donderdag 19 september 2013

Recept ~ groentensoep

Ik moet iets bekennen. Ik hou eigenlijk niet zo van soep.
En toch eten we het iedere dag. Want het gezin houdt wel van soep. En eigenlijk vind ik het ook wel prettig om een kopje soep te eten voor het echt etenstijd is (wij eten rond vijf uur een kopje soep en gaan pas na zessen echt eten - afhankelijk van hoe laat iedereen thuis is).
Het was dan ook een uitdaging om soep te leren maken op een manier die ik zelf ook kan waarderen. En… ja, daar gaan we weer… dat werd nog lastiger toen we additieven- en glutenvrij gingen eten. Geen bouillonblokjes dus. Nu weet ik best dat je zelf bouillon kunt trekken en dat in potjes bewaren, invriezen of drogen. Maar dat voelt voor mij zo dubbel. Ik kook liever gewoon meteen een pan soep, zonder al die voorbereidingen.

Deze groentensoep is mijn “het-is-wat-meer-werk-maar-dan-heb-je-ook-wat” versie. Ik weet uit ervaring dat het je ook soep kunt koken door gewoon een pan water te vullen met groenten en kruiden en die een uurtje te laten doorkoken, maar deze heeft een stuk meer smaak.


Groentensoep

 

Ingredi├źnten (genoeg voor ongeveer 10 kleine kommen soep):
4 eetlepels olie
500 gram gehakt*
600 gram soepgroente (of 600 gram klein gesneden groenten zoals prei, wortel bladselderij en bloemkool)
2 liter water
1 eetlepel zout
een beetje peper (naar smaak)
1 eetlepel peterselie
3 eetlepels uienpoeder

Bak het gehakt rul in de olie. Dit kan gewoon in de soeppan, op de kleine pit en laag vuur. Roerbak de groenten tot ze zacht zijn. Voeg het water en de kruiden toe en breng aan de kook.
Laat 15-20 minuten zachtjes doorkoken. Wij vinden de soep het lekkerst als we het de volgende dag opwarmen.

Een printbare versie van dit recept kun je hier downloaden

*Voor mijn vegetarische lezers: het vlees weglaten kan natuurlijk altijd, maar de vleessappen zorgen in dit geval voor een deel van de smaak. Uien aan de groente toevoegen zou dat kunnen compenseren en wij gebruiken ook wel eens knoflook om een vleesloze groentensoep pittiger te maken. Hoewel ik op die manier dus ook groentensoep maak, heb ik van die variant de preciese hoeveelheden nog nooit opgeschreven – misschien later.
Mijn tomatensoep is wel volledig vegetarisch, het recept daarvan plaats ik binnenkort.

2 opmerkingen:

 1. Ik vind het best wel veel om iedere dag soep te maken en dan daarna nog te koken.
  Ik houd wel van soepen ,doordat wij maar met z'n twee├źn zijn ,vries ik de helft in voor onvoorziene niet kookdagen. Als ik soep kook is het een maaltijd, daarbij een salade en wat brood.
  Erwtensoepentijd komt er al bijna aan, heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, maar ik maak niet iedere dag nieuwe soep. Ik maak grote hoeveelheden tegelijk en warm dat 's avonds op. Meestal hoef ik maar twee of drie keer per week nieuwe soep te maken.
   Erwtensoep is bij ons ook een maaltijd.

   Verwijderen