dinsdag 3 oktober 2017

{huishoudschema} met de Franse slagIk ben een groot voorstander van de Franse slag.
Dat zou je misschien niet zeggen na al mijn stukjes over schema's en routines, maar juist daardoor kan het. Als ik een keer geen zin heb, of me niet goed voel, kan ik ervoor kiezen mijn routine met de Franse slag af te werken.

Omdat ik nu eenmaal beroepsmatig veel met taal bezig ben, moest ik eerst even opzoeken waar de uitdrukking "de Franse slag" nu eigenlijk vandaan komt. Ik associeer het met de wat nonchalantere manier waarop onze Zuid-Europese buren met schoonmaken omgaan (wat goedbeschouwd een vorm van discrimatie is), maar het blijkt te maken te hebben met paarden en zweepslagen.

Wat het in de praktijk inhoudt

Zo eens in zoveel tijd heb ik een maandag (dat is de dag waarop ik de meeste tijd aan het huishouden besteed) die niet zo lekker loopt. Het huishouden, waar ik normaal gesproken niet heel moeilijk over doe, is dan ineens iets waar ik als een berg tegen opzie. Lichamelijke klachten, slecht geslapen, gepieker; er zijn vaak meerdere oorzaken en de combinatie daarvan is slopend. Maar juist dan geeft het zo'n fijn gevoel om ervoor te mogen kiezen eens wat minder streng voor mezelf te zijn.
Het komt er in de praktijk op neer dat ik wél mijn hele lijstje met wekelijkse taken afloop, maar er niet heel strikt mee omga.

De badkamer hoeft bijvoorbeeld niet iedere week helemaal in alle hoekjes en gaatjes gesopt te worden. Ik kan ervoor kiezen om vluchtig de belangrijkste delen af te nemen en het daarbij laten. Hetzelfde geldt voor het toilet.
De keuken sla ik ook wel eens over, zeker omdat ik toch al iedere dag de afwas doe, de aanrechten afneem en het fornuis schoonmaak. Als ik dan even om me heen kijk en eventuele vlekken van de deurtjes en de tegels afpoets, kan het wel een weekje wachten.
Stoffen kun je net zo moeilijk maken als je zelf wilt. Het beste is de methode die ik normaal hanteer (eerst een rondje met de plumeau en daarna nog eens met de stofdoek langs alle horizontale oppervlakken), maar het mag wel een keertje wat minder (moet ik wel bij vertellen dat ons huis niet snel stoffig wordt - maar twee bewoners, geen huisdieren en een goed ventilatiesysteem). Stofzuigen doe ik wel net als anders, maar dat is meestal op maandag ook echt nodig. Als je resultaat ziet is het al gauw gemakkelijker om je ertoe te zetten. Maar ik ga op een dag als deze geen meubels opzij schuiven of meubels zorgvuldig uitzuigen. Franse slag tenslotte.
Het bed haal ik wel af, de wasmachine doet toch het lastigste werk en als mijn rug te veel pijn doet helpt echtgenoot met opnieuw opmaken.
De planten moeten water, daar kan ik niet omheen, maar dat is zo gebeurd. Ik poets nog even de vlekken van het glazen tafelblad en noem het een dag.

Klaar in een uurtje, daarna met een kop thee en een goed boek op de bank. Mag best wel een keer.


lees ook:
Iemand nodig die met je meedenkt en je helpt een passend schema op te stellen? Daar kan ik je bij helpen! Mail me voor meer informatie en/of een prijsopgave.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten