maandag 23 september 2013

In mijn (moes)tuin ~ oogst!

Het was een echte oogstweek. We aten niet, zoals ik vorige week gepland had, iedere dag uit de tuin, maar dat had te maken met mijn griephoofd (Alweer? Ja, alweer. Of nog steeds. Dat kan ook).

Maar toch. We aten worteltjes (winterpeen eigenlijk, maar ze hadden te weinig ruimte om goed te groeien)en boontjes.Ik vroor het overschot aan winterpeen in en toen werd ik dus ziek. Maar gisteren was ik weer een beetje op de been en maakten echtgenoot en ik er samen een oogstfeestje van. Terwijl ik de zomerwortels en de bonen oogste, haalde hij de mais binnen.Dat is niet alle mais, de andere helft zat al in de pan toen ik die foto nam.Ik had op internet opgezocht wanneer suikermais geoogst moet worden en vond daar meteen aanwijzingen over het bewaren na de oogst. Om te zorgen dat de suiker niet omgezet wordt in zetmeel, moet je mais zo snel mogelijke na de oogst verwerken. Acht minuten blancheren en daarna invriezen, was het advies. Dat heb ik dus gedaan.

Deze verdwenen allemaal in de vriezer.Samen met ruim twee kilo boontjes en ruim twee kilo worteltjes. En de rest…

Daar maakten we een feestmaal van!Een bord vol eten uit eigen tuin (nou ja, behalve de karbonade dan): mais, wortels, boontjes en geroerbakte miniprei (die stond te dicht op elkaar en het is te laat om ze nog te verplanten, maar de smaak was prima).
Heerlijk!

Meer moestuinen? Kijk bij Helena's Moestuin Maandag op haar blog Hollandse Klei   

9 opmerkingen:

 1. Heerlijk! De versheid spat van de foto's :).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, binnen een uur van tuin naar tafel, verser kan niet ;-)

   Verwijderen
 2. Jammie, jammie. Wat ziet dat bord eten er lekker uit!
  Je hebt een flinke oogst gehad. Wat geweldig dat je mais op deze manier kunt bewaren, dat wist ik niet.
  Ik moet zometeen gaan koken....ik wou dat ik bonen en mais uit eigen tuin had ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het was heerlijk. En inderdaad, het was, ondanks de grote mislukkingen bij andere groentes, toch nog een flinke oogst. Ik ben van plan een deel te bewaren om met kerst te eten. Dat lijkt me zo leuk!

   Verwijderen
 3. Ziet er allemaal prachtig uit, zelfs hier kon ik nog een kleine maaltijd bonen plukken, gecombineerd met wortels en een sudderlapje. jammer van je griepje , je moet echt goed voor jezelf zorgen en ontspannen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, jullie hebben dus ongeveer hetzelfde gegeten als wij. Nooit geweten dat bonen en wortels zo lekker zijn samen ;-)
   Ja, ik weet het... ontspannen. Nog heel even en dan heb ik daar tijd voor ;-)

   Verwijderen