woensdag 27 juni 2018

Gek


Curacao Willemstad Handelskade Emmabrug

'Doe maar lekker gek!' vulde mijn Curaçaose buurvrouwtje aan toen ik probeerde uit te leggen wat het verschil is tussen Nederland en Curaçao. In Nederland zeggen we: 'Doe maar gewoon, dat is al gek genoeg.' En hier mag je dus lekker gek doen. Zolang niemand er last van heeft. En ergens last van hebben is hier ook onderhevig aan andere criteria, maar dat terzijde.
Dat neemt allemaal niet weg dat ze ons hier best gek vinden. Vooral het feit dat we altijd buiten zijn.
Nu hebben we ook tamelijk weinig 'binnen' hier. Het hele appartement is zo'n twintig vierkante meter en dat is volgens mij ruim geschat. Maar daar ligt het niet aan. Onze buurtjes hebben precies dezelfde hoeveelheid ruimte en die zitten altijd binnen. En wij zaten ook de hele dag buiten toen we de beschikking hadden over grotere appartementen. Het hoort er voor ons gewoon bij hier.
Zodra we uit bed komen (nou ja, na het aankleden), gaat de schuifdeur open en zitten we op de porch. En daar blijven we zitten tot we naar bed gaan, afgezien van noodzakelijke handelingen die beter binnen uitgevoerd kunnen worden of uitstapjes naar de supermarkt, een terrasje of het strand.
O ja, en lunchen. Maar dat is uit noodzaak. Ontbijten en avondeten gaat prima op de porch. Maar het boterhammetje tussen de middag zorgt voor problemen. Dat waait namelijk weg. En als je brood niet wegwaait, moet je achter het beleg aan. Zelfs een nog niet aangebroken onsje gesneden ham is niet opgewassen tegen de wind die voor ons huisje langs waait. Dat eet erg onhandig. En dus eten wij ons Hollandse boterhammetje binnen. Maar verder zijn we dus buiten. In die wind, want die maakt de hitte juist dragelijk. En in de schaduw. Want a. die brandende zon is niet best voor je huid en b. het scherm van de laptop is onleesbaar in het felle middaglicht.
Wat wij allemaal doen de hele dag buiten, met de laptop op schoot, is ook niemand hier helemaal duidelijk, denk ik. Voor het 'ik bouw software' van echtgenoot hebben ze diep ontzag. Mijn 'boekhouden en schrijven' levert alleen vage blikken op. Maar dat maakt niet uit.
Doe maar gek. Dat is hier heel gewoon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten