dinsdag 17 oktober 2017

{huishoudschema} gratis download

Mijn allereerste huishoudschema's maakte ik door alles met de hand uit te schrijven en daar hokjes achter te tekenen die ik af moest vinken. Als ik dingen wilde aanpassen, moest ik alles opnieuw uitschrijven. Het hield me van de straat, dat wel. Maar gelukkig leerde ik al heel snel met de computer omgaan en dat maakte het allemaal een stuk gemakkelijker om een mooie overzichtelijke lijst te maken en die aan te passen als dat nodig was.
Mijn laatste versie ziet er zo uit:


Ik moet eerlijk toegeven dat ik eigenlijk al een jaar een handgeschreven lijstje in mijn agenda gebruikte en dat werkte ook best goed. Voor de dagelijkse en wekelijkse klussen in ieder geval wel. De maandelijkse en minder frequente klussen vind ik lastiger om bij te houden. Vanaar dat ik zelf toch ook maar weer eens aan de gang ben gegaan met een keurig geprint lijstje.
Na het uitprinten heb ik er alweer van alles aan toegevoegd. Zoals ik al schreef toen ik uitlegde hoe je een eigen schema maakt: het is nooit perfect. Je blijft aanpassen.
En ja, ik besef dat ik nu blootgeef dat er heel wat maanden zijn geweest waarin ik mijn maandelijkse klussen niet heb afgekruisd... Dat komt gedeeltelijk omdat ik heb geprobeerd uit rommelige aantekeningen in mijn agenda te distileren wat ik wel of niet gedaan heb. Het zou dus kunnen dat ik meer gedaan heb. Maar het kan ook zijn dat dit het was. Wat kan ik zeggen... Niets menselijks is mij vreemd ;-)
Om deze serie af te sluiten (hoewel ik me kan voorstellen dat er over een tijdje nog aanvullingen verschijnen) kun je mijn schema nu gratis downloaden. Maar omdat dat indruist tegen alles wat ik heb geprobeerd uit te leggen (zie: waarom je geen schema's van anderen moet gebruiken), heb ik ook een lege versie toegevoegd, die je zelf kunt invullen.


Wat moet je daarvoor doen? Niets. Cadeautje van mij. Je kunt het bestand met allevier deze formulieren gratis downloaden door hier te klikken.
Maar... ik zou het wel leuk vinden om af en toe iets van mijn lezers te horen. Dat geeft me het gevoel dat ik niet in het niets zit te bloggen (mijn statistieken zeggen van niet, maar die praten niet terug).
Een bedankje (of vraag of opmerking) in de reacties zou dus heel erg welkom zijn ;-)

P.S. De pdf's zijn op A4 fromaat. Ik print ze zelf met de instelling "2 op 1 pagina" (die komt tevoorschijn in het printscherm), zodat het A5 wordt.

lees ook:
Iemand nodig die met je meedenkt en je helpt een passend schema op te stellen? Daar kan ik je bij helpen! Mail me voor meer informatie en/of een prijsopgave.

4 opmerkingen:

 1. Ik vind je blogs fijn om te lezen; ze stimuleren me om thuis e.e.a. aan te pakken en om mijn eigen huishoudschema te maken. Ik ben dat al eerder van plan geweest, maar het kwam er nooit van. Met jouw voorbeeld erbij en je plan van aanpak in een eerder blog moet het lukken om dit jaar nog een paar weken proef te draaien en volgend jaar met een compleet schema aan de slag te gaan. Elk huis en elke mensen zijn anders en stellen andere prioriteiten. Mijn valkuil is dat het dagelijkse rondje zoveel tijd kost dat er weinig tijd overblijft voor de 'extra' dingen - man en ik hebben 8 kinderen tussen de 2 en 19 jaar, een groot huis met veel ramen, een grote moes- en siertuin (die onder mijn taken vallen) en een bedrijf aan huis. Als je daar nog tips voor hebt: graag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je berichtje! Fijn dat je mijn blogs leest en er ook iets aan hebt.
   Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik alleen maar bewondering kan hebben voor de hoeveelheid werk die jij te doen hebt! Ik had maar drie kinderen en die zaten in leeftijd heel dicht bij elkaar (een tweeling en dan anderhalf jaar later nog een). Dat heeft ook zijn lastige momenten, maar hoe het is om zowel een handvol pubers als een peuter en dan nog een stuk of wat kinderen er tussenin te hebben, daar kan ik alleen maar naar raden. Boeiend maar vermoeiend, zei ik altijd als iemand vroeg hoe het was, en zo zal het bij jullie ook wel zijn. ;-)
   Omdat ik natuurlijk niet precies weet hoe het er bij jou aan toegaat is het lastig om zomaar wat tips te geven.
   Wat ik me wel meteen afvroeg toen ik las dat je eigenlijk teveel tijd kwijt bent aan het dagelijkse rondje: leg je de lat niet te hoog? Wil je niet teveel dingen elke dag doen? Misschien kun je bepaalde dingen om de dag doen, zodat je toch wat meer tijd voor andere dingen overhoudt of een tijdslimiet instellen (bijvoorbeeld de kookwekker zetten en niet meer dan een kwartier of een half uur lang opruimen - de rest komt morgen wel).
   Als je het fijn vind als ik meer gedetailleerd (en niet in een openbare reactie) met je meedenk, mag je me altijd mailen (geertrude@geertrude.nl)
   In ieder geval wens ik je veel succes met je nieuwe schema!

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Graag gedaan ;-) Veel succes met het uitwerken van je schema ;-)

   Verwijderen