woensdag 23 mei 2018

{blogtips} Wat is het beste blogplatform?


Twijfels, twijfels, twijfels

Als je het internet moet geloven is het duidelijk. Populair en vooral rijk worden met je blog kan alleen als je Wordpress gebruikt. Dat is het enige professionele platform dat er is. Zeggen ze.
Ik geef toe, ik ben er ook door aan het twijfelen gebracht. In de afgelopen maanden heb ik van alles uitgeprobeerd. Uiteindelijk ben ik gewoon terug bij Blogger, waar ik in 2003 al een blog had.

Hoeveel blogplatforms zijn er?

Geen idee, eerlijk gezegd. Ik ken er maar een paar. Als je echt gedetailleerde informatie over álle mogelijkheden wilt, kun dat beter aan andere websites vragen. Als je zoekt op "best blogging platforms" krijg je allerlei artikelen met lange lijsten te zien. Maar voor je dat doet... blijf even hier lezen voor mijn conclusie.

Wat ik geprobeerd heb:

Medium: Vrij nieuw, heerlijk simpel en vooral gericht op tekst. Je hebt er wel je eigen blog, maar berichten komen ook in gedeelde (voor)pagina's terecht. Niet echt geschikt voor wat ik wil, maar ideaal als je vooral informatieve artikelen wilt schrijven.

Photoblog: perfect als je vooral foto's wilt delen en een leuke community van andere foto-enthousiastelingen. Ik vond het op zich wel leuk, maar wilde toch liever al mijn bezigheden bij elkaar.

Joomla: het programma is gratis, maar je hebt wel een (betaalde) webhost nodig. Het is op zich een mooi programma, maar behoorlijk ingewikkeld om mee te werken.

Squarespace: ziet er prachtig uit en is in verhouding niet duur. Maar bij mij werkt de website bij het testen al niet goed. Alles ging zo verschrikkelijk langzaam dat het niet leuk was om een blog op te zetten.

Typepad: hier heb ik een paar maanden al mijn blogs gehad. Ik vind Typepad één van de betere betaalde mogelijkheden, maar ik had de laatste tijd vaak moeite met inloggen. De site lag er regelmatig uit. Bovendien kun je met de goedkoopste optie niet echt veel met je website doen en gaat de prijs hard omhoog als je meer wilt.

Wordpress.com: is een uitgeklede, online versie van Wordpress. Hier kun je gratis beginnen, maar dan staan er wel advertenties (waar je zelf niets aan verdient en waar je zelf geen invloed op hebt) op je blog. Die kun je voor een klein bedrag per maand weghalen en dan heb je een leuk blog waar je best veel mee kunt. Tegen betaling kun je ook een domeinnaam koppelen. Als je gebruik wilt maken van alle speciale toeters en bellen waar veel bloggers zo hoog van opgeven, moet je een duurder pakket kopen. En dat is dan ongeveer net zo duur als een webhost zoeken en het programma Wordpress downloaden.

Wordpress.org: ook een gratis programma, waarvoor je een (betaalde) webhost nodig hebt. Dat hoeft niet duur te zijn. Bij Bluehost begin je (voor de goedkoopste versie - die goed genoeg is voor een niet al te groot blog) met $ 2,95 per maand en na een jaar wordt dat $ 7,99. Bovendien krijg je er een gratis .com domein bij. Als je blog enorm groot wordt is upgraden naar een account met meer opslag, bandbreedte en mogelijkheden heel eenvoudig.
Het programma is eenvoudiger dan Joomla, maar op sommige punten best ingewikkeld. Er zijn enorm veel uitbreidingen voor te vinden en dat is zeker een reden om Wordpress te overwegen.

Blogger: een online CMS, je hebt dus geen host nodig. Je kunt via blogger een domein kopen of heel eenvoudig een domein dat je ergens anders gekocht hebt koppelen. Vrij eenvoudig in het gebruik als je alleen de standaardlayouts gebruikt, maar ook heel veel vrijheid om de HTML en de css aan te passen. Bovendien gratis. Altijd. Ik heb weleens paniekerige verhalen gehoord van mensen die moeten betalen voor hun foto-opslag van hun blog, maar als je zoals ik verkleinde foto's plaatst (handig tooltje kun je hier downloaden) heb je nergens last van. Ik heb twee heel grote blogs op blogger staan en betaal niets.
Het enige grote nadeel van Blogger vind ik het "bewijs dat je geen robot bent"-gedoe bij de reacties. Ik heb toch altijd het idee dat ik daardoor reacties misloop. Maar ik ben aan het testdraaien met IntenseDebate en daarmee zou iedereen moeten kunnen reageren met enkel naam en e-mailadres.

Wordpress of Blogger?

Iedereen zegt dat je Wordpress moet gebruiken

Klopt. Als je zoekt met de vraag "Wordpress of Blogger?" zul je bijna alleen maar voorkeuren voor Wordpress tegenkomen. Blogger zou onprofessioneel en gebruiksonvriendelijk zijn en te weinig mogelijkheden hebben.
Tja. Ik geef toe dat er voor Wordpress uitbreidingen te vinden zijn die er voor Blogger niet zijn. Maar in de praktijk vraag ik me af of die uitbreidingen allemaal wel zo handig zijn. Ik ben persoonlijk bijvoorbeeld helemaal geen fan van de pop-upschermpjes die al die blogs hebben. Ben je net een interessant artikel aan het lezen, gaan ze weer zeuren of je hun nieuwsbrief wilt ontvangen... Wat me wel aan het twijfelen bracht is de SEO-tool en de mogelijkheid om een webshop te koppelen. Dat zou me dus nog terug kunnen brengen naar Wordpress.

Reclameweerbaar?

Maar...
Ken je de term "reclameweerbaarheid"? Veel van die zogenaamde adviezen zijn doodgewoon sluikreclame. Ik was er ook vatbaar voor, hoor. Ik heb een tijdje gedacht dat de enige juiste manier om verder te komen met mijn blog een overstap naar Wordpress was. Maar na een tijdje begon ik te beseffen dat al die mensen die zo hard roepen dat Wordpress de enige goede professionele keuze is, hun geld verdienen met affiliatelinks naar webhosting bedrijven (meestal Bluehost*) of makers van betaalde uitbreidingen. Bovendien heb je toch wel wat uitleg nodig om een mooie website te maken, waar ze je dan graag (tegen betaling) mee helpen. Of ze verkopen blogdesigns (want de gratis designs zouden ook al niet professioneel zijn).  In ieder geval hebben ze er zelf belang bij dat jij voor Wordpress kiest. Geen betrouwbare informatie dus.

Blogger is van Google

Ja, en dat is volgens mij juist een voordeel. Blogger zorgt zelf voor een aantal basisdingen waardoor je gemakkelijker gevonden wordt. Bovendien staat je blog (neem ik aan) op een van de vele, goed beveiligde en zeer uitgebreide Googleservers. Weinig kans dus dat er iets fout gaat. Dat Google je blog gebruikt om gegevens te verzamelen lijkt me logisch. Bij een gratis product kun je dat verwachten en bij Google (van origine toch een zoekmachine) is het geen verrassing.

Ik lees regelmatig dat mensen Google als eng en fout beschouwen. Oké, helemaal perfect zijn ze niet en ik zou willen dat er een betere oplossing was. Maar ik denk dat je - zeker als je graag iets zou willen verdienen met je blog -  bijna niet zonder Google kunt. Google Ads is vaak een van de eerste dingen waar mensen iets mee verdienen (ik twijfel nog steeds - daarom heb ik het nog niet), en de meeste bloggers maken gebruik van Google Analytics voor hun statistieken (dat vragen adverteerders ook vaak), dus een Google account heb je sowieso nodig.
En dan heb ik het nog niet over het feit dat er nog steeds een meerderheid is die telefoons heeft met Android (van Google) en Google Calender. Het is maar waar je een probleem van maakt ;-)
(Dezelfde mensen die echt een probleem maken van Google en er dus ook echt niets mee doen zitten overigens meestal wel op Facebook, WhatsApp en Instagram en dáár snap ik dan weer niets van, want ik vind persoonlijk Facebook veel enger - maar dat heb ik in een ander artikel al beschreven)

Welk platform voor een succesvol blog?

Volgens mij is er geen goed antwoord op deze vraag. Ik denk dat het succes van een blog afhangt van wat erop staat, van hoe goed je gevonden wordt , van hoe je jezelf promoot en van een flinke dosis geluk. Niet van een platform. Ik ken meerdere succesvolle blogs die draaien op Blogger, Typepad of andere platforms die volgens de zogenaamde blog-goeroe's niet professioneel zijn. Aan de andere kant zie ik zeer zeker de voordelen van Wordpress wel in en ik zeg ook niet dat ik nooit zal overstappen.

Mijn advies:

Als je een nieuw blog wilt beginnen kun je ervoor kiezen direct wat geld uit te geven en voor de combinatie Bluehost/Wordpress te kiezen. Dat kost je in het eerste jaar minimaal $ 35, ongeveer 30 euro, daarna meer dan het dubbele ($ 7,99 per maand). Het voordeel is wel dat je dan niet meer hoeft te verhuizen als je toch meer mogelijkheden wilt dan Blogger kan bieden. Maar als je geen budget hebt is Blogger een prima alternatief.

Als je al een (Blogger)blog hebt, je aan het verdiepen bent in mogelijkheden om er meer mee te doen en nu heftig aan het twijfelen bent, is mijn belangrijkste advies: laat je niet gek maken.
Overstappen naar Wordpress is natuurlijk altijd een mogelijkheid en kan voordelen hebben. Maar als je nu via een blogspotadres een kleine, maar trouwe groep lezers hebt, moet je wel voorzichtig zijn. Kijk goed in je statistieken hoe mensen je vinden voor je overstapt. Automatisch doorverwijzen vanaf je blogspotadres kan niet en verhuisberichten plaatsen werkte bij mij maar matig. Ik had tijdens mijn tijdelijke verblijf op een ander blogplatform nauwelijks lezers meer (dat was voor mij de belangrijkste reden om terug te gaan naar Blogger). Een domeinnaam koppelen aan je Bloggerblog is overigens geen probleem, je oude blogspot adres wordt dan automatisch doorgestuurd.

Uiteindelijk gaat het niet om de toeters en bellen van je platform. Daar merken je lezers echt niet veel van.

Veel belangrijker:

- Richt je op de inhoud van je blog.
- Zorg dat het er prettig en verzorgd uitziet en goed te lezen is.
- Let op de SEO (de truukjes die ervoor zorgen dat je blog in zoekmachines te vinden is - iets waar ik me nog in moet verdiepen).
- Zoek naar manieren om je blog te promoten en meer lezers te trekken.

Dat werkt beter dan geld en energie besteden aan het vinden van het "ideale" platform.

* open kaart: in het kader van "waarom zou een ander er wel geld mee verdienen en ik niet" zijn ook mijn links naar Bluehost affiliate links.
Als je via deze link een account opent, betaal jij niets extra, maar ik krijg een klein bedrag als beloning voor het doorverwijzen. Zie mijn pagina over dit blog en privacy voor meer informatie.

2 opmerkingen:

 1. Wat heb jij veel onderzoek gedaan en sites getest! Ben helemaal onder de indruk. Ik ging niet eens zover om al die platforms te testen. Mijn conclusie was dat blogger voor mij het beste werkte, makkelijk in gebruik, je kunt behoorlijk veel aanpassen (zoals er een gekochte layout van een bedrijf op zetten) en zoals jij zegt wordt het ondersteund door google. Het is dus in hun eigen belang om het goed draaiende te houden.
  Die verkapte reclame via blogs, dat is inderdaad iets om alert op te zijn. Overigens heb ik ook wel eens het idee dat het bedrijf waar ik die bloggerlayout heb gekocht ook gefinancieerd wordt door blogger zelf.
  Maar het klopt: misschien niet allemaal in de haak, maar op dit moment zijn er niet echt alternatieven. Net als voor smartfoons.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, het was wel behoorlijke tijdverspilling eigenlijk. Maar ik twijfelde zo hard, dat ik toch even goed wilde rondkijken.

   Verwijderen