donderdag 22 augustus 2013

In mijn keuken

Ik kook graag. Heel graag zelfs, maar ik volg eigenlijk zelden recepten en schrijf ook nooit op wat ik doe. Ik gooi maar gewoon van alles bij elkaar en meestal werkt dat. Het scheelt waarschijnlijk dat we hier van eenvoudige en pure gerechten houden. Aardappels-groente-vlees-maaltijden zijn hier niet een gebrek aan fantasie, maar gewoon favoriet bij iedereen.

Sinds we glutenvrij, melkeiwitvrij (we hebben ontdekt dat de allergielijders hier wel tegen geitenkaas kunnen en dat men heel jonge geitenkaas ook nog lekker vindt), suikervrij en zoveel mogelijk additievenvrij proberen te eten, merk ik wel dat ik steeds vaker dingen zelf maak, die ik vroeger kant en klaar in de winkel kocht. Sausjes bijvoorbeeld.

De dochters vragen me steeds vaker hoe ik iets maak. Die worden ook ouder en zelfstandiger (al wonen er nog steeds een paar thuis), dus ben ik begonnen met af en toe te noteren wat ik doe. Het lijkt me wel leuk om die recepten ook hier te delen. Al ben ik een beetje bang dat mensen er meer van verwachten dan ze moeten doen. Dat is de reden waarom ik eigenlijk nooit zoiets gedaan heb. Mijn brouwsels zijn allesbehalve ingewikkeld en ik kook meestal gewoon met ingrediënten uit de Lidl*. Mijn groente en fruit koop ik bij een marktwinkel*. Dat is een keuze, die grotendeels te maken heeft met budget (we zijn hier met vier grote eters – regelmatig ook met vijf of meer). Mijn droom is om al mijn groente zelf te telen en alleen vlees te eten van dieren die een echt goed leven gehad hebben (via een boerderij als deze* bijvoorbeeld), maar ik betwijfel of dat haalbaar is. De groente vanwege tijd en ruimte en het vlees alweer vanwege dat budget. Gelukkig heeft het meeste vlees van de Lidl wel één of meer beter-leven-sterren.

*disclaimer: 
ik word door geen van de bedrijven die ik noem en/of link betaald  - was het maar waar ;-)  

Om een lang verhaal kort te maken… mijn recepten zijn gebaseerd op zo zuiver mogelijk eten (zonder E-nummers, melkeiwit, gluten en suiker), maar wel met gangbare en betaalbare ingrediënten. Bovendien houd ik niet van recepten waarin allerlei exotische kruiden worden gebruikt, die je verder zelden nodig hebt. Ik heb een tamelijk beperkte verzameling kruiden en specerijen, maar die worden wel intensief gebruikt.

Een van mijn meest recente probeersels is barbecuesaus. Dat is echt enorm simpel te maken en ze zijn er hier dol op. We eten het niet alleen bij de barbecue, maar ook als dip, bij witte rijst en op stokbrood. We hebben wel gemerkt dat anderen het dan pas eten als je het een ander naampje geeft, want wie eet er nu barbecuesaus op brood? Wij dus. Deze tenminste. Maar ik heb toch maar besloten om het anders te noemen.


20130821 (Large)

 

Pittige tomatenspread


Ingrediënten:
1 ui
1 klein blikje geconcentreerde tomatenpuree (140 gr.)
3 eetlepels azijn
1 eetlepel zoete/milde paprikapoeder
1 theelepel sambal

Pureer de ui met een staafmixer of keukenmachine. Voeg de andere ingredienten toe en roer alles goed door elkaar. Als de salsa te dik is, kun je iets meer azijn of eventueel water toevoegen.

Variatie: ook erg lekker als je de ui gewoon fijn snijdt in plaats van pureert. In dat geval moet er iets meer azijn of eventueel water doorheen.

Eet smakelijk!

Klik hier om een printbaar recept (pdf) te downloaden.

8 opmerkingen:

 1. Dat is een makkelijk recept, misschien ga ik het eens uit proberen , alleen weet ik niet of sambal me zal bevallen. Ben niet zo'n kruidig typje.
  Mijn tomaatjes zijn echt lekker, helaas had ik maar 1 plant ervan, maar beter iets dan niets.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zonder sambal is ook lekker, ik was het de laatste keer vergeten en het drong pas na het eten tot me door 😉 De uien geven er al heel veel smaak aan. Ik zal die variant binnenkort ook nog even toevoegen aan het recept.

   Verwijderen
 2. Die saus is zeker iets om uit te proberen. Lijkt me erg smakelijk. Leuk dat je experimenteert met eigen recepten. Wij experimenteren ook graag met etenswaren. De ene keer smaakt de pasta bijvoorbeeld net weer even anders dan de andere keer omdat we ieder onze eigen draai eraan geven. Of we vervangen een ingrediënt uit een bestaand recept door iets heel anders. Maar zelf iets verzinnen is en blijft een erg leuke bezigheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt! Toen ik net getrouwd was, vond ik koken niet echt leuk. Dat veranderde toen ik wat meer lef kreeg en overal mijn eigen draai aan ging geven.

   Verwijderen
 3. Sinds kort ben ik me ook meer bewust van toevoegingen in het eten. Hier maken we ook steeds vaker zelf sausjes. Wel gebruik ik vaak tomato frito als basis, wat dan weer niet helemaal toevoegingsvrij is. Maar ja, het is al een verandering.
  Doe je ook verzoekjes ;-) ? Maak je wel eens pindasaus /saté saus zelf?

  En wat heb je het weer goed voor elkaar met die link naar een pdf!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pindasaus! Ja, die maak ik ook altijd zelf. Ik zal de volgende keer voor je opschrijven wat er precies doorheen gaat 😉

   Verwijderen
 4. Ik wacht met spanning op meer recepten!
  Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen