dinsdag 5 september 2017

{huishoudschema} 5 redenen waarom je geen huishoudschema's van anderen moet gebruiken


Het is zo verleidelijk: Pinterest staat vol schoonmaakschema's, de één nog mooier uitgewerkt dan de ander. Er zijn ook heel wat blogs (vooral Amerikaanse) die je beloven dat je huis prachtig schoon zal worden als je maar precies doet wat zij zeggen.
Was het maar waar!
Ik geef het toe, ik heb die dingen ook gedownload. En gebruikt. Want het is zo geweldig handig als je niet zelf na hoeft te denken. Ja toch?

Maar het werkt dus niet. Waarom niet?

1. Niet alle huizen zijn hetzelfde

Dit is vooral een heel goede reden om geen Amerikaanse schema's te volgen. Die zijn vaak gebaseerd op het formaat huizen dat bij ons alleen voor de heel rijken beschikbaar is. Badkamers schoonmaken. Eh... Een normaal Nederlands huis heeft er twee, als je het toilet mee telt. Dat zou je kunnen doen, want dat valt bij hen onder een half-bath. Maar we hebben er over het algemeen geen drie of vier. En het gemiddelde apartement heeft er maar één (toilet in doucheruimte).
Als we even die Amerikanen los laten (wie heeft er niet eens jaloers gekeken naar wat zij beschouwen als een normale woning?) is het verschil nog enorm. Een apartement houd je op een andere manier schoon dan een huis met trap(pen). Sommigen van ons hebben helemaal geen slaapkamers, anderen hebben er drie, vier of zelfs meer. We hebben zolders of kelders, een berging of helemaal nauwelijks opslagruimte. We hebben open keukens of keukens in een aparte ruimte, waar je dan vaak wel, maar soms ook niet de achterdeur vindt, of in het midden van het huis waar je altijd doorheen moet als je naar de huiskamer moet (zowel mijn huis als de flat van een dochter).
Nou ja, enzovoorts. Ik kan het schema dat ik gebruikte in de jaren '80 eensgezinswoning waar ik vijftien jaar geleden woonde niet zomaar gebruiken voor het huis waar ik nu woon.

2. Gezinssamenstelling

Wat je wanneer en hoe vaak schoonmaakt is ook afhankelijk van wie er in je huis wonen. Woon je alleen? Samen met een partner? Kleine kinderen? Grote kinderen? Huisdieren? De mogelijkheden zijn eindeloos. De gevolgen voor je huishouden dus ook. Behalve de samenstelling zijn ook de bezigheden en de karakters nog van invloed. Werk je fulltime? En je partner? Kinderen op school, opvang of altijd thuis? Zijn jij en/of je huisgenoten netjes of rommelig?
De zeldzame keren dat ik helemaal alleen in mijn huis ben, hoef ik nauwelijks op te ruimen. Ik laat nu eenmaal niet zoveel slingeren. Als er nog drie pubers (die zijn inmiddels volwassen en het huis uit) en mijn lieve maar slordige man rondhangen moet ik echt meer tijd inruimen om rondslingerende troep te verzamelen.

3. Tijd

Het is niet alleen de vraag hoeveel tijd je in het huishouden kunt steken, maar ook hoeveel tijd je erin wilt steken. Beide criteria zijn voor iedereen anders en veranderen ook regelmatig mee met de omstandigheden in je leven. Ik vind dat je daar rekening mee moet houden.
Het is namelijk vooral demotiverend om op je schema te zetten dat je iedere dag moet stofzuigen als je dat niet haalt. En dan maakt het niet uit of dat komt doordat je geen tijd kunt vrij maken of doordat je geen zin hebt. Het kan best zijn dat je vind dat het echt moet (bijvoorbeeld omdat je twee katten en een kruipende peuter hebt), maar als je dag na dag moet constateren dat je het alweer niet hebt kunnen afstrepen, wordt je alleen maar boos en verdrietig en gaan er dagen en soms zelfs weken voorbij zonder dat je uberhaupt de stofzuiger pakt.. Dat werkt dus niet. Dan kun je beter eens per week op je schema neerzetten en je daaraan houden.

4. Energie

Het zou fijn zijn als het alleen een kwestie was van willen. Je kunt nog zo netjes uitgewerkt hebben wanneer je tijd hebt om wat precies te doen en het ook echt graag willen, maar soms lukt het gewoon niet.
Dat kan een tijdelijke oorzaak hebben (griep bijvoorbeeld, of een drukke periode op het werk waardoor je doodmoe bent als je thuisbent), maar ook een langduriger probleem (een nare ziekte of een aangeboren probleem waardoor je energiepeil lager ligt dan bij de gemiddelde mens).
Hiervoor geldt hetzelfde als hierboven. Het kan best zijn dat "iedereen" veel meer doet dan jij, maar het werkt alleen maar demotiverend en deprimerend als het je gewoon niet lukt te doen wat er op je lijstje staat. Wees realistisch en eerlijk over wat je wél kunt doen en houd je daar dan ook aan.

5. Iedereen heeft een eigen minimum

Er zit een enorm grijs gebied tussen extreme viespeuken en mensen met smetvrees. En niets in dat grijze gebied is per definitie fout. Natuurlijk zijn er wat hygiënische aspecten waar je rekening mee moet houden, maar verder is het toch echt een kwestie van persoonlijke voorkeur (ik duik alvast voor het onvermijdelijke verontwaardigde commentaar van Perfecte Huisvrouwen).
Er is echt niets mis mee als je niet elke dag stof afneemt, maar het is ook geen probleem als je dat wel doet. Zolang je geen allergische klachten vertoont en niet spontaan in een niesbui uitbarst als je ook maar beweegt in je huis loopt het wel los.
Ik kan er niet tegen als er veel rommel op de grond ligt, maar mijn dochters stappen daar vrolijk overheen, terwijl mijn moeder helemaal niets rond laat slingeren en zeker nooit iets op de grond neerlegt. Zolang je nog enigszins normaal rond kunt lopen in je kamers is dat je eigen zaak.
Of om zo'n hygienisch aspect te noemen: ik krijg de kriebels als ik het toilet niet (bijna) dagelijks schoonmaak, maar in de meeste schema's hebben ze het over eens per week. Zolang de toestand je toilet geen gevaar voor je eigen gezondheid (of die van de buren...) vormt, moet je dat helemaal zelf weten.

Dan maar geen schema?

Ben ik tegen huishoudschema's? Absoluut niet! (lees ook: 5 redenen waarom je een huishoudschema zou moeten hebben).

Ik vind het alleen vervelend dat sommige van die schema's worden gepresenteerd als een soort absolute waarheid. Als je dat schema maar volgt, komt alles goed. En dat vind ik onzin. Gebruik ze als voorbeeld, als inspiratie en als leidraad. Maar gebruik ook je verstand en pas zo'n schema aan naar je eigen situatie. Dan heb je veel meer kans dat je je er ook aan houdt.

En daar heb je zo'n schema tenslotte voor.

Heb jij schema's van anderen gedownload? Werkte dat? Wat ging er wel/niet goed?

lees ook:
Iemand nodig die met je meedenkt en je helpt een passend schema op te stellen? Daar kan ik je bij helpen! Mail me voor meer informatie en/of een prijsopgave.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten