donderdag 26 september 2013

Recept ~ eiersalade en tonijnsalade

Sommige gerechten zijn zo simpel, dat ik me niet meer kan voorstellen dat ik ze ooit kant en klaar kocht. Salades bijvoorbeeld. Veel meer dan mayonaise* met vulling is het niet.

Eén van mijn standaard '”geen zin tijd om te koken” alternatieven is stokbrood met eiersalade en/of tonijnsalade. Omdat ik de ingrediënten altijd in huis heb, staat er dan letterlijk in tien minuten een maaltijd op tafel, waar de leden van mijn gezin nog altijd erg dol op zijn (oké, er zit geen groente bij, maar dat lossen we op door er wat rauwkost bij te eten).

Beide salades worden hier trouwens ook gemaakt voor feestjes (het is ook erg lekker op toast).

IMG_1526 (Large)

Tonijnsalade


Ingrediënten: 2 blikjes tonijn in water ("in brine", 195 gr)
10 eetlepels mayonaise
Prak de tonijn, zodat het in kleine stukjes uit elkaar valt, roer daarna de mayonaise erdoor.

Variatie: Roer er gekookte aardappel doorheen voor een meer voedzame salade

IMG_1524 (Large)

Eiersalade


Ingredienten: 7 eieren, medium gekookt (net hard)
1 theelepel mosterd
peper, zout
10 eetlepels mayonaise*

Snij de eieren in stukjes, roer de mosterd en de mayonaise er voorzichtig doorheen. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Variatie: Je kunt ook 5 eieren + 1 gekookte aardappel gebruiken voor een meer voedzame salade
printbare pdf’s staan hier (eiersalade) en hier (tonijnsalade)

*Ik gebruik soms mayonaise uit de winkel, maar ik maak ook vaak zelf mayonaise op deze manier. Als ik de mayonaise zelf maak, zorg ik ervoor dat ik het gekoeld houd en binnen een paar uur opeet, dit vanwege de rauwe eieren. Zelfgemaakte mayonaise is dus minder geschikt voor feestjes of picknicks, waar een salade al gauw een paar uur in de warmte staat.
4 opmerkingen:

 1. Inderdaad lekkere recepten en heel eenvoudig. Vooral je 3 e opruimproject de buitenplaats is zo duidelijk zichtbaar opgeruimd. ik ben boeken aan het sorteren, heb er weer wat bij gekocht (schandelijk)blijkt ook van dezelfde bibliotheek te komen , zitten 2 geschreven brieven in uit de 2e wereld oorlog. Geschreven vanuit een interneringskamp in St Michelsgestel (1942,1943) Daar werden prominenten Nederlanders gegijzeld om uit te ruilen of te fusilleren als men aanslagen pleegden.
  Ik vind het zo bijzonder om door die tekens van leven lijnen te leggen tussen de verschillende personen. De man die ze schreef is secretaris van Pr. Bernhard geweest.
  Spiraalmuts is leuk, maar ik wil nu eerst die kraag gaan breien.
  Op Valhalla's blog 24 september, zie je enkele breiwerkjes van mij liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een mooie dingen vind jij tussen de boeken!
   Ik zal eens op dat blog gaan kijken naar jouw werk ;-)

   Verwijderen
 2. Dankjewel, zondag vier ik mijn verjaardag alvast dus ben heerlijk opzoek naar lekkere recepten, dus komt helemaal op het goeie moment :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, dat is leuk! Alvast gefeliciteerd en een fijne dag gewenst!

   Verwijderen