vrijdag 3 januari 2014

Lange lijsten of één woord

20140103 (1) (Large)

Ik zie overal lijstjes met doelen en plannen en voornemens langskomen en iedere keer denk ik: zal ik? En dan denk ik: nee!

Want 2013 was een jaar dat zo anders verliep dan ik had gehoopt en gedacht, dat ik 2014 liever gewoon met open vizier tegemoet treed. Niet teveel verwachtingen, niet teveel doelen. Drie klusjes per maand, dat gaat nog wel lukken (hoop ik), maar mijn lange mentale lijst met plannen om beter voor mezelf te zorgen, af te vallen, het huishouden onder controle te krijgen, mijn blog te verbeteren, meer en beter op social media bezig te zijn, meer te naaien en te breien, groener en zuiniger te leven, enzovoorts hou ik maar voor mezelf. Min of meer dan ;-)

Ook op schrijfgebied is het lastig om lijstjes te maken. Vorig jaar had ik nog grootste plannen (al kan ik niet meer vinden of ik daar toen over geblogd heb), maar die zijn niet helemaal geslaagd. Wat ik wel kan vertellen is dat ik met mijn uitgever afspraken heb gemaakt voor een “gewone” (familie) roman die in het najaar zal uitkomen en een spannende roman die voorjaar 2015 gepland zal worden. Die eerste roman moet dus over een maand of twee drie af zijn, de andere in september/oktober. Dat moet lukken.

Daarnaast zou ik graag voor de Favorietromans nog een paar verhalen schrijven en heb ik vage plannen voor wat korte verhalen. Maar wat dat laatste betreft beloof ik niets, want ik voel me nog steeds schuldig over dat kerstverhaal dat er niet gekomen is…

Nee, lange lijsten met doelen en plannen worden het dit jaar niet. Maar kennen jullie het fenomeen “één woord” (one word)? Je kiest één woord dat representatief is voor wat je het komende jaar wilt bereiken of beleven. Het grappige is dat ik er ieder jaar over nadenk en me vervolgens een paar maanden later al niet meer kan herinneren wat mijn woord was. Dat moet je opschrijven, ja. Maar ik vind dat al snel een beetje “te”.

Ik heb ooit (ik denk voor 2012) dit werkboek (link gaat naar versie 2014) gedownload en ingevuld. Heel mooi, maar ik heb het na een paar maanden weggegooid omdat ik me er een beetje voor schaamde. net zoals ik vroeger ook altijd mijn dagboeken weer weggooide (en meer recent mijn blogs delete). En ik weet dus ook niet meer welk woord ik toen, met de fantastische begeleiding die Susannah via dat gratis werkboek geeft, gekozen heb. Maar het hele concept boeit me wel.

Dit jaar? Ik weet wel wat ik wil bereiken, maar ik kan er het juiste woord niet voor vinden. Ja, val ik daar even door de mand als schrijfster… Maar misschien is dat niet erg. Want ik weet wat ik erbij voel. En er zijn heel wat woorden die in de buurt komen, alleen kloppen ze allemaal net niet. Kalmte, vrede, rust, tevredenheid, loslaten… Ik denk dat ik bedoel te zeggen dat ik 2014 wil beleven zonder me overal druk om te maken. En dat in de breedste zin, zowel over belangrijke zaken (want ik maak me daar vooraf druk over, wat simpelweg niet helpt en ik weet inmiddels dat ik bij echt moeilijke situaties juist heel rustig blijf) als over onzindingen (want wat is het toch dom en slecht voor je eigen –geestelijke en lichamelijke- gezondheid om je op te winden over nieuwsberichten of asociaal gedrag in het verkeer).

Of het gaat lukken? Ik hoop in ieder geval een beetje te groeien op dat gebied, al was het maar weer terug naar het niveau dat ik vroeger had (want ik ben een beetje achteruit gegaan de laatste jaren).

En jullie? Grootste plannen? Lange lijsten? Of hebben jullie ook één woord (of een rij synoniemen) gekozen?

20140103 (2) (Large)

8 opmerkingen:

 1. Ik ben ook niet van de lijsten met voornemens. Ik kies voor het woord Acceptatie. En krijg ik er hopelijk gratis rust en evenwicht bij!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Acceptatie. Dat vind ik een mooi woord voor 2014.
   Het komt trouwens ook in de richting van wat ik bedoel. En rust en evenwicht zouden daar inderdaad een gevolg van moeten zijn...

   Verwijderen
 2. Wat een mooi beschouwend stukje.
  Ik heb uiteindelijk toch wel een lange lijst met plannen, deels ga ik verder met waar ik al mee bezig was, maar ik heb ook veel nieuwe plannen.
  Wel voel ik meer rust en laat ik juist sommige sociale media maar voor wat ze zijn. Twitter bijvoorbeeld.
  Mijn woord voor het komende jaar is onbevangenheid. De wereld onbevangen tegemoet treden.

  Lieve groet
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onbevangenheid, mooi!
   Ik vind al die lijstjes trouwens wel erg leuk om te lezen, die van jou bevatte heel wat goede ideeën ;-)

   Verwijderen
 3. 1 woord. Genieten.
  Van alles wat wel mooi is en fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lijkt me een prima voornemen en ik wens je heel veel mooie en fijne momenten het komende jaar!

   Verwijderen
 4. Echte persoonlijke doelen zoals gezonder eten, afvallen enz ben ik geen voorstander. Al had ik wel wat doelen voor het leven opzicht. Bewuster naar het geld kijken, minimaliseren enz. Maar dat zijn doelen die ik mee neem uit 2013 :)

  Mijn doel is; vooral genieten van het kleinen en een beetje soberder leven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vooral dat genieten klinkt goed ;-) (en soberder leven kan ook fijn zijn)

   Verwijderen