dinsdag 30 januari 2018

Huishouden in de Caraïben

Zoals je misschien al gelezen hebt, verblijf ik op dit moment op Curaçao. Een heel ander leven dan in Nederland. Maar toch ook weer niet. Ik ben hier namelijk niet echt op vakantie (al genieten we vooral in de weekenden erg van de terrasjes en het strand), maar ben ook gewoon aan het werk. Zowel mijn man als ik werken altijd al via internet, dus het maakt niet echt uit waar we dat precies doen.

Wat is hier anders?

 • de temperatuur natuurlijk. Het is hier in verhouding best koel de laatste paar dagen. Een graad of zevenentwintig. Als het regent soms nog koeler. Tja. Maar dertig graden went snel, dus ik pak er toch een vestje bij als het gaat regenen, want dan heb ik het echt koud.
 • leefritme. Omdat echtgenoot contact moet houden met Nederlandse klanten, staan we hier wat eerder op dan thuis. Zes uur hier is bij jullie elf uur. De meeste klanten weten dat ze na twaalven mogen bellen, dus zorgen we dat we dan ook echt wakker zijn, maar er zijn weleens spoedgevallen in de ochtend, die dus voor ons midden in de nacht aandacht moeten hebben. Dat houdt automatisch in dat we 's avonds eerder naar bed gaan.
 • het eten. Hoewel ik weet dat er mensen zijn die hier volledig Nederlands eten, inclusief stamppot en rookworst, houden wij het vooral bij "zomereten". Veel sla dus, rijstgerechten en simpele aardappel-groente-vleescombinaties.
 • boodschappen doen. Ja, je kunt naar de Albert Heijn en daar hebben ze bijna alles wat je in Nederland ook hebt. Maar wat is daar leuk aan? Ik ga het liefst naar Centrum of Vreugdenhil, maar die laatste is een enorm stuk rijden van waar we logeren. Centrum heeft behoorlijk wat Nederlandse producten, maar ook veel Amerikaanse en Zuid-Amerikaanse en ook een redelijk assortiment locale producten (o.a. eieren). De bevoorrading gaat wel wat minder soepel dan we in Nederland gewend zijn. Je kunt er niet van uitgaan dat de producten die je de week ervoor gekocht hebt er die volgende week weer zijn. Vorige week was er een tekort aan limoenen en tomaten en de spek die ik voor het ontbijt van echtgenoot gebruik was ook op.
 • woonruimte. We logeren in een zeer ruim gastenappartement bij een vriend/zakenrelatie van echtgenoot, maar dat is natuurlijk wel anders dan thuis. Het is een studio, dus ons bed staat in dezelfde ruimte als de keuken, maar het is zo groot dat je daar niet echt last van hebt. De keuken is luxer dan de mijne thuis. Een inductiekookplaat (dat was even wennen), twee ovens (!) en een vaatwasser. Een huiskamer is er eigenlijk niet (ze zijn nog niet helemaal klaar met het inrichten van de apartementen), maar die missen we ook niet echt; we leven (en werken) eigenlijk voornamelijk buiten op de porch (overdekt terras) en dat is heerlijk!
 • het huishouden. Hoewel, ik heb eigenlijk min of meer dezelfde schoonmaakroutine als thuis. Een dagelijks rondje (bed opmaken, kamer opruimen, keuken opruimen, toilet/badkamer) en wat wekelijkse taken (bed verschonen, was, keuken schoonmaken, badkamer soppen). Omdat ik thuis eigenlijk altijd al (te?) erg op hygiëne let, hoef ik dat hier niet extra te doen. Ik liet al nooit etensresten liggen (dat moet je hier dus echt niet doen - kakkerlakken!), maakte dagelijks het toilet schoon en ik deed de afwas al twee keer per dag (nee, ik gebruik die vaatwasser dus eigenlijk niet, duurt veel te lang voor hij vol is en dat vind ik dus vies). Het grootste verschil is dat ik hier nooit stofzuig, maar wel (bijna) iedere dag veeg en dweil. Ook dat helpt tegen ongedierte.
 • ontspanning. Op het strand dus. Of op een terrasje.
Ik vind het leuk om tijdelijk in een ander land te wonen, maar ik weet dat er mensen zijn die er niet aan moeten denken. Wat vind jij? Jaloers of blij dat je mij niet bent?
2 opmerkingen:

 1. Hallo Geertrude!
  Dat krijg je er van als je te lang wegblijft op de blogs van anderen... dan mis je opeens van alles!
  Zo had ik helemaal gemist dat je een nieuw blog hebt. Wat ziet het er ontzettend leuk uit! Daar zijn weer de nodige uurtjes in gaan zitten. De lettergrootte zou voor mij wel iets groter mogen, maar ik vind het er erg aantrekkelijk uitzien allemaal. Invalshoek vind ik ook erg leuk en je plaatjes op pinterest zien er ook mooi uit. Ik zie dat jij ook aan de slag bent gegaan met affiliate links.
  Ook had ik dus gemist dat je op Curacao zit.
  Ik ben wel erg gehecht aan mijn eigen omgeving. Maar ik zou het ook wel leuk vinden om een tijd met het hele gezin in het buitenland te zijn. Na de basisschool bijvoorbeeld. Maar onze meiden hebben al gezegd dat ze dat niet willen :-D
  Heel fijn verblijf daar en ik hoop dat je productief kunt zijn. Jullie plekje oogt wel beter dan vorig jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, dat kan gebeuren, hoor. Soms is blogs van anderen lezen geen prioriteit.
   En ja, ik ben ook met affiliate links en pinterest en dat soort dingen bezig. Het zou leuk zijn als bloggen meer kon worden dan een hobby, maar daar gaat veel tijd in zitten, heb ik al gemerkt. Ik ben nog een beetje zoekende, ook met de onderwerpen van mijn blogs. Fijn dat dit blog je aanspreekt. Ik zal eens kijken naar de grootte van het lettertype. Ik vind het zelf al snel te groot...
   Een tijdje met het gezin naar het buitenland kan wel heel leerzaam zijn, maar dan moeten de kinderen er wel achter staan, denk ik. Wij hebben toen de dochters klein waren wel pogingen tot emigratie gedaan, maar toen ze eenmaal op de middelbare school zaten hebben we gewacht tot ze volwassen waren voor we dit pad weer op gingen.

   Verwijderen