donderdag 3 oktober 2013

Nachtrust, boodschappen en toch nog een recept

Oei, ga ik daar even de mist in… Ik had een paar leuke veronderstellingen toen ik dinsdag het vliegtuig instapte. Ten eerste dat ik na een nacht goed slapen woensdag al meteen weer up en running zou zijn en uitgebreide blogpostjes kon gaan schrijven*. Tja… misschien als ik inderdaad een nacht goed geslapen had. Maar dat lukte dus niet. Afgezien van het feit dat ik meestal de eerste nacht in een ander bed slecht slaap (één van de redenen waarom ik altijd doodziek terug kom van rondreizen), hadden we een klein probleempje met de airco. Die was er wel en dat was fijn, want het wordt hier ‘s nachts niet kouder dan 28 graden. Alleen was de afstandsbediening kapot en kon de temperatuur niet ingesteld worden. En die stond zo ongeveer op standje “vrieskast”. Nou ja, een graadje of zestien waarschijnlijk, maar als je alleen een laken hebt om onder te slapen is dat knap koud. We hebben hem tussendoor een paar keer uitgezet, maar al met al heb ik niet best geslapen. En ben ik dus wel zo’n beetje up, maar alles behalve running (wat in die hitte ook niet echt verstandig is trouwens).

*ik heb een beetje geëxperimenteerd met de beste tijd om iets te posten en het blijkt dat ‘s ochtends om negen uur toch het handigst is. Aangezien dat voor mij nu drie uur ‘s nachts is, is dit op woensdagmiddag (mijn tijd- voor jullie rond een uur of tien) geschreven en automatisch gepost. Met een beetje geluk lig ik dus heerlijk te slapen als dit online komt.

Boodschappen hebben we wel gedaan vandaag, maar ik heb het redelijk veilig gehouden. Tenminste, er verdween wel een groene bloemkool (kruising met broccoli) in mijn karretje, maar die heb ik volgens mij in Nederland ook al eens gezien. Ik zag wel groentes die ik niet kende, maar daar ga ik later wel eens mee experimenteren. Er moest namelijk nog veel meer gekocht worden (kruiden, brood, beleg, wc-papier, enz.) en ik vond het al lastig genoeg om overal aan te denken met die jetlag, slaapgebrek en hoofdpijn. Ik heb me nu al voorgenomen om voor een volgend "tijdelijk-ergens-wonen-verblijf" een lijstje met basisbenodigdheden te maken, dat ik simpel weg kan afwerken.Eh... waar was ik? Dit wordt een lang verhaal en het gaat eigenlijk nergens over. Maar goed. Oh ja. Ik had twee aannames. Ten eerste had ik mijn dag-na-aankomst-toestand overschat en ten tweede had ik aangenomen dat ik nog een hele rij recepten had klaarstaan, die ik alleen maar even hoefte te kopieren en te plakken voor een gemakkelijk tussendoor blogpostje. Maar eh… die staan waarschijnlijk met de hand geschreven in een notitieboek dat nog thuis ligt. Ik heb eerlijk gezegd geen idee, zo druk heb ik het de afgelopen tijd gehad. Ik weet alleen dat ik ermee bezig geweest ben.

Wat een enorme omweg  is om te zeggen dat ik vandaag weer met een heel simpel recept kom. Iets dat ik al jaren maak (want dat kon ik uit mijn hoofd opschrijven) en ook nog eens redelijk foolproof is (dus als ik toch iets verkeerd heb onthouden maakt het niet zo heel veel uit).

Al sinds jaar en dag is mijn vaste recept voor een verjaardag of welke andere bijeenkomst vrij simpel: broodjes, salades, kippensoep en tomatensoep. En dan wel vegetarische tomatensoep, omdat één van mijn familieleden geen vlees eet. Vroeger gebruikte ik groentenbouillonblokjes, tegenwoordig alleen losse kruiden en zout.


Tomatensoep

20130114 (1) (Large)

Ingrediënten (goed voor ongeveer 6 kommen soep):
300 gram soepgroente (of 300 gram klein gesneden groente zoals prei, wortel, bladselderij en bloemkool)
1 blik polpa di pomodori (tomaten in blokjes, met puree)
1 blikje geconcentreerde tomatenpuree
1 l water
1 theelepel zout
1 eetlepel uienpoeder
1 eetlepel paprikapoeder mild
1 theelepel paprikapoeder pittig (of meer of minder naar smaak)
1 eetlepel gedroogde basilicum
1 eetlepel gedroogde peterselie
peper (klein beetje, naar smaak)

Meng alles in een pan, breng aan de kook (niet te hard, de tomatensaus kan aanbranden) en laat 20 minuten doorkoken.

Variatie: je kunt eventueel nog vermicelli toevoegen. Wij gebruiken af en toe glutenvrije macaroni in de soep, om het vullender te maken, maar hou er rekening mee dat maismacaroni uit elkaar valt als het te lang kookt (dan verdikt het dus alleen de soep - ook lekker)

De pdf-versie van dit recept is hier te downloaden.

6 opmerkingen:

 1. Wat ben je weer druk bezig, ga nu eens lekker uitrusten. Ik zou gesloopt zijn als ik lees wat jij de afgelopen dagen hebt meegemaakt en dan ook nog bloggen en een recept. Hopelijk komt het goed met de airco, hoge temperaturen zijn niet aan mij besteed. ik houd van dit mooie herfstweer , zon overdag en 's-avonds donker ,zodat het echt een avond is.
  Nu eerst maar eens lekker slapen jij dan volgt de rest vanzelf. Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook wel een beetje gesloopt, inderdaad. Maar ik doe mijn best om uit te rusten ;-) Hier is het vrij vroeg donker (ongeveer om 7 uur). De hoge temperaturen zijn wel uit te houden overdag, maar we hebben wel graag iets lagere temperaturen in onze slaapkamer (maar niet zo laag als gisteren). Als het goed is komt er vandaag iemand om de airco te repareren.

   Verwijderen
 2. De eerste dagen op vakantie ben ik ook nooit op m'n best. Dan is het maar het beste om gewoon te doen wat je altijd doet ;-)
  Ik hoop wel dat je rust kunt vinden. Het moet wel heerlijk zijn om op deze manier veel tijd met je man door te brengen. Veel plezier daar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik eigenlijk ook niet, maar ik denk altijd van wel en dan valt het toch tegen. Maar ik rommel gewoon lekker door, net als thuis. Beetje huishouden, beetje schrijven, beetje bloggen.
   Tijd met mijn man doorbrengen is inderdaad heerlijk, maar dat ben ik eigenlijk al gewend. Hij werkt bijna volledig vanuit huis en we zitten dus bijna altijd letterlijk naast elkaar te werken. Maar de afgelopen tijd is hij veel weg geweest, twee keer zelfs een hele week, dus op dit moment geniet ik er extra van ;-)

   Verwijderen
 3. De eerste dag vakantie is niemand top fit denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, jammer is dat, he? Ik weet het ook wel, maar ik ben zo iemand die altijd denkt dat het deze keer anders zal zijn.

   Verwijderen