donderdag 12 december 2013

Lang leve de diepvries en hachee

Ik heb even getwijfeld of ik mijn lijstje met wat we gegeten hebben wel zou posten deze week, want het was een rommeltje. Ik was erg blij met mijn diepvries. Maar goed, ik vind het zelf ook leuk om blogs te lezen waar mensen eerlijk zijn als het even wat minder goed gaat, dus heb ik het toch maar gedaan.

Woensdag: Geroerbakte spinazie met gehakt en rijst
Donderdag: Hutspot met een speklapje
Vrijdag: was ik weg, ik at goulash, dochter maakte voor haar en echtgenoot boerenkool met karbonade (voor 4 personen, zodat ze aanstaande vrijdag als ik er weer niet ben, het restant kunnen opwarmen)
Zaterdag: Chili con carne (één van de gerechten waar ik als ik hoofdpijn heb altijd trek in heb, kan het niet helemaal verklaren, maar ik geef er meestal maar gewoon aan toe)
Zondag: echtgenoot nam het van me over en serveerde een combinatie van in de koekenpan gebakken friet, gehaktballen uit de vriezer (die hoefden alleen maar opgewarmd te worden) en een groentemix uit de vriezer.
Maandag: stamppot rode bietjes met varkenslapjes
Dinsdag: macaroni (restjes uit de diepvries)

Het recept van deze week is eigenlijk ook te simpel. Maar wel één van die dingen die ik ook in grote hoeveelheden maak en dan invries voor later. En ook één van die gerechten die iedereen anders maakt, vermoed ik.
Ik doe het zo:

Hachee

 

20131212 (Large)

Ingrediënten (voor ongeveer 10 porties)
1200 gram runderlappen
10 (grote) uien
boter
peper, zout, gemalen kruidnagel, nootmuskaat

Snijd de runderlappen in grove stukken en braad ze met de kruiden in de boter bruin. Voeg daarna de in (halve) ringen gesneden uien toe en laat op laag vuur ongeveer 3-4 uur sudderen met het deksel op de pan. Af en toe roeren.

Als het erg magere lappen zijn, kan een scheutje azijn helpen om het vlees beter uit elkaar te laten vallen.

Voeg vlak voor het serveren ongeveer 2 eetlepels aardappelzetmeel toe (eerst in een kommetje met een beetje water gladroeren, dat voorkomt klontjes) en laat even doorkoken om de saus dikker te maken.

Wij eten dit meestal met rijst, maar het kan natuurlijk ook met aardappelen. Het is (in kleinere porties) ook erg lekker in plaats van worst of ander vlees bij stamppot.

Printbare versie (pdf) vind je hier.

4 opmerkingen:

 1. wij doen er ook nog kruidnagelen bij en laurierblad en wij binden de hachee met ontbijtkoek. Die we speciaal bewaren voor de hachee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik gemalen kruidnagel (want we waren het zat om steeds op de dingen te bijten). Laurier vergeet ik altijd ;-)
   Binden met ontbijtkoek heb ik wel eens eerder gehoord, maar dat kan hier niet vanwege de gluten en de suiker.

   Verwijderen
 2. Leuk om te zien hoe het daar word gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dit zijn eigenlijk meer "hoe-ik-het-maak" verslagjes dan recepten, maar dat vind ik ook altijd erg leuk om te lezen. Bovendien krijgen de dochters op deze manier eindelijk de recepten die ik ze al een jaar geleden beloofd had ;-)

   Verwijderen