donderdag 14 augustus 2014

In mijn keuken :: een overschot aan courgette en een recept

Eén van de gemakkelijkste groentes om te kweken is de courgette. Als ze eenmaal groeien, gaat het meestal vanzelf. De kunst is ze niet te groot te laten worden. Maar ja. Als je een paar weken wat minder actief bent in de tuin kan het gebeuren dat het een beetje uit de hand loopt. En dan eindig je met een oogst als deze.


Die bovenste links is een beetje te ver uit de kluiten gewassen. Dat ziet er in de koelkast zo uit:Tja. Op dit moment eten wij dus heel erg veel courgette. Het voordeel van courgette is dat het goed vult, maar weinig calorieën bevat. Ik heb er eentje geraspt en door de macaroni gedaan (met de andere groente meegesmoord) en dat werkte goed. Geen avondhonger.

Een ander experiment was het broodmeel in mijn recept voor korstloze quiche te vervangen door geraspte courgette. In plaats van spinazie gebruikte ik andijvie, want ook daar heb ik nog heel wat van te oogsten. Ik ben helaas vergeten er foto's van te maken, maar het smaakte prima.

Gisteren had ik eigenlijk geen zin in koken, dus gooide ik van alles in de wok. Inclusief courgette natuurlijk. Ik begin zo langzamerhand door te krijgen hoe je die dingen (die van nature vrij smakeloos zijn) kunt verwerken. Dit gerecht ga ik zeker nog vaker maken.
Ingrediënten:

250 gram gehakt
1 zakje voorgekookte krieltjes (500 gram)
1 courgette (normaal formaat)
1 blikje mais (lidl, 400 gram)
ketjap manis
uienpoeder
olie

Verhit de olie en bak het gehakt rul (ik maakte dit klaar in de wok, maar het kan ook in een hapjes- of koekenpan) met wat uienpoeder naar smaak.
Voeg de krieltjes en de –geschilde en in blokjes gesneden- courgette toe.
Als de aardappels en de courgette goed warm zijn een flinke scheut ketjap toevoegen.
Op laag vuur gaar laten worden (af en toe roeren), daarna de mais toevoegen en nog even verwarmen.

Eet smakelijk!

(printbare pdf-versie staat hier)

p.s. de aanwijzingen voor het courgettegerecht van vorige week heb ik inmiddels ook wat uitgebreider opgeschreven en toegevoegd aan het bericht (inclusief printbare pdf)

4 opmerkingen:

 1. Ah ja, courgette is een dankbare groente!
  Ik heb eens gepoogd er soep van te maken, maar dat was smakeloos (tja). Later kreeg ik de tip van een amateurkok om het met boursin te maken. Heb het uiteindelijk nooit geprobeerd, maar het klonk goed.
  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ooik ooit eens in een workshop courgettesoep gemaakt, maar ik weet niet meer hoe. De truuk met courgette is inderdaad wel veel kruiden toevoegen ;-)

   Verwijderen
 2. Je kunt van courgette ook een rauwe spaghetti maken!
  Al deed ik ze toch ( heel even) in een pan kokend water.
  Ik zal het gemaakte recept nog wel even opzoeken.
  Het was verrassend lekker! Zeker in combinatie met een pittige ( ook niet koken) tomatensaus.
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klinkt goed, ik ben benieuwd, al moet ik zeggen dat niet alle huisgenoten de structuur van rauwe courgette kunnen waarderen. Als ik het meekook met de macaronisaus vinden ze het prima, maar ik heb het ooit eens (bijna) rauw in plaats van pasta gedaan en dat werd niet echt positief ontvangen... Ach ja, smaken verschillen ;-)

   Verwijderen