donderdag 10 oktober 2013

Koken in de tropen en een recept

20131010 (4) (Large)

Koken is best wel een beetje een uitdaging hier, want (zoals ik dinsdag al schreef) ik heb hier alleen een electrisch fornuis en daar ben ik niet aan gewend. Niet meer in ieder geval, ik had ooit drie jaar lang een keramische kookplaat, maar dat is al weer even geleden. En dit is toch weer anders. Ik geloof niet dat je een dergelijke kookplaat in Nederland kunt kopen. Dat ding wordt heel snel heel erg heet en het duurt lang voor de pitten afgekoeld zijn. Maar het gaat redelijk goed. Ik zet heel af en toe de verkeerde pit laag, zodat er iets een beetje aanbakt, maar daar heb ik thuis ook last van. Het is wel een enorm warm klusje. Ik zweet echt peentjes als ik aan het koken ben (nou ja, eigenlijk gewoon als ik iets doe. Een sauna of een sportschool heb je hier niet nodig om gifstoffen kwijt te raken).

Verder vond ik de prijzen in de supermarkten wel meevallen. Ik heb het netjes bijgehouden (want we willen tenslotte weten wat het leven hier kost) en dacht dat jullie dat misschien ook wel interessant zouden vinden.

20131010 (1) (Large)

Ons menu van de afgelopen week:

Woensdag: romanesco, aardappels en biefstuk (NAF 21,29 – EUR 8,79)
Donderdag: spinazie, aardappelen en gehakt (NAF 12,31 – EUR 5,07)
Vrijdag: prei, rijst en kip (NAF 11,98 – EUR 4,95)
Zaterdag: chili con carne (NAF 7,17 – EUR 2,96)
Zondag: sla, gebakken aardappelen en blokjes varkensvlees (NAF 9,99 – EUR 4,13)
Maandag: witlofsalade (NAF 12,74 – EUR 5,25)
Dinsdag: bloemkool, aardappels en karbonade (NAF 12,04 – EUR 4,97)

Totaal dus EUR 36,12 voor het avondeten. Dat kan vast zuiniger (woensdag was een duur dagje en maandag had goedkoper gekund, maar ik heb alle champignons opgemaakt omdat die niet best meer waren, bovendien had ik een paar keer aan de vele kant want ik ben gewend voor vier of vijf personen te koken), maar het valt me reuze mee. Tenslotte hebben ze hier weinig lokaal eten, alles moet met de boot of het vliegtuig aangevoerd worden. (Overigens moet ik tot mijn schande toegeven dat ik het thuis niet zo nauwkeurig bijhoud, dus echt vergelijken is een beetje lastig – misschien moet ik dit straks thuis ook doen voor de duidelijkheid.)

20131010 (3) (Large)

We aten eigenlijk allemaal dingen die ik thuis ook klaarmaak. Behalve die romanesco dan, maar die is dan ook aan de dure kant. Het is een kruising tussen bloemkool en broccoli en zo smaakt het ook. Eigenlijk vond ik het niet echt bijzonder, zeker niet voor die prijs. Dat is dus niet voor herhaling vatbaar. En ik heb witte uien gekocht (die zaten door de s-la en de witlof), maar die smaken eigenlijk bijna hetzelfde als gewone. Ik vind ze iets meer naar ui smaken, al klinkt dat nogal raar, maar waarschijnlijk snappen jullie nu wel wat ik bedoel.

Ik heb niet bewust gekozen voor groentes en dingen die voor ons normaal zijn. Ik doe hier gewoon net zo boodschappen als thuis: ik kijk in de supermarkt ter plekke welke groentes een beetje betaalbaar zijn en beslis aan de hand daarvan wat we de dagen (thuis doe ik dat eens per week, hier tot nu toe om de drie dagen) erna eten, met chili of macaroni als extra mogelijkheden. Een groot deel van wat er hier in de Centrum Supermarkt (een grote, maar vrij goedkope supermarkt – er is ook een Albert Heijn, maar die is een stuk duurder) ligt, is heel gewone groente. Half nederlands, half amerikaans. Ik heb voor de komende dagen nog wel sugarsnaps (een soort peultjes) liggen, die heb ik ook nog nooit op.

En dan is het ook weer tijd voor een recept. Dit is echt één van onze favoriete gerechten, vandaar dat we dit hier ook al gegeten hebben. De basis van dit recept keek ik ooit af van mijn schoonmoeder, maar ik heb het aangepast naar wat wij lekker vinden.

WitlofsaladeIngrediënten (voor 2 personen):
200 gram gehakt
100 gram champignons
1/2 ui (ik gebruikte een witte ui)
1 paprika
2 stronken witlof
peper, nootmuskaat, gemalen kruidnagel
boter of olie

Bak het gehakt met de kruiden (naar smaak toevoegen, een klein beetje is vaak al genoeg) rul in de boter of de olie. Voeg de champignons, de ui en de paprika toe en laat zachtjes gaarstoven.
Snij ondertussen de witlof klein, maar verwijder het hart, want dat smaakt vaak erg bitter. Dit doe je door de stronk eerst in de lengte door de helft te snijden en daarna nog een keer. Dan kun je de stronk er gemakkelijk uitsnijden, zonder teveel blad weg te gooien. Het dikkere blad kun je gewoon gebruiken.
Haal de pan met het vlees en de groente van het vuur en roer de rauwe witlof erdoorheen. Serveren met aardappels (maar kan ook met rijst).

Variatie:
Wij eten het meestal (ongeveer) als hier boven staat, maar eigenlijk is alles mogelijk met dit recept. Ander vlees (of geen vlees), andere kruiden, andere groente, alles kan. Het is ook ideaal om kleine restjes vlees en/of groente op te maken. De versie van de afgelopen week (bovenste foto) had bijvoorbeeld meer champignons dan ik normaal gebruik (het dubbele van wat ik in het recept aangeef), omdat die al niet best meer waren en ik het zonde vond om ze weg te gooien.

Een printbare pdf van dit recept vind je hier.

6 opmerkingen:

 1. Bedankt voor het recept, ik ben gek op witlof, voor in de winter lijkt me dit echt lekker.
  Ik realiseer me dat jij het bij hoog zomerse temperaturen eet.
  Ik had verwacht dat je op Curacao een totaal ander aanbod van groente en fruit zou hebben, dit is inderdaad erg Hollands Hier begint het fris te worden . Hitte kan ik naarmate ik ouder word steeds minder verdragen, maar heb net wel de verwarming aangezet, want koukleumen vind ik ook niets.Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij vinden dit altijd lekker, of het nu warm of koud is. Als het warm is geeft de rauwe witlof er een zomers tintje aan en als het koud is zorgt het warme vlees/groente deel voor een winters voldaan gevoel.
   Het verbaasde mij ook dat er zoveel herkenbare groenten waren hier. De supermarkten zijn blijkbaar erg gericht op Nederlanders en Amerikanen. Hoewel ik er toch ook meer dan genoeg mensen uit Curacao boodschappen heb zien doen. Bij de kassa lagen ook receptenboekjes, maar die heb ik niet eens meegenomen. Op de taarten en andere op deeg gebaseerde hapjes na (die eten wij toch niet), was het allemaal vrij herkenbaar eten. Veel vlees en groente die gestoofd wordt in saus, maar dan wel gewoon karbonade, boontjes en dat soort dingen. En ach, in Nederland eet ik ook anders dan anderen (vooral erg ouderwets, schijnt het - aardappels, groente, vlees is hier favoriet), dus ik doe gewoon wat mij prettig lijkt ;-)

   Verwijderen
 2. Lijkt me lekker, die witlofsalade. Ik ga morgen meteen wiltlof kopen en het aankomend weekend uitproberen. Succes daar met het boodschappen doen en het koken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Interessante combi, het warme gehakt en de koude witlof.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is echt heel lekker. Zelfs onze kinderen eten het al van jongsafaan. Het was een van de eerste maaltijden die ze van ons bord meeaten (waarbij ze dus de voorkeur gaven aan rauwe witlof boven potjesvoeding).

   Verwijderen