donderdag 5 december 2013

Makkelijk en erwtensoep

Ons weekmenu was deze week niet erg origineel. Zoals ik al een paar keer heb laten vallen: de schrijfinspiratie heeft toegeslagen en één van de gevolgen daarvan is dat ik minder tijd besteed aan huishoudelijke zaken. In mijn allereerste interview over mijn eerste boek kwam het al ter sprake: als ik inspiratie heb, betekent dat makkelijk eten.
Toch viel het wel mee en hebben we goed en gezond gegeten.

woensdag: macaroni
donderdag: hachee (had nog een portie in de vriezer) met rijst
vrijdag: entrecote, gebakken aardappels en sperzieboontjes (we hadden iets te vieren)
zaterdag: Sinterklaasfeest met erwtensoep, tomatensoep, huzarensalade, tonijnsalade, diverse soorten beleg en stokbrood
zondag: restjes van zaterdag
maandag: witlofsalade met aardappels
dinsdag: zuurkoolstamppot met speklapjes

Eén van de dingen die wat mij betreft echt bij Sinterklaas horen, is erwtensoep. Nu is dat allesbehalve een origineel recept, maar ik had het er met een zwager over dat iedereen het weer anders klaarmaakt. Mijn recept is geen familierecept en komt ook niet uit een kookboek. Het is een samenraapsel van wat mij logisch lijkt (je zou denken wat mij lekker lijkt, maar ik lust het zelf niet). Ik heb deze keer opgeschreven wat ik precies deed omdat een dochter het binnenkort ook wil maken.


Erwtensoep

 

20131205 (Large)

Ingrediënten (voor een grote soeppan vol):
ongeveer 900 gram schenkel met been (4 verpakkingen met 1 stuk van AH)
ongeveer 500 gram mergpijp (2 verpakkingen met 1 stuk van AH)
2 eetlepels zout
1 kilo spliterwten
1 selderijknol
600 gram soepgroente (2 zakjes van 300 gram)
400 gram speklapjes
2 rookworsten

Maak eerst de bouillon: zet de schenkel en de mergpijp op met 2 eetlepels zout en 2 liter water. Breng aan de kook en laat 2 uur zachtjes doorkoken.
De bouillon word het lekkerst als je hem hierna een nacht laat staan.

Verwijder de volgende dag de botten en de andere taaie delen, snijd het malse vlees klein en doe samen met het merg terug in de pan. Voeg 2 liter extra water toe.
Doe de spliterwten, de kleingesneden (in blokjes van 1-2 cm) selderijknol en de soepgroente erbij en breng aan de kook.
Laat 1 uur zachtjes doorkoken en voeg de in stukjes gesneden speklapjes en rookworsten toe. Laat nog een uur doorkoken.

De soep is de volgende dag het lekkerst, maar laat het dan heel langzaam opwarmen (kleinste pit, laag vuur – duurt een uurtje) en roer regelmatig, want anders brandt het aan.

Printbare versie (pdf) vind je hier

5 opmerkingen:

 1. Erwtensoep vind ik heerlijk en als schoondochter het zou lusten zou ik het voor vanavond klaar hebben gemaakt. Ik ga ook mijn haakwerk uithalen en kleuren veranderen of toevoegen. Ik vind het zonde om door te gaan en niet tevreden te zijn.Want ik vind het wel leuk om voor het bedje een sprei te haken, maar wil het toch aanpassen aan de omgeving. (onze slaapkamer) Moet ik meer naar de zand en zee tinten. Van de overige felle kleurtjes kan ik kleine bloemen haken .
  Wat is attic 24 verslaafd aan kleur en haken, maar het past helemaal bij haar.
  Schrijft altijd zo positief. ga nu verder met nog enkele dingen voor vanmiddag en vanavond.
  Neem me altijd voor om op tijd klaar te zijn , resultaat altijd tot de laatste minuut bezig. De wol komt echt naar je toe,maar Sint heeft veel hulp van mij gehad ,dus je begrijpt.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel lief dat je rekening houdt met de smaak van je schoondochter ;-) Ik maak voor mezelf en de vegetariers altijd nog een pan tomatensoep extra. Die wol heeft geen haast, hoor. Ik ben al zo blij dat je het wilt opsturen.
   Ik moet ook nog steeds dichten voor vanavond, maar mijn nieuwe verhaal laat me niet los... Succes met de laatste dingetjes!

   Verwijderen
 2. Lekker soeppie, ik ben zelf gek 'snert' :) en maak hem uiteraard weer compleet anders dan jij, zoveel snertjes zoveel receptjes denk ik :)
  Ik hoop dat je nog vele weken een eenvoudig weekmenu post, weten wij tenminste dat het goed gaat met je schrijfwerk.... en das mooooi :) Toch?!?!?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, grappig is dat. Het is dan ook eigenlijk een heel simpel gerecht ;-)
   En absoluut! Hoewel ik, als ik in dit tempo doorga al heel snel klaar ben. Maar dat denk ik niet, want er staan me een paar drukke dagen te wachten...

   Verwijderen
 3. Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.nl . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users.
  I hope to see you there soon!

  BeantwoordenVerwijderen