dinsdag 22 augustus 2017

6 dingen die je moet weten over microvezeldoekjesWist je dat je microvezeldoekjes voorzichtig moet behandelen?

Begrijp me goed, ik ben dol op die dingen. Ze zijn niet duur en werken geweldig. Maar als je wilt dat ze goed blijven werken, zijn er een paar dingen waar je op moet letten.

1. Niet gebruiken voor olie of andere vetten.
Ik heb de fout gemaakt om mijn leren bank in te vetten met een microvezeldoekje. Het werkte niet echt zo prettig als ik hoopte (normaal gesproken gebruikte ik een ouderwetse stofdoek en dat ging veel beter) en het doekje was naar de knoppen. Het nam geen water meer op en bleef naar het vet stinken, hoe vaak en heet ik het ook waste.
Een doekje dat ik gebruikt heb om (veel) gemorste zonnebloemolie mee weg te halen heeft hetzelfde probleem. En dito voor het doekje waarmee ik mijn houten tafel in de olie heb gezet. Niet doen dus.
Gewoon wat vetspetters weg poetsen gaat overigens prima, zeker als je daarbij een vetoplossend product (een azijnmengsel of keukenspray) gebruikt.

2. Niet te heet wassen.
Zo'n doekje is grotendeels gemaakt van polyester en dat smelt op hoge temperaturen. Daar zie je niets van, maar ze werken een stuk minder goed. Bij mij staat op het label maximaal 60 graden, maar ik was ze meestal op 40 graden. Ook de droger mag niet op de hoogste stand.

Ho! Wacht! Hoe zit dat dan met de bacteriën? (ik hoor het je denken)
Als je met heel enge ziektes te maken hebt en dus alles in de kookwas moet gooien zijn microvezeldoekjes minder geschikt. Maar in normale situaties is het echt geen probleem.
Gewoon vuil spoelt er in de was wel uit, juist omdat zo'n doekje gemaakt is van polyester. Voor extra hygiëne kun je ze voorspoelen in een azijnoplossing (met keukenazijn 1/2 azijn, 1/2 water - met schoonmaakazijn 1/4 azijn, 3/4 water). Dat doodt een groot deel van de bacteriën.
Let er daarnaast op dat je de doekjes goed uitspoelt na gebruik en dat je ze hangend laat drogen voor je ze in de wasmand doet (dat geldt trouwens voor alle soorten doekjes).

3. Alleen wassen met andere microvezeldoekjes.
Tja, ik heb ook nooit een trommel vol van die dingen, dus een beetje verspillend voelt het wel. Maar ik merk wel dat ze beter blijven werken als ik ze apart houd. Als je ze wast met andere dingen (handdoeken bijvoorbeeld) raken er losse vezels verstrikt in de microvezels en dan werken ze niet goed meer.

4. Weinig of geen schoonmaakmiddelen gebruiken
Daar zijn ze voor ontworpen. Microvezeldoekjes verwijderen zelfs virussen en bacteriën. Voor normaal huishoudelijk gebruik hoef je geen supersterke ontsmettingsmiddelen toe te voegen (tenzij er iemand een besmettelijke ziekte heeft natuurlijk!).

5. Het is juist de bedoeling dat ze statisch zijn
Het voelt wel eens irritant, maar die statische electriciteit zorgt er juist voor dat ze meer stof opnemen. Geen wasverzachter of andere truukjes om dat te verminderen gebruiken dus.

6. De beste doekjes bestaan voor 80% uit polyester en voor 20% uit polyamide (nylon). Je kunt ze ook kopen van 100% polyester, maar die vind ik minder prettig poetsen. Ook is er een verschil in dikte tussen de verschillende doekjes. De beste zijn wat dikker. In de winkel kun je dat controleren door te kijken hoe erg je er doorheen kunt kijken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten