donderdag 17 oktober 2013

Rommelen in de keuken en per ongeluk een goed recept

Eerst even ons menu van de afgelopen week:

woensdag: sugarsnaps, aardappels, curaçaose saucijsjes (NAF 11,60 - EUR 4,78 )
donderdag: wortels, aardappels, pangafilet (NAF 7,07 – EUR 2,91)
vrijdag: geen eten gekookt
zaterdag: nappakool met rijst en haaskarbonade (NAF 13,12 – EUR 5,40)
zondag: aardappelschotel, pangafilet (NAF 12,78 – EUR 5,26)
maandag: sla, gebakken aardappels, biefstuk (NAF 8,82 – EUR 3,63)
dinsdag: mais,aardappels, curaçaose saucijsjes (NAF 11,01 – EUR 4,53)

Totaal EUR 26,51 voor zes dagen. Dat valt me erg mee, omgerekend naar zeven dagen (je bent boekhouder of je bent het niet) zou dat EUR 30,93 zijn. Minder dan vorige week dus. En nu niet zeggen dat we vrijdag blijkbaar uit eten geweest zijn en dat dat dus duurder was, want dat is niet zo. We waren zo moe dat we geen zin meer hadden in koken en afwassen en hebben dus nog een keer brood (nou ja, rijstwafels) gegeten. Dat komt op ongeveer EURNAF 3,15 (EUR 1,29).

Als je al die keurige menu’s en recepten in mijn donderdagse postjes ziet, zou je kunnen denken dat ik erg gestructureerd kook. Maar niets is minder waar. Soms gaat het zo:

20131017 (2) (Large)

- de enige groente die ik nog heb is een nappakool. Geen idee hoe dat smaakt, maar het lijkt op chinese kool, dus ga ik het stoven, zoals ik meestal met kool doe.
- begin met een prutje (à la de witlofsalade): 100 gram champignons, 1 ui, 1 paprika in stukjes in de pan en roerbakken in wat olie
- voeg 5 eetlepels ketjap manis toe voor de smaak
- schrijf netjes op wat ik doe, want dit wordt een meesterwerk
- besluit dat het wel wat pittiger mag en doe er nog een theelepel sambal bij
- vind dat het wel erg lang duurt voor de boel heet wordt en kom er achter dat de grote pit linksachter niet werkt
- zet de pan op een werkende pit en laat zachtjes fruiten
- snij de kool in reepjes en roer door het prutje
- bedenk dat de tomaten ook op moeten en doe die er in blokjes bij (3 stuks, plumtomatoes)
- vind dat het lekker, maar niet echt pittig ruikt en voeg nog een flinke dosis knoflookpoeder toe
- deksel erop en laten stoven
- kom na een kwartier tot de ontdekking dat het wel erg nattig is en besef dat je geen bloem, aardappelzetmeel of maizena in huis hebt om de boel te binden en geen tijd/zin om een aardappel te schillen en klein te snijden (zou ook moeten werken)
-gooi kordaat de (inmiddels gare) rijst erdoorheen om dat te verbergen
- eindig met dit:

20131017 (1) (Large)

Tja. Het smaakte prima, hoor. De bijna onzichtbare kool (het was echt aardig wat) proef je ook bijna niet, wat in sommige gevallen een voordeel kan zijn en de rijst nam precies genoeg vocht op. Maar dat had ik dan ook bijzonder ruim afgemeten (gegokt, want een weegschaal heb ik ook niet hier). Ik vind het alleen niet echt een “recept” (al kun je het natuurlijk wel namaken uit bovenstaand relaas).

We aten er een karbonade bij, want ander vlees was er ook niet meer. Op de verpakking stond: haas karbonade. Wij vertaalden dat als lekker mals stukje vlees, zoals biefstuk van de haas of varkenshaas. Maar dat is natuurlijk dom, want bij de haas van koeien of varkens zit geen bot in de buurt, daar kun je onmogelijk karbonade van snijden. Dit was haas. Zo’n beest met lange oren dus. Dat is hier wel heel goedkoop trouwens (EUR 1,35 voor 2 karbonaadjes), dat zal het misverstand veroorzaakt hebben.

De dag erna had ik eigenlijk boodschappen moeten doen, maar ik had geen zin en besloot te rommelen met de allerlaatste restjes. Tot mijn verbazing leverde dat een aardappelschotel op die eruit zag en smaakte alsof het zo bedoeld was, maar toen had ik natuurlijk niet opgeschreven wat ik gedaan had. Gelukkig is mijn geheugen redelijk goed, dus hierbij het recept, als is het alleen maar voor mezelf, want het is een goede vervanger voor die zakken diepvries aardappelschotels die ik nog wel eens gebruik.

20131017 (3) (Large)

Aardappelschotel

Ingrediënten voor 2 personen:
150 gram champignons
1 grote paprika (of twee kleine)
1 (witte) ui
6 aardappels
scheutje Kikkoman (japanse zoute ketjap)
peper, zout, knoflookpoeder

Snij de champignons in plakjes, de paprika in stukjes en de ui in ringen (ik sneed de ui eerst door vieren, dus eigenlijk zijn het bij mij geen ringen) en fruit ze in een beetje boter of olie.
Voeg Kikkoman, peper, zout en knoflookpoeder naar smaak toe.
Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van 1-1,5 cm. Roer door het champignon/paprika/ui mengsel heen, leg het deksel op de pan en laat ongeveer 15-20 minuten stoven tot de aardappels gaar zijn.

Variatie:
Je kunt natuurlijk altijd vlees toevoegen: gehakt roerbakken of spekjes uitbakken voor je de champignons etc. gaat fruiten. Mij lijkt het ook erg lekker om (een blikje) bonen, mais of wortels toe te voegen, maar die had ik dus niet meer.

Een printbare pdf vind je hier.

P.s.: wachten jullie nog steeds tot ik eens iets bijzonders uitprobeer? De komende week staat er kouseband en jambo (okra) op het menu!

20131017 (4) (Large)

7 opmerkingen:

 1. Soooooooo das nog eens goedkoop boodschappies doen, altijd leuk natuurlijk! wat zal daar veel vis te krijgen zijn.... jammiejammieeeeeee ;)
  Recepten zien er heerlijk uit meis, heerlijk!
  Kousenband eten wij ook geregeld, ook lekker en okra heb ik ooit eens een lekker recept voor gehad maar dat ben ik weer kwijt :( Ik wacht dus met smacht op het vervolg...
  Geniet er nog van, lekker int zonnetje, heeeeeerlijk!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, vis is er heel veel, maar ik vind het altijd moeilijk om te kiezen welke. Vlees is hier ook goed, we zitten immers dicht bij Amerika en Zuid-Amerika, waar de lekkerste steaks vandaan komen.
   De kouseband staat voor vandaag op het menu, de okra hebben we gisteren op. Ik zal volgende week het recept dat ik in elkaar geknutseld heb neerzetten ;-)
   Genieten doen we zeker!

   Verwijderen
  2. Klinkt heerlijk dus ;)
   Ben heel benieuwd naar je recept, veeeeel plezier nog ;)

   Verwijderen
 2. oei okra's roept jeugdtrauma's op ;-)
  maar kouseband is heerlijk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik kan me daar wel iets bij voorstellen, dat slijmerige... Maar daar had ik in mijn brouwsel geen last van. Kouseband ga ik vanavond proberen ;-)

   Verwijderen
 3. oker met entrouwa met gerookte vis ,of gerookte kip ( voor de niet veg) heerlijk met rijst gr em( uit de Surinaamse keuken)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij aten het met kip en rijst, en ik had er nog wat andere groenten bij gestoofd. Heerlijk!

   Verwijderen