en de keukenprinses uithangen. Dat laatste wil ik dan weer wel delen.

De afgelopen week in mijn keuken:


Radijsgroen in de wok

Een experiment. Ik had ooit ergens gelezen dat je het blad van radijs kunt roerbakken als spinazie. En aangezien ik toch al spinazie in de wok wilde klaarmaken, was dit het juiste moment. Radijsjes schoongemaakt als snack voor echtgenoot (ik vind ze niet zo heel erg lekker) en het blad in de wok. Eerst één blaadje geprobeerd, maar dat smaakte prima, dus daarna gewoon gemengd met de spinazie. We proefden eigenlijk geen verschil. Weer minder eten weggegooid.Koken zonder plan

Nog meer wok. Meestal twee of drie keer per week. Ik vind dat een van de leukste manieren om eten klaar te maken. Zonder vast plan, gewoon in de groentela kijken wat er is en wat er op moet. Dingen bij elkaar sprokkelen, en dan toch een andere combinatie maken (in dit geval ging er ineens een heel bakje champignons doorheen omdat die echt op bleken te moeten)Rocco's pastasaus

Geleerd van onze Curaçaose huisbaas, die een echte Italiaan is. Bedoeld om te eten met zes of acht personen als het barbecueën niet doorging (vandaar de grote hoeveelheden op de foto), maar dat ging het wel. Nu heb ik dus voorlopig genoeg porties saus in de vriezer. Ook niet erg.


recept voor 4 personen:
500 gram gehakt
3-4 teentjes knoflook
zwarte peper
1 pakje passata
oregano naar smaak
(olijf)olie

Verhit de olie (van Rocco moet dit olijfolie zijn, maar die was ik vergeten te kopen. Met zonnebloemolie gaat het ook). Fruit de fijngesneden knoflook met wat peper (Rocco had hele, gedroogde pepertjes, ik gebruik gemalen) tot het goudbruin is en voeg daarna het gehakt toe. Bak het gehakt rul (tip: dit gaat gemakkelijker als je steeds een klein beetje toevoegd en losbakt).
Als het gehakt bruin is voeg je de passata toe. Strooi er naar smaak oregano overheen (ongeveer een eetlepel). Roer goed door en breng aan de kook. Laat 30-45 minuten zachtjes doorkoken op laag vuur (kleinste pit). Af en toe roeren.

Ik maak de saus meestal vooraf en warm die dan op, terwijl ik de pasta gaar laat worden. Pasta kun je (alweer volgens Rocco) het best in zeer ruim water koken en ook af en toe voorzichtig roeren, om te voorkomen dat het aan elkaar plakt.
Helaas vergat ik een foto van de saus te maken toen die af was en ook van mijn bord toen we een deel daarvan een dag later met z'n tweeën aten. Oeps.

Barbecue

Alle dochters + schoonzoon + mijn ouders bij elkaar, dat gebeurt niet vaak. Prima moment om de barbecue aan te zetten en lekker lang(zaam) te eten dus. Wij barbecueën met vlees en sla, maar meestal zonder brood of aardappels. Deze keer bakte ik er toch wat aardappeltjes bij.
Met de salade experimenteerde ik met het toevoegen van augurkjes en een klein blikje maïs (naast de komkommer en tomaat die ik er eigenlijk altijd doorheen doe). Dat bleek aan te slaan. Voor ik eraan dacht dat ik nog een foto moest maken was alles al op.Wat gebeurde er deze week in jouw keuken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten