vrijdag 6 oktober 2017

{opruimen} Inbouwkast slaapkamer

Eigenlijk wil ik graag opruimprojecten aan dit blog toevoegen, dat was van het begin af aan al de bedoeling. Maar dan lees ik van die Amerikaanse organisatieblogs waar alles licht en strak is en dan durf ik niet. Want ons huis verkeert in een voortdurende staat van verbouwing en een groot deel van mijn oplossingen is tijdelijk en ziet er niet heel geweldig uit. Maar aan de andere kant is dat de realiteit voor heel veel mensen. We kunnen nu eenmaal niet allemaal honderden euro's uitgeven aan de perfecte kast en we wonen ook niet allemaal in een perfect afgewerkte villa. Het is dus misschien alleen maar goed als ik laat zien wat je kunt doen door gewoon op te ruimen, weg te doen en handiger in te delen.

Nee, dit is niet mijn kast. Was het maar waar.
foto van de website van Ikea
 
Wie mijn oude blog gelezen heeft, zal de kast waar ik het nu over ga hebben misschien herkennen. Het is een raar geval, meer een stukje afgescheiden schuin dak met een enorme buis om kleding aan op te hangen erin. Om het helemaal onhandig te maken is een deel van de zijwand aan de rechterkant ook schuin, omdat de trap daar onderdoor gaat. De deur hebben we jaren geleden al verwijderd, maar ik weet eigenlijk niet of dat zo'n goed idee was. Het blijft een probleemgebied, maar er past een hoop in en dat is in ons kleine huisje toch wel heel belangrijk.

Een paar maanden geleden ruimde ik ons zoldertje op, verplaatste de voorraad van echtgenoots IT-bedrijf naar beneden (want het was gewoon niet handig om voor elk kabeltje de vlizotrap te moeten uitklappen) en maakte op die manier ruimte vrij voor de kerstspullen en de koffers die tot dat moment altijd in de inbouwkast opgeborgen waren.
Dat scheelde een hoop Tetrisachtige toestanden. Maar omdat ik voor onze kleding inmiddels vrijstaande kasten had, bleef dit project een beetje hangen bij het eruit trekken van die koffers en dozen. De rest gooide ik min of meer terug in de kast, waarna ik bedacht dat het rooster van de ventilatie vrij moest blijven en dus de boel nog een beetje aan de kant schoof.

Met dit resultaat (ik schaam me dood):
Ooit, als we het geld ervoor (over) hebben, wil ik het perfecte systeem in die kast maken. Ik droom van een ontwerp met links mijn deel (grotendeels hangruimte, net als nu), rechts zijn deel (hij heeft nu alleen planken, maar ik zou graag zijn overhemden ophangen) en in het midden extra planken en/of lades. Bij dit systeem van Ikea kan ik letterlijk uren wegdromen, maar Hornbach heeft ook een mooi systeem (alleen niet zo'n handige online planner).Maar goed, stop met dromen. Eerst maar eens roeien met de riemen die ik heb. Ik had eigenlijk twee van die hangende plankdingen (hoe noem je dat? - o, Ikea zegt dat het een "opberger" is) en ik heb die tweede er ook weer bij gehangen. Daarna al het beddengoed gesorteerd. Dat lag in allerlei gradaties van chaos (in tassen, oude kussenslopen, los) grotendeels op de grond. Zelf gebruiken we niet veel, maar ik had een enorme berg voor eventuele logées. Wat dus zelden voorkomt, want twee dochters wonen dichtbij en de derde dochter en haar vriend blijven hoogstens met Kerst logeren.Eigenlijk is het nog steeds vrij veel, maar het is wel opgeruimd en vindbaar. En van de vloer. Dat scheelt al een stuk. 

Een ander groot probleem waren de tassen die los en rommelig op de grond lagen. Ik heb een strandtas (met de strandlakens erin), een grote handtas voor in het vliegtuig, het koffertje van mijn fototoestel en een kleine weekendtas met losse tasjes erin. En alles lag op de grond of kwam daar uiteindelijk terecht omdat het van de stapel kratten die erachter staat afviel. Geen goed systeem.

Haken aan de muur schroeven zou waarschijnlijk de beste oplossing zijn, maar voor nu werkt dit ook:


Van de vloer en gemakkelijk te pakken als ik ze nodig heb.

Ik wisselde het te lange, te smalle en zeer stoffige grijze gordijn voor een korter (dan kan de ventilatiestroom eronder door) stuk dat ook in die kast lag en nu ziet het er zo uit:


Nog lang niet de kast uit mijn dromen, maar wel stukken beter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten