woensdag 4 september 2013

Wat een muts(en)!

(ik doe mijn best wat originelere titels te bedenken, maar dat is duidelijk allesbehalve mijn sterkste kant)

Ik heb het vast al eerder gezegd: ik brei het liefste mutsen. In de Engelstalige blogwereld werd ik door een lezer als eens “the crazy hat lady”  genoemd. Iets wat in het Nederlands waarschijnlijk het eenvoudigst te vertalen is als “muts”. Tja.

Sinds ik jaren geleden mijn allereerste muts afhechtte, heb ik er eigenlijk altijd wel eentje op de naalden staan. Ik ben dus erg blij dat Knit-a-Square ook graag mutsen krijgt, want mijn hele familie is al zeer ruim voorzien van hoofddeksels. Zelf draag ik eigenlijk zelden mutsen, omdat ze me niet echt geweldig staan. Maar ze breien blijft leuk.Ik vond het dus ook niet heel erg om het afhechten van het truitje noodgedwongen even aan de kant te leggen en aan iets anders te beginnen.

Het roze mutsje is mijn eigen patroon. Hoewel… dat is wel erg sjiek uitgedrukt. Het is gewoon mijn standaard manier om een muts te breien, met een kleine aanpassing, Ik begon namelijk de boord met een enkele draad en besloot toen dat een dubbele beter zou zijn, maar ik had geen zin om het uit te halen. Dus breide ik een langere boord, nam er daarna pas een draad bij en naaide de boord losjes vast toen de muts klaar was. Het heeft wel wat. De boord is nu heel zacht en luchtig en de rest van de muts stevig en warm.
In patronentaal:

Materiaal:
1 korte rondbreinaald 3,5 mm
4 (of 5) knoploze naalden 3,5 mm
garen dat eigenlijk te dun is voor de naalden, met een bol van 100 gram haal ik het altijd gemakkelijk, maar die moet je dan wel van te voren in 2 bollen verdelen, de een wat groter dan de ander. Precies weet ik het niet, want ik heb dit met restjes gebreid.

Zet 76 steken op (ik begin meestal op een korte rondbreinaald, die zijn ideaal voor mutsen, maar je kunt natuurlijk ook op vier of vijf knoploze naalden breien)
Brei met een enkele draad 10 cm boordsteek (2 r, 2av).
Voeg daarna een draad toe en brei met dubbele draad nog 15 cm tricosteek (alle steken recht)
Begin daarna met minderen (ik schakel altijd over naar knoploze naalden als het me te krap wordt op mijn rondbreinaald)
1e naald: 5 r 2 samen breien herhalen tot de laatste 6 steken, 6 r
2e naald: rechtbreien
3e naald: 4 r 2 samenbreien, herhalen tot einde naald
4e naald: recht breien
5e naald: 3 r, 2 samenbreien, herhalen tot einde naald
6e naald: recht breien
7e naald: 2 r, 2 samenbreien, herhalen tot einde naald
8e naald: 1 r, 2 samenbreien, herhalen tot einde naald
9e naald: 2 samenbreien, herhalen tot einde naald
draad door overgebleven steken rijgen en afhechten
boord omvouwen en losjes vastnaaien

(voor een gewone muts kun je met een garen dat wel geschikt is voor de naalden 5 cm boord breien en dan gewoon met een enkele draad verder gaan)

Ik heb maar weer een printbaar pdf-je  gemaakt, dat staat hierDe andere muts is van dit patroon. Of eigenlijk moet ik zeggen: is gebaseerd op, want ik heb dat patroon al zo vaak gebreid, dat ik het uit mijn hoofd doe en toch iets aangepast heb.

En nu? Ik durf het bijna niet te zeggen, maar er staat alweer een muts op de naalden…Wat staat er bij jullie op de naalden? Hebben jullie ook van die favoriete projecten, die je iedere keer weer opzet?

13 opmerkingen:

 1. Bedankt voor de patronen ik vind de blauwige erg mooi.
  Heb niets op de naalden ben op het vestje een bloemenrand aan het mazen. Daarna ga ik een kraag breien van bouclé wol en wie weet daarna een muts, blijft nog genoeg te breien, heerlijk om te ontspannen. Verder heb ik niet zoveel puf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, dat is ook mooi, zo'n bloemenrand. Dat moet ik toch ook nog eens proberen. En ja, breien is heerlijk ontspannend.

   Verwijderen
 2. bij mij staat er weer een vaatdoekje op de pennen. Een heerlijk breisel om tussendoor te doen zomaar voor de lol, maar deze keer is het bedoeld als swap met een andere blogster.
  Verder val ik niet zo in herhaling, meestal wil ik elke keer weer iets anders breien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vaatdoekjes zijn inderdaad ook leuk, net zoiets als die vierkantjes, maar ik ben ze veel sneller zat dan mutsen. Ik wil binnenkort wel weer aan een trui(tje) beginnen.

   Verwijderen
 3. hm ik ben nog aan het worstelen van een hele zak gekregen schapewol draad te maken......daarna ga ik mezelf leren breien.Vierkantevaatdoekjes klinken dan als een mooi instapleerbreiendingetje :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Absoluut! Zo ben ik ook begonnen. Zeker als je engelse breitermen kunt lezen, zijn er bergen patronen te vinden. Alleen moet ik je wel waarschuwen: schapenwol is niet zo geschikt als vaatdoekje. Maar je zou wel allemaal vierkantjes van dezelfde maat kunnen breien en daar een deken van maken (of kussensloop, als het je teveel wordt). Trouwens... zelf spinnen, dat vind ik dan weer knap. Ik denk niet dat ik dat zou kunnen ;-)

   Verwijderen
  2. Spinnen is niet zo moeilijk.Kwestie van oefening. Ga eens naar de website van Wolboerderij blij bezuiden.Janny kweekt merino schapen,heeft een wolwinkel en is een gedreven lesgeefster van spinnen,breien en weven.Er zijn ook regelmatig workshops over spinnen en breien.

   Irene

   Verwijderen
 4. Als je ontoombare zin hebt om mutsjes te breien wil ik ze wel voor je verkopen op de ShopAdopt site! Rood met iets geels: China muts, rood, wit, blauw, USA, Taiwan muts etc....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh! Dat lijkt me erg leuk! Daar ga ik me binnenkort eens in verdiepen. Ha, mijn hersenen slaan meteen op hol: ik moet dan kijken welk garen ik kan gebruiken (katoen, wol, synthetisch), en wat zou dat dan moeten kosten en wat voor ontwerpen kan ik gebruiken en welke maten... Eh, eerst dat manuscript en nog wat andere dringende zaken en dan kom ik erop terug ;-)

   Verwijderen
 5. Musten breien, dat is zo leuk! Ik ben alleen nu bezig met een mega plaid...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook leuk, ik heb er meerdere gemaakt. Het duurt alleen zo lang... En ik moet bekennen dat ik heel wat mutsen gebreid heb terwijl ik met die dekens bezig was ;-)

   Verwijderen

  2. ik brei mutsen voor de Zeemannen van de lange vaart die mensen zitten 3à 4 maand op zee , leuk hoor wol is van de KRIJG als je weet wat ik bedoel , Rosette

   Verwijderen
  3. Oh, dat is ook een leuk doel, daar had ik nog nooit van gehoord. Maar als ik dat zou doen moet ik toch eerst op zoek naar andere kleuren, denk ik ;-)

   Verwijderen