donderdag 12 september 2013

Recept ~ korstloze quiche

Het soort gerecht waar ik altijd het meeste moeite mee gehad heb om te maken is quiche en/of ovenschotel. Dat werd natuurlijk nog lastiger toen we geen gluten en lactose meer konden eten, maar ook daarvoor lukte het me maar niet om de juiste verhouding tussen groente, ei en melk te vinden. Het probleem was natuurlijk dat ik geen kaas kon gebruiken omdat we er destijds al achter waren dat kaas en migraine bij sommige gezinsleden hand in hand gingen.
Navragen op (kook)forums leverde me alleen maar nutteloze antwoorden op. Kwestie van ervaring, vond men. Dat kan best, maar mijn ervaringen waren allemaal even slecht. Wat ik ook deed, er leek niets tussen niet gaar en verbrand te zitten. Bllijkbaar was de kaas essentieel voor een goede structuur. En dus gaf ik het op.
Tot ik op een Amerikaans blog iets las over korstloze quiche, waarvoor het “beslag” simpelweg bestond uit geklopte eieren, dat verstevigd werd met bloem. Een soort kruising tussen fritatta en quiche dus eigenlijk. Briljant idee!
Toen ik dit voor het eerst probeerde, had ik alleen broodmix in huis. Dat werkte zo goed, dat ik eigenlijk nog nooit iets anders geprobeerd heb.
20130722a (7) (Large)

Korstloze quiche met spinazie

Ingredi├źnten per persoon

2 eieren
0,5 eetlepel Schar Broodmix B
100 gram gehakt
200 gram spinazie
peper, zout

Verwarm de oven voor op 150 graden.
Bak het gehakt rul, met peper en zout naar smaak. Leg apart (of pak een andere pan).
Roerbak de spinazie op laag vuur, tot de blaadjes donkergroen en zacht zijn. Giet het overtollige vocht af.
Klop de eieren en meng er de broodmix doorheen tot een glad beslag.
Meng het gehakt en de spinazie in een bakvorm of ovenschaal en giet het beslag erover heen. Roer even door om het vlees en de groente te verdelen.
Bak het gerecht ongeveer 25 minuten in de oven, afhankelijk van het materiaal waarvan je bakvorm of ovenschaal gemaakt is. De quiche is gaar als er geen vloeibaar beslag meer naar bovenkomt als je er een mes in steekt.

Een gerecht dat zwaar genoeg is voor een volledige avond maaltijd, maar ook lekker in kleinere hoeveelheden met rijst.

Variatie: Ik heb dit ook eens gemaakt met half spinazie, half andijvie en wil binnenkort eens gaan experimenteren met andere bladgroenten. Het vlees zou je weg kunnen laten of vervangen door champignons.
Natuurlijk kun je ook gewone broodmix of bloem gebruiken, maar ik weet vooral bij bloem niet of de verhoudingen dan kloppen (kwestie van uitproberen - het luistert niet zo nauw, de broodmix/bloem zorgt voor een stevigere "taart" dan wanneer je alleen ei gebruikt).

Een printbare versie van dit recept kun je hier downloaden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten