dinsdag 26 november 2013

Drie Dingen op Dinsdag ~ toch gelukt

Ik begon het somber in te zien, was zelfs in mijn hoofd al bezig met het schrijven van blogstukjes over hoe het nu eenmaal niet allemaal lukt wat je in je hoofd hebt. Moet ook kunnen, dacht ik nog.

Maar toen eindelijk een hele rij andere dingen van mijn todolijst verdwenen waren (verhaal schrijven, verhaal nakijken en opsturen, boekhouding bijwerken, sinterklaascadeautjes kopen), bleek ik toch nog wat tijd en energie over te hebben.

Ik stortte me eerst op de kledingkast. Weten jullie nog? Die zag er aan het begin van deze maand zo uit:

20131105 (3) (Large)

Dat leek mee te vallen,maar dat kwam omdat de rest ervoor lag:

20131105 (2) (Large)

Twee weken geleden deed ik een stapel kleren naar de kringloop en borg ik zomerkleren en te kleine kleren op in koffers. Toen zag het er zo uit:

20131112 (4) (Large)

Tja, nog steeds geen plaats voor de kleren.
Dus haalde ik de kast nog maar eens leeg. Eén koffer ging naar een dochter. Dat scheelde al enorm. Ik bedacht dat ik de schoenen die daar in dozen bovenop de kerstboom liggen nooit draag. Dat komt mede doordat ik niet zo iemand ben die er lang van te voren over nadenkt welke schoenen ze aantrekt. Dus schuif ik meestal gewoon in mijn comfortabele daagse, zelfs als ik eigenlijk best eens mooie aan zou kunnen doen. Die schoenen gingen dus naar beneden. Hetzelde gold voor de wandelschoenen, die buiten beeld ook al jaren ruimte in de kast innemen. Heerlijk voor stevige wandelingen, maar als wij spontaan besluiten een stukje te gaan lopen (gebeurt niet vaak), vergeten we dat we die dingen hebben.

Toen zat ik nog met twee enorme kisten met kerstspullen. Ik haalde ze leeg (en vergat foto’s te maken). De kerstboeken zette ik in de boekenkast (niet dat daar ruimte was, maar die moet ik toch ook nog reorganiseren), de kerstplaten, –cd’s en dvd’s bracht ik naar beneden om bij de rest op te bergen. De kersttafelkleden vonden een plaatsje in de huiskamerkast, waar ze hopelijk wat minder muf gaan ruiken dan in die kist (en anders was ik ze nog maar een keer) . Ik deed wat dingen weg die aftands waren of die ik eigenlijk nooit meer neerzette en had toen nog maar één, kleinere, kist over.

Het resultaat is een opgeruimde kast. Ik heb nog steeds niet geverfd, geen planken opgehangen of andere acties ondernomen om hem beter te organiseren en er mooier uit te laten zien, maar voorlopig is dit een heel stuk beter.

20131126kledingkast

Voor wie zich afvraagt wat wat is: links en rechts hangend zijn resp. broeken en overhemden van echtgenoot, bovenste mandje mijn broeken en truien, tweede mandje mijn t-shirts (lange en korte mouwen), verder heb ik een blazer, een rok en een jurk, die hangen achter de overhemden, net als een colbert van echtgenoot en een leren jas die me niet past, maar die ik nog niet weg wil doen. Onderste twee mandjes zijn beddengoed en t-shirts van echtgenoot. Helemaal links slaapzakken, koffers (bovenste gevuld met tassen, andere twee met zomer- en te kleine kleding), kisten met speelgoed en onderop een kist met mijn trouwjurk en het jasje dat echtgenoot droeg toen we trouwden. Daarnaast de kerstboom, de kist met kerstdecoratie en twee kleinere kistjes met paas-, halloween-, en sinterklaasspullen. Het lijkt niet veel, maar als je het zo opnoemt is het nog heel wat.

Toen was de fotokast aan de beurt. Die zag er zo uit:

20131105 (1) (Large)

Ik haalde eerst alles behalve de fotoalbums eruit en sorteerde het min of meer op soort.
Dat werkte niet echt.

20131126fotokast (1) (Large)


Maar ik zette door, sorteerde, gooide weg en sorteerde verder. Uiteindelijk bleef dit over.

20131126fotokast (2) (Large)


Een zak afval (voornamelijk oudpapier – heel veel folders en bonnetjes die ik bewaard had van vakanties en die bij nader inzien niet echt iets toevoegden aan de herinnering, de dingen die ik wel wilde bewaren heb ik in de betreffende fotoalbums geschoven), een stapeltje spullen die naar het kantoortje moeten (cd-roms met drivers, gebruiksaanwijzingen) en een lege doos. Die was niet te zien op de foto, maar stond boven op de kast en was ook gevuld met ongesorteerde rommel, waaronder een stapel brei-, borduur- en naaipatronen. Die legde ik op mijn naaitafel (dat wordt een volgend opruimproject ben ik bang) en de rest ging in de kast.

De belangrijkste verbetering ligt midden op de bovenste plank. Dat zijn van die plastic dossierenveloppen met een drukknoop als sluiting, die had ik nog liggen van iets anders, maar konden gemakkelijk geleegd worden. Daarin heb ik alle losse papieren gesorteerd. Drie mappen voor de dochters (met o.a. rapporten, zwemdiploma’s en de groene boekjes van het consultatiebureau), een map voor echtgenoot en mij samen van vroeger (ook met rapporten, diploma’s, losse foto's e.d.), map voor gezinsherinneringen (krantenknipsels, briefjes die de dochters geschreven hebben, e.d.) en als laatste nog eentje van mij alleen met een selectie brieven en kaartjes die ik in de loop der jaren gekregen heb van blogvriendinnen. Dat ruimde echt enorm op. Het blijft een volle, ietwat rommelige kast, maar het is echt een stuk overzichtelijker.

20131126fotokast (3) (Large)

En dan mijn laatste punt. Het rolgordijn in de keuken. Toen ik me eenmaal over de angst had heen gezet om scheef te zagen en teveel af te knippen (dat gebeurt mij nog al eens als ik rolgordijnen probeer op te hangen), was het zo gebeurd. Nou ja, natuurlijk ging het niet helemaal zonder slag of stoot. Ik was wel zo slim geweest om eerst de bevestigingen op te hangen en daarna pas af te meten hoeveel er van de stang en het gordijn af moest. En ik hoefde maar twee keer te zagen om het goed te krijgen. Alleen bleef het gordijn uit de bevestiging rollen, tot ik toch maar eens op de gebruiksaanwijzing keek en zag dat er een onderdeeltje miste dat speciaal bedoeld was om dat te voorkomen. Gelukkig vond ik dat nog op de grond. Dus nu heb ik een rolgordijn dat alleen omhoog en omlaag rolt en niet meer compleet van het raam af.

En ik ben er erg blij mee, want al het verschil is niet groot, het staat wel een stuk minder kaal. Kijk maar.

Voor:

20131105 (5) (Large)

Na (let niet op het kleurverschil, dat komt door het licht):

20131126gordijn (Large)

20131126gordijn (1) (Large)

En zo heb ik toch nog mijn drie dingen voor deze maand afgewerkt. En jullie? Ook wat dingen van de lijst  kunnen afstrepen?

9 opmerkingen:

 1. Kijk jij hebt al drie ( flinke) dingen voor elkaar gekregen.
  Nu ik nog( al ben ik vandaag goed op weg, met de huiskamer vloer boenen).
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het lijkt heel wat, maar je wil niet weten wat ik allemaal verder nog moet doen. De slaapkamer (waar die twee kasten zich bevinden) is een enorme zooi... ;-)

   Verwijderen
 2. Pffffffffff wat heb jij veel werk verricht zeg, petje af ;)
  Nee, bij mij loopt het momenteel NET ff anders dan ik zou willen/zou doen (zie blog :) )..... maar ach, het komt wel weer denk ik dan maar ;)
  Geniet lekker van je gedane arbeid, superknap van je!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, dankzij mijn geblog hierover, want nu kon ik het niet langer voor me uitschuiven ;-) Misschien moet ik ook nog maar even een blogje schrijven over wat ik deze week allemaal nog moet doen...

   Verwijderen
  2. Jaaaaaa dat herken ik! Daarom ben ik er toendertijd, vroeguhhh, heeeeel lang gelden maar niet heus, ook mee begonnen, kwartiertje per dag een klusje, blogje erover schrijven, fotootje erbij, kind kan de was doen :) Mits er een beetje druk achter staat dmv die blog idd :) Herkenbaar!
   Maar niet minder prettig om het klaar te hebben ;)

   Verwijderen
 3. Tjonge, wat heb je veel werk verzet! Heerlijk voelt dat hè om het zo terug te zien op de foto's?
  Die kledingkast is echt enorm opgeknapt. Nu zie je pas hoeveel ruimte er in zit. Mijn complimenten.
  Zo'n kast met foto's en ander bewaarspul blijft moeilijk. Ook na het opruimen blijft het veel, maar het verschil is duidelijk te zien.
  En je hebt het rolgordijnmonster verslagen. Het raam ziet er nu heel mooi aangekleed uit.

  De afgelopen dagen ben ik fanatiek met vanalles en nog wat bezig geweest. Over het meeste heb ik niet geblogd, want dat is weer een bezigheid op zich. Nu begint de fut wat af te nemen. Mijn voornemen voor deze week is twee poppenjurkjes maken ihkv RecyKleren en mijn adventkalender afmaken. (Oh...en dit nog en dat nog - er schieten me steeds meer dingen te binnen)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zo'n "gelukt" blogje schrijven is wel een leuke beloning ;-)
   Ik vind twee poppenjurkjes en een adventkalender heel wat in een week... Ik hoef deze week alleen maar een stuk of vijftien sinterklaasgedichtjes te maken, een enorme lading (gluten- en lactosevrije) kruidnootjes te bakken, erwtensoep en tomatensoep te maken en het hele huis een goede beurt te geven, want dat is er ook nog niet van gekomen en zaterdag komt men bij ons Sinterklaas vieren. Ach ja. Zo blijf je van de straat ;-)

   Verwijderen
 4. Door de foto's zie je duidelijk het before and after resultaat,vind het een prestatie.
  Heb de wol nog niet verstuurd, maar zo te lezen heb jij helemaal geen tijd om te breien. Ik heb geen lijstje want dat zou een kilometerlange lijst worden.
  Deze week sintprojectjes afmaken en wat opruimen.
  Laat je ook eens via mail een opruimklus zien als je dat leuk vindt.
  Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind die foto's ook altijd zo fijn, want als je bezig bent, vergeet je snel hoe de beginsituatie was.
   Nee, op dit moment wordt er niet veel gebreid. Ik wil 's avonds wel, maar echtgenoot vind dat ik ook wel eens helemaal niets moet doen. Waar hij ook weer gelijk in heeft.
   Ik ben altijd nieuwsgierig naar andermans opruimacties, dus mail maar ;-)

   Verwijderen