woensdag 27 november 2013

Zeven weetjes over mijn zevende boek en een give-away

1. Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik over Erfgoed moest vertellen. Het is niet zoals bij Goede Hoop dat geinspireerd is door een popsong en waar een reis in verwerkt is die ik zelf gemaakt heb. En ook niet zoals Tegenstelling, waarin lastige thema’s behandeld worden die heel dicht bij me staan. Het is gewoon een verhaal dat erg leuk was om te schrijven.
 
2. Erfgoed is mijn tweede boek in de relaxplus-reeks en dus vergelijkbaar met Familiegeheimen. Mijn uitgever noemt het een spannende feelgoodroman en dat dekt de lading aardig. Een liefdesroman met een beetje Agatha Christie-achtige spanning.

omslagErfgoed (Large)

3. Ik vind de omslag geweldig. Het idee om het in dezelfde stijl als Familiegeheimen te houden was van mij, maar alle credits voor het vinden van de juiste foto gaan naar de vormgever. Ik had zelf als voorbeeld een andere meisje-met-camera-foto meegestuurd, maar hij kwam met deze en ik was meteen om. Dit is Donna.

4. Hoewel ik zelf geen opleiding heb en ook niet professioneel fotografeer (behalve toen ik voor de streekkrant werkte, maar dat is een andere vorm van fotografie) is het enthousiasme van Donna voor haar vak wel gebaseerd op mijn eigen passie voor fotografie. Net als zij kan ik me volledig verliezen in mijn zoektocht naar het juiste plaatje en ben ik nooit helemaal tevreden. Ik heb mezelf aangeleerd om op vakantie mijn spiegelreflexcamera thuis te laten en tevreden te zijn met wat vakantiekiekjes, omdat ik anders de hele reis alleen maar via de zoeker van mijn camera zie. Toch wil ik ook met mijn kleine cameraatje en zelfs met mijn telefoon nog wel eens op hol slaan.

20110114 (Large)

5. De eerste versie van de eerste paar hoofdstukken van Erfgoed schreef ik in het Engels, in de hoop internationaal door te breken. Tja, een mens mag dromen. Toen ik het nalas, heb ik mezelf hartelijk uitgelachen, het niet eens laten lezen aan de Engelstalige critiquegroep waar ik lid van was en het vervolgens herschreven in het Nederlands. Mijn Engels is niet slecht, maar ik heb te weinig ervaring met gewone spreektaal. Niet dat het te formeel werd, integendeel zelfs. Abby (zo heette mijn hoofdpersoon in de Engelse versie) sprak blogtaal. “Oh my!” riep ze en “Goodness!” of “This is great!” en “Isn’t that wonderful?
Klinkt best grappig in een blog, maar voor een boek? Eh… nope ;-)

6. Hoewel ik bij het kiezen van namen meestal volledig op gevoel af ga, is de naam van de mannelijke hoofdpersoon, Floris, waarschijnlijk wel geinspireerd door Floris de Vijfde, die zowel in mijn geboortestreek (het Gooi) als in de stad waar ik tien jaar lang gewoond heb (Gouda) een grote rol gespeeld heeft. Bij een man van adel denk ik direct aan de naam Floris. De televisieserie, een voor de hand liggende associatie, ken ik overigens niet, die is van voor mijn tijd en de herhalingen heb ik nooit gezien.
Er was trouwens ooit (toen ik 14 jaar oud was) ook een jongen met die naam waar ik mijn hart aan verloren had. Hij niet aan mij, dus dat was snel weer over ;-)

7. Ik vind Donna een erg leuke hoofdpersoon. Ze is extraverter, spontaner en avontuurlijker dan de meeste andere vrouwen in mijn boeken. Dat maakte het af en toe wel lastig om me voor te stellen wat zij zou en zeggen doen in bepaalde situaties, omdat ze ook een stuk extraverter, spontaner en avontuurlijker is dan ik. Maar ik heb er erg van genoten om eens in de huid van een ander type te kruipen. Het zou zelfs zomaar kunnen dat ik er iets van geleerd heb.

Zo, bleek ik toch nog van alles te vertellen te hebben... En nu jullie je hier doorheen geworsteld hebben is het tijd voor de give-away.

Omdat ik toch al in de sinterklaasstemming was, ben ik voor jullie aan het winkelen geweest en heb ik er een heel pakket van gemaakt met allerlei dingen die met foto’s te maken hebben erbij.

20131127 (Large)

:: het boek :: een fotoalbumpje :: een fotolijstje :: fotosleutelhangers :: magnetisch printpapier (voor deskjetprinters) :: fotostickers :: setje kerstkaarten, zelfgemaakt met één van mijn eigen foto’s ::

Mijn uitgever stuurde me twee exemplaren om weg te geven, dus de tweede naam die ik trek, krijgt ook het boek en een setje kaarten.

Wat moet je daarvoor doen? Niet veel. Je hoeft alleen maar een reactie achterlaten op dit berichtje, zodat ik weet dat je mee wilt loten. Volger worden en/of dit bericht delen op je blog, twitter of facebook mag (graag zelfs!), maar hoeft niet. Volgende week, op 5 december, maak ik bekend wie er gewonnen heeft.

p.s. eerste hoofdstuk alvast lezen? download (pdf) hier

p.p.s ik kwam er gisteren achter dat Erfgoed op de lijst met Express titels staat bij Biblion. Dat houdt in dat het boek vrij snel in de bibliotheek zal liggen.
En natuurlijk is het erg leuk om te lezen wat Express titels eigenlijk zijn. Namelijk (ik citeer, het staat er echt): "lang verwachte titels of de nieuwe werken van grote auteurs". Eh, wow!

27 opmerkingen:

 1. Ah, ik mag als eerste een reactie plaatsen! Natuurlijk doe ik weer mee.
  Wat grappig om te lezen dat je het boek eerst in het Engels ging schrijven. Ik ben dus niet de enige die droomt over een wereldwijde bestseller ;-)

  Bestseller of niet : die biblion notering heb je maar weer binnen!

  Van harte met je nieuwe boek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dromen van internationaal doorbreken doen we allemaal... maar voorlopig ben ik al heel tevreden met hoe het nu in het Nederlands loopt.
   Dank je!

   Verwijderen
 2. Je 7e boek alweer?! Ik kan me nog goed herinneren dat je de eerste af had. Gefeliciteerd! En ja, ik loot graag mee :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk dat je een nieuw boek hebt geschreven.En ik wil graag mee loten daarom ben ik volger geworden.
  Succes met je volgende boeken
  groet Sonja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel. Leuk dat je me volgt. En die volgende boeken gaan wel lukken. Ik ben net begonnen aan een nieuw verhaal...

   Verwijderen
 4. Ha natuurlijk doe ik mee, volger ben ik al een tijdje, feestboek heb ik niet(meer) maar ik zal je give away op mn blog delen, alleen al omdat ik zelf ook zo graag een boek wil uitgeven :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, dank je wel! Alle vermeldingen zijn welkom ;-) En je ziet het aan mij, dromen kunnen uitkomen...

   Verwijderen
 5. Leuk! Natuurlijk loot ik graag weer mee. Ik las je blog en bij Floris verscheen een lach op mijn gezicht. Oude tijden herleefden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja. Ik had er van te voren niet bij stil gestaan, maar toen ik me eenmaal realiseerde waar die naam vandaan kon komen... Die andere adelijke jongen uit mijn jeugd (weet je dat nog? - dat was in de vijfde) zou ook nog wel eens een rol gespeeld kunnen hebben in de uitwerking van dit verhaal...

   Verwijderen
 6. Goh wat leuk om te lezen ;)
  Grappig ook om je zo wat beter te leren kennen ;) Ik heb ruim 10 jaar in gouda gewerkt :)
  Je fotografie-kunsten waren voor mij al zeeeeeer duidelijk, kan echt genieten van je foto's :)
  Heeeeeeeeeeeeel veel succes!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja en de naam Floris, hahahahahaha, dat was de naam van de boxer van mijn zus, toen ik later een zoon kreeg met de naam Boris werd mijn kind de eerste 3 jaar regelmatig floris genoemd :( naar de hond dus.....

   Verwijderen
  2. Kleine wereld. Het lijkt soms wel of iedereen Gouda kent ;-) Dank je voor het compliment.
   Floris en Boris, tja... In mijn hoofd zijn dat twee totaal verschillende namen (want ik associeer ze met totaal verschillende karakters), maar het rijmt natuurlijk wel grappig.

   Verwijderen
 7. Ik wil ook meeloten hoor. Vast weer zo'n heerlijk boek van je. Wat verstrooiing kan ik wel gebruiken,

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tja, ik wil eigenlijk heel graag meeloten... Of ik daar nog recht op heb?
  Ik ieder geval heb ik de te downloaden pagina's al met veel plezier gelezen ( en nu wil ik natuurlijk meer).
  Je 7e boek. Wauw!
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Iedereen mag mee doen. Je bent niet de enige die al eerder iets gewonnen heeft ;-)

   Verwijderen
 9. Geweldig resultaat en nog een keer gefeliciteerd met je boek.
  Ik loot graag mee , dus bij deze mijn reactie.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wauw, ben nu wel heel nieuwsgierig naar je boek! Wat zou ik zelf ook graag willen schrijven. Je bent een inspiratie, graag doe ik dan ook mee met de give-away.

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn enige advies aan mensen die ook graag willen schrijven is: doen! ;-)

   Verwijderen
 11. Ik doe ook weer mee!

  Groetjes Hanneke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Natuurlijk laat ik een berichtje achter. Ik lees veel en heb al heel wat favorieten. waaronder ook jij. Leuk weer een nw boek. Even reserveren bij de bib. Top

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Tja, nu moet ik natuurlijk toch ook nog mee gaan loten om er achter te komen wat je van die tweede adellijke jongen gemaakt hebt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ik denk niet dat hij terug te vinden is in Floris' karakter.
   Ik denk wel dat mijn iets te romantische tienerdromen over hoe het zou zijn om een relatie te hebben met iemand met zo'n achtergrond meegespeeld hebben in het schrijven van dit verhaal. Maar dan andersom. Want mij leek het wel leuk, maar Donna vindt het niets...

   Verwijderen