maandag 19 augustus 2013

In mijn (moes)tuin

Vorige week:

20130812 (1) (Large)

Deze week:Er gebeurde een hoop in de tuin, deze week. Ik gaf de tomaten op, haalde de bak waarin ze stonden leeg en gunde mezelf een winkelmomentje bij het tuincentrum.
Geinspireerd door Alys Fowlers eetbare tuin besloot ik deze keer voor een variatie van groenten en kruiden te gaan.

20130815a (9) (Large)

Aan de rechterkant wat “gewone” keukenkruiden: selderij, basilicum, peterselie,salie en bieslook.

20130815a (1) (Large)

Nou ja, gewoon… Die paarse basilicum is wel heel apart, vind ik.

20130815a (3) (Large)

Aan de linkerkant was ik wat avontuurlijker. Citroengras, citroenverbena en Azteeks zoetkruid. Allemaal erg lekker als thee. Ik denk er nu zelfs over volgend jaar meer van dat planten neer te zetten. Het lijkt me wel wat om al wandelend door de tuin een verfrissend kopje thee samen te stellen.

20130815a (5) (Large)

In het midden staat kleine pimpernel, een kruid dat ik niet kende, maar waarvan de blaadjes lekker pittig smaken in een salade en de bloemen ook in salades gebruikt kunnen worden (maar ik betwijfel of mijn gezin het dan nog eet).

20130815a (10) (Large)

20130815a (11) (Large)

Verder staat er nog rucola, sla, lollo rosso en andijvie tussen. Datzelfde plantte ik ook op de plek waar de doorgeschoten andijvie van een paar weken terug stond.Daarachter staat de oude kruisbes die ik verplaatst heb vanuit de zijstrook (we hadden last van de stekels als we erlangs moesten naar de voordeur), een zwarte bessenstruik en een zonnebloem.

20130815a (6) (Large)

Of die zonnebloem een eetbare soort is weet ik niet (er stond geen informatie bij), maar volgens Alys is het goed voor je tuin om zonnebloemen te hebben staan, ze trekken vogels en insecten aan.

20130815a (2) (Large)

En verder… dunde ik de bloemkool grondig uit, want die stond veel te dicht op elkaar en bloeit de mais. Wat wel vervelend is voor de hooikoortslijders in ons gezin –wij allemaal), maar we verheugen ons erg op de maiskolven die we met de dag dikker zien worden.

 

Zag ik eindelijk bloemetjes bij de bonen. Zou het dan toch nog gaan lukken?En probeerde ik een andere methode om de tuin wat beter onder controle te houden. Ik zaaide radijs, waterkers en goudsbloem in mijn kweekkasje. Ik ben benieuwd hoe dat werkt, want dat heb ik nog nooit gedaan. Ik heb binnen geen ruimte om voor te zaaien, dus heb ik de afgelopen twee jaar gewoon alles in de volle grond gezaaid. Maar dan krijg je dus enorme bergen doorgeschoten andijvie (of zoals vorig jaar zoveel dat je het bijna niet aan kunt eten) en radijs die niet groeit omdat het te dicht op elkaar staat. Ik denk dat het, zeker voor een tuin als de mijne, beter werkt om wat minder tegelijk te kweken, maar dat wel steeds aan te vullen. Ik heb het vast al vaker gezegd: het blijft een leerproces. Maar dat maakt het nu juist zo leuk.

Meer moestuinen? Kijk bij Helena's Moestuin Maandag op haar blog Hollandse Klei

8 opmerkingen:

 1. Ja, het blijft experimenteren in de tuin.
  Die maïs blijf ik geweldig vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij ook! Het groeit echt heel goed en het staat niet eens in een heel diepe bak.

   Verwijderen
 2. Mooi hoor je tuin. Ik heb vandaag een paar tomaatjes geoogst en in de sla gedaan Er groeien wat boontjes , die uit een rode bloem komen ,wie weet een mini maaltje.
  Verder heb ik niets gedaan vandaag . Alleen gesnuffeld op internet omdat ik een brief in een boek vond, die toch door een vooraanstaande Nederlander is geschreven , zou bijna een thema van een boek kunnen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, ik ben jaloers op je tomaatjes ;-) En die brief... dat zou inderdaad een thema van een boek kunnen zijn. Spannend.

   Verwijderen
  2. Wat een mooie foto's weer ;)
   En superleuk je tuin, gezellig!!!
   Zoals jij het beschrijft doe ik het nu ook, eerst voorzaaien in de kas en dan planten in de tuin, dat kwam nadat ik prei gezaaid had en 300 preiplantjes op 7 vierkante cm terugvond ;) Aldoende leert men, heb nu 2 velden prei staan ;) Hahahahaha dus de chinese kool staat in de kas om straks NORMAAL geplant te kunnen worden.....

   Verwijderen
  3. Dank je! Haha, ik zit ook met een overschot aan prei en te weinig ruimte om ze uit te planten... Maar daar leren we van ;-)

   Verwijderen
 3. Leuke foto's. En ja tuinieren blijft experimenteren, en elk jaar is weer anders.

  BeantwoordenVerwijderen