vrijdag 1 juni 2018

Succesvol worden (en o ja, ontspannen)


Ik krijg regelmatig mailtjes van mensen die het heel druk hebben met succesvol zijn. En mij dan vertellen hoe ik dat ook kan worden. Succesvol, vooral. Druk ook, als ik alles doe wat al die mensen zeggen.

Dat ik die mailtjes krijg is mijn eigen schuld. Ik kom dan op website terecht waar een artikel staat waarvan ik denk: “Warempel, zo is het!” Meestal gaan die artikelen ook al over succesvol zijn, geld verdienen en het beheren van tijd en projecten. En dan komt het. Je krijgt de Echt Goede Informatie als je je e-mailadres achterlaat. En dan krijg je ook nog regelmatig mail met Nog Meer Echt Goede Informatie.

Dus laat ik mijn gegevens achter. De Echt Goede Informatie valt vaak tegen. Uitgebreide versie van wat ik al op de website gelezen heb. Of een insteek die me helemaal niet aanspreekt. Maar goed, ik heb het toch even gelezen. Dan beginnen de mails. Ik kan Nog Meer Echt Goede Informatie krijgen. Maar dan moet ik me wel even opgeven. Of betalen, maar dat doe ik eigenlijk nooit. Soms overweeg ik het, maar uiteindelijk wint de zuinigheid het. Bovendien krijg ik zoveel aanbiedingen van Echt Goede Informatie, dat ik door de bomen het bos niet meer zie.

Dat laatste vind ik echt een probleem van deze tijd. Als ik vroeger (u weet wel, in de oertijd, voor het internet bestond) iets wilde weten, ging ik naar de bibliotheek. Daar moest ik in een kaartenbak hard zoeken naar de juiste boeken en als ik ze dan gevonden had, mocht ik er maar een paar mee naar huis nemen, dus moest ik ter plekke een keuze maken. De boeken die ik mee naar huis nam, las ik op mijn gemak door en veel van die informatie bleef dan ook hangen.

Maar als ik nu iets wil weten, ga ik naar Google of Pinterest, klik op alle links die me iets lijken, lees vaak meerdere artikelen door elkaar en kom uiteindelijk totaal verward opduiken uit een enorme stroom van informatie. Een overstroming van informatie.

En dat schiet eigenlijk helemaal niet op. Ik word er in ieder geval niet succesvoller van. Wel gestrest. Want ik moet zoveel. Een nieuwsbrief versturen, een e-book lanceren, meer artikelen schrijven, zoekwoorden bepalen, statistieken interpreteren, sociale media bijhouden. Om maar een paar dingen te noemen. En dat terwijl ik ook zo graag weer eens gewoon gezellig een roman zou willen schrijven. Daar kom ik op dit moment simpelweg niet aan toe.

Je zou zeggen: hou er dan mee op. Doe gewoon je eigen ding en kijk hoe dat gaat. Dat zeg ik ook regelmatig tegen mezelf. Maar dan komt er weer zo'n mailtje binnen, vind ik zo'n artikel in mijn bookmarks en voor ik het weet zit mijn hoofd weer vol met informatie over hoe ik het allemaal veel beter zou kunnen doen.

Aan het begin van dit jaar besloot ik dat mijn woord voor 2018 “ontspannen” zou zijn.
Dus.
Nou.
Dat lukt nog niet erg. Maar goed. Ik wist dat ik eraan zou moeten werken. Ik was het alleen een beetje vergeten. Door drukte en stress, te veel willen en te weinig tijd.
Tja.
Maar goed, ik heb nog zeven maanden om het te leren. En als het dan nog niet goed gaat, doe ik er gewoon nog een jaartje bij. Dat lijkt me wel zo ontspannen...

(foto van pexels.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten