dinsdag 26 september 2017

{huishoudschema} Wat ik wekelijks doeEr zijn natuurlijk meerdere manieren om dingen die je eens per week moet doen in te delen. Dat is afhankelijk van op hoeveel dagen per week je hoeveel tijd vrij kunt en wilt vrijmaken voor het huishouden.

Sommige mensen delen de wekelijkse taken op per ruimte van het huis (bijvoorbeeld op maandag de huiskamer, dinsdag de keuken, woensdag de badkamer enzovoorts), anderen maken een indeling op soort werk (maandag opruimen en stoffen, dinsdag stofzuigen, woensdag soppen enzovoorts). Weer anderen werken het liefst met een combinatie van die twee. Dat hangt af van je eigen voorkeur, van je gezinssamenstelling en van de afmetingen van je huis.
(lees ook: 5 redenen waarom je geen schema's van anderen moet gebruiken)


Ik doe alles, of in ieder geval zo veel mogelijk, op maandag, dan heb ik dat in ieder geval gehad voor de week.
Ooit vond ik het prettiger om daar juist de vrijdag voor te kiezen, zodat ik het huis in het weekend schoon had, maar de rest van de week verloopt vaak zo rommelig en zit zo vol met onverwachte dingen, dat het er dan simpelweg niet meer van kwam. Bovendien willen we in het weekend nog wel eens aan het klussen slaan en dan wil je niet net alles perfect schoon (nou ja, min of meer) hebben gemaakt.
Ik heb ook een tijdje geprobeerd om het toch over twee dagen te verdelen, waarbij ik de keuken, de badkamer en het toilet dan op donderdag probeerde te doen. Maar mijn weken liepen altijd heel gauw vol met andere dingen en dan bleef het poetsen toch weer liggen. Wat niet alleen frustrerend, maar ook onhygiënisch is. Eén ochtend (soms 's middags nog een uurtje) per week doorbuffelen werkt voor mij beter.

Op maandag laat ik dus mijn dagelijkse lijstje voor wat het is, want bijna alles wat daarop staat, komt terug in mijn weeklijst.

Wat ik op maandag doe:

Slaapkamer
- bed afhalen
- beddengoed wassen/drogen (bij mooi weer buiten)
- bed weer opmaken (meestal pas aan het eind van de dag)

Huiskamer
- glazen blad salontafel met glasreiniger
- planten water geven
- vensterbank afnemen

Keuken
- afwas
- aanrecht, kastdeurtjes, koelkastdeur, bovenkant afzuiger, kookplaat soppen
- vloer dweilen

Badkamer
- wasbak, bad, douchecabine soppen
- vloer dweilen
- afvalbakje legen

Toilet
- tegeltjes, planken afnemen
- aanraakplekken afnemen
- pot, bril soppen
- vloer dweilen
- vuilnisbakje legen

Hele huis
- opruimen
alleen de zichtbare delen. Kasten leeghalen en opruimen hoort bij mij op de af-en-toe-lijst. Tijdens mijn wekelijkse rondje leg ik dingen terug waar ze horen, ook als dat betekent dat ik ze er in een rommelige kast bij moet proppen. Die kast komt dan wel op mijn todo-lijstje, waarbij ik hoop dat ik die week tijd heb om er iets aan te doen.
- stoffen met de plumeau - over de meubels en langs de plafondranden en plinten, vergeet ook de planten niet!
- stoffen met microvezeldoekje (nog eens overal langs om het stof dat weer is neergedwarreld op te nemen)
- stofzuigen (ook het bed uitzuigen)
- spiegels, glas van fotolijstjes e.d. oppoetsen met speciale glasdoek

En verder:
- strijken (ik strijk alleen wat echt nodig is en dat is niet veel)
- een paar dingen van mijn maandelijkse lijstje

Hoewel het bovenstaande goed te doen is, zijn er wel eens weken waarin ik het allemaal niet voor elkaar krijg. Daarom houd ik in mijn agenda heel beknopt bij wat ik doe en wat niet. Als ik weet dat ik iets de week ervoor niet gedaan heb, heeft dat onderdeel prioriteit. En als ik het al vaker overgeslagen heb, zet ik er een uitroepteken bij in de huidige week.

Het kan trouwens ook betekenen dat ik mezelf overschat heb. In eerste instantie moest ik van mezelf ook iedere week alle ramen van binnen en van buiten lappen en alle vloeren dweilen. Maar dat lukte regelmatig niet en daarom werd het frustrerend. Dus besloot ik die twee onderdelen te verplaatsen naar mijn maandelijkse lijstje. Gek genoeg zijn er nu heel wat weken waarin ik denk: "ach, ik doe die ramen (of vloeren) ook meteen even".
Blijkbaar helpt het dat ik het niet per se móet. Ik kies op zo'n moment voor het heerlijk brave gevoel dat ik krijg als ik het dan toch doe. De menselijke geest heeft raadselachtige kronkels...

lees ook:
Iemand nodig die met je meedenkt en je helpt een passend schema op te stellen? Daar kan ik je bij helpen! Mail me voor meer informatie en/of een prijsopgave.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten