dinsdag 3 september 2013

Drie Dingen op Dinsdag ~ ik heb een plan

(ben ik de enige die bij dat laatste deel van de titel meteen denkt “a cunning plan”?)

Ik heb hier en daar al laten vallen dat ik een plannetje had met één van mijn vele lijstjes. Ik vind namelijk de kastje-per-dag blogjes erg leuk, maar voor mij is dat geen haalbare manier van bloggen. En ook niet van kastjes opruimen.

Dus verzon ik “Drie Dingen op Dinsdag”. Waarom drie? En waarom op dinsdag? Eigenlijk vooral omdat het zo leuk allitereert. En omdat drie  me een haalbaar aantal lijkt.
Ho, wacht, dan moet ik eerst even uitleggen wat ik bedoel natuurlijk. Want drie projecten op één dag is allesbehalve haalbaar.

Mijn idee is om op de eerste dinsdag van de maand drie dingen te noemen, beschrijven en fotograferen die ik die maand wil gaan doen. Op de laatste dinsdag van de maand kom ik dan met voor- en nafoto’s en een evaluatie (want ik wil het ook eerlijk vertellen als het niet lukt).
De tussenliggende dinsdagen zijn dan voor updates. Dat kan van alles zijn: voorproefjes van wat ik aan het doen ben, klachten over hoe moeilijk het is, lofzangen over hoe leuk het is en anekdotes over alles wat er (zijdelings) mee te maken heeft.
Dat moet toch te doen zijn, dacht ik zo.

Behalve dan dat ik het moeilijk vind om drie dingen te kiezen. Mijn lijst is erg lang en ik wil eigenlijk alles deze maand klaar hebben. Maar dat gaat waarschijnlijk toch niet lukken, sterker nog, ik zit nog steeds met resten van dat griepje waardoor ik niet echt blaak van energie. Bovendien is deze maand toch al druk en vol met andere dingen (onder andere de redactierondes van Erfgoed, leuk maar tijdrovend). Ik heb dus toch maar een keuze gemaakt.

20130903 (1) (Large)

1. De muur in ons kantoortje. Het is op de foto slecht te zien, maar ooit schilderde ik daar voor een dochter een romantische wolkenlucht. Dochter vond dat prachtig, maar na een aantal jaren gingen er toch posters overheen met plakband en werd er geknoeid met make up. Omdat echtgenoot een weekje op zakenreis is, is dit het eerste project dat ik beet wil pakken (want dan is het klaar als hij terugkomt en hier weer moet gaan zitten werken). Eigenlijk wil ik het dan meteen een beetje reorganiseren, want ik wil een comfortabelere stoel (op de mijne houd ik het tegenwoordig nog geen half uur vol) en die past er in de huidige opstelling niet bij. Maar ja, dat is dan weer een extra ding. En de tafel die ik overhoud zou ik wel boven neer kunnen zetten, zodat ik daar toch weer een naaihoekje heb. Maar ja, dat is weer een hele lijst dingen en ik mocht er maar drie. Zien jullie waar mijn probleem ligt? Ik hou het dus even op die muur.

20130903 (3) (Large)

2. Nou, dat lijkt me duidelijk. Sorteren, dingen wegdoen en opruimen. Dit is de ruimte in ons gangetje naar het achterhuis, dat vooral gebruikt wordt als dumpplaats voor alles wat ik nergens anders kwijt kan, maar eigenlijk bedoeld is voor gereedschap (want de schuur ligt nogal onhandig ver in de achtertuin), verf en andere materialen die niet tegen vorst kunnen (dus niet in de schuur bewaard kunnen worden) en schoonmaakmaterialen (maar daarvan ligt een deel ook in de keuken). Ik moet een systeem bedenken waardoor we alles kunnen vinden en iets kunnen pakken zonder de rest op ons hoofd te krijgen. En eigenlijk moet er ook hier geverfd worden en er moet een gordijntje voor. Maar ik begin maar even met opruimen.

20130903 (2) (Large)

3. De carport opruimen. Eigenlijk stond hier: buitenboel opruimen, tuin winterklaar maken en wilde ik meteen “even” het laatste verfwerk afmaken. Tja. Ik leer het nooit. Laat ik maar eens beginnen met die carport.

Goed, dit zijn dus de drie dingen waar ik jullie deze maand iedere dinsdag mee ga lastig vallen. Ik ben van plan om dit iedere maand te gaan doen, maar het hoeven niet per se opruim- of klusacties te zijn, het mogen ook heel andere projecten zijn, zoals handwerkjes en knutsels, recepten die ik uit zou willen proberen, producten die ik wel of niet ga gebruiken… ik verzin maar wat. Ik heb gewoon gemerkt dat het erg leuk en inspirerend is om dit soort dingen met anderen te delen en elkaar op de hoogte te houden en juist zo’n drie-dingen-plan geeft genoeg vrijheid om het heerlijk aan te passen naar wat er op dat moment in mijn leven speelt.

12 opmerkingen:

 1. Succes het zal er allemaal erg van opknappen , ik heb zelf geen blog , maar hier in huis zou ik zeker "dezelfde" foto's kunnen maken in garage op zolderruimtes. Zo net die plekken waar je denkt : staat het in ieder geval niet in het zicht. Ik ga zeker reageren op je opruimblog.
  Grappig ik droomde vannacht over opruimen in mijn ouders huis , is natuurlijk mijn eigen huis, ha,ha. Werk je niet over de kop!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is het probleem, he? Je zet dingen zo vaak ergens "even" neer en dan staat het er maanden later nog ;-)
   Wat een vreemde droom! Maar ja, in dromen loopt altijd alles door elkaar. Ik woon in mijn dromen regelmatig nog in een van onze vorige huizen of we hebben ineens in dit huis de woonkamer van ons vorige huis. Heel vreemd. ;-)

   Verwijderen
 2. Wat een goed idee! Ik ga nog even nadenken over hoe en wat ik zelf hiermee kan en of ik wel of niet moet/kan meedoen.
  Het klinkt heel aantrekkelijk en ook best noodzakelijk bij mij thuis, maar ga ik het volhouden?
  Je hoort nog van me, het moet even sudderen;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Denk maar rustig na, hoor! Het lijkt me leuk als je mee doet, maar het moet natuurlijk niet. En het hoeven ook niet van die grote klussen te zijn hoor. Het mogen ook gewoon drie "kastjes" zijn. Ik weet dat jij dat al eerder gedaan hebt ;-)

   Verwijderen
 3. Wat een leuk idee! Op deze manier heb je niet de verplichting om bij elke klus er over te bloggen, maar kun je toch in een kader plaatsen.
  Het allitereert inderdaad lekker Drie Dingen op Dinsdag. De dinsdag is ook een goeie dag om te bloggen, als ik tenminste mijn statistieken mag geloven en als ik zie hoeveel mensen er op dinsdag een bericht plaatsen ;-)
  Gelukkig heb je je eigen valkuil al benoemd: niet teveel onder Een Ding scharen.

  Oh ja, en je bent niet de enige die de echo van Black Adder hoorde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Teveel kleine dingen als Een Ding benoemen is inderdaad mijn grote valkuil. Ik zeg het wel vaker: mijn standaard todolijst gaat ongeveer zo: maak huis schoon, schrijf boek. Maar dat werkt niet zo goed ;-)

   Verwijderen
 4. Goed idee, maar ik ga helaas niet mee doen. Ik ken mezelf te goed. Dan ga ik dingen beloven die niet haalbaar zijn en loop vervolgens een migraine op omdat ik het toch wil doen. Ik sukkel wel op mijn eigen tempo rond.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, dan moet je het vooral niet doen! Ieder zijn eigen tempo, dat werkt het best. Voor mij zijn die drie dingen wel haalbaar. Hoop ik, want het wordt weer zo'n maand. Maar dat gaan we dus wel merken ;-)

   Verwijderen
 5. Wat een mooi idee, om eerlijk te zijn heb ik niet zulke dingen te doen. (gelukkig maar) dus mee doen, ik denk het niet :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, bij ons in huis altijd wel iets dat dringend gedaan moet worden (dat krijg je als je een oud huis koopt), maar ik ben van plan om het per maand te bekijken. Het hoeven niet altijd opruim- of doehetzelfklussen te zijn. Volgende maand worden het waarschijnlijk drie heel andere dingen...

   Verwijderen
  2. Wat leuk, ik ben me eigen lijstje aan het maken van dingen die ik ooit nog wil doen. Hele simpele punten maar ook moeilijkere dingen. Ben benieuwt als deze af is zal ik hem ook op mijn website zetten!

   Verwijderen
  3. Leuk! Ik lees dat soort dingen altijd graag. Het is toch een soort motivatie om te zien wat anderen voor elkaar krijgen.

   Verwijderen