donderdag 9 januari 2014

Rommelig en champignonsoep

Als ik nadenk over wat we de afgelopen weken gegeten hebben, varieert het van zeer uitgebreid (met Kerst en Oudjaarsavond), tot zeer nonchalant (restjes).  Maar ja, dat hoort er een beetje bij in de periode rond de feestdagen. 
Deze eerste week van januari was ook nog een beetje rommelig qua eten (en dat wordt dan weer veroorzaakt door andere dingen die rommelig waren), maar het begint er weer een beetje op te lijken.

Deze week aten wij:

woensdag: macaroni
donderdag: chili con carne
vrijdag: boerenkool met karbonades
zaterdag: hutspot met speklap
zondag: bij mijn ouders gegeten
maandag: patat gehaald (ik ben geneigd uit te leggen dat ik hoofdpijn had en rond etenstijd dochters naar het vliegveld moest brengen, maar eigenlijk is dat niet nodig, toch? Af en toe met het kunnen.
dinsdag: worteltjes (nog uit eigen tuin, uit de diepvries), gekookte aardappels en tilapia filet (met eigen gemaakte mosterdsaus)

Als ik nadenk over wat ik het komende jaar met mijn blog wil, krijg ik het eerlijk gezegd wel een beetje benauwd van de donderdag-recepten-berichtjes. Want ik ben bijna door mijn standaardgerechten (waar het allemaal mee begon) heen. En of het me lukt om 52 keer iets nieuws te verzinnen? Het is een leuke uitdaging zijn, dat wel, maar ik geef mezelf bij deze toestemming om af en toe een keertje over te slaan ;-)

Deze week heb ik in ieder geval wel iets. Dinsdag maakte ik ook voor de tweede keer de champignonsoep die op de verjaardag van jongste dochter nogal goed ontvangen werd. Natuurlijk schreef ik het recept op zodat de dochters en andere belangstellenden het na kunnen maken.

20140109 (Large)

Champignonsoep

ingrediƫnten:
1 (middelgrote) ui
2 doosjes (totaal 500 gram) champignons
2 el zout
2 el uienpoeder
200 ml kokosmelk (ongezoete)
1,5 liter water

Fruit de uien en de champignons met het zout en de uienpoeder. Voeg een halve liter water toe en breng aan de kook. Laat ongeveer anderhalf uur op zacht vuur (kleine pit) doorkoken.
Voeg daarna nog een liter water toe en 200 ml kokosmelk en breng weer aan de kook.

(tip:  restjes kokosmelk kun je niet lang in de koelkast bewaren, maar wel invriezen. Ik gebruik ijsklontbakjes, zodat ik kleine hoeveelheden tegelijk kan ontdooien.)

Een printbare versie (pdf) van dit recept staat hier.

2 opmerkingen:

  1. Nou buuf, wij hebben net vier Paleo kookboeken meegebracht uit de USA, dus als je inspiratie wil. ..kom maar langs!

    BeantwoordenVerwijderen