maandag 29 juli 2013

In mijn (moes)tuin

Vorige week:

20130722 (3) (Large)

Deze week:

20130729 (1) (Large)

20130729 (3) (Large)

20130729 (4) (Large)

20130729 (5) (Large)

20130729 (6) (Large)

20130729 (8) (Large)

Vaste lezers denken nu misschien dat we de afgelopen week iedere dag drie keer andijvie gegeten hebben, aangezien het vak waar de andijvie stond leeg is. Helaas. Er ligt een maaltje, misschien twee, in de groentenla van de koelkast en de rest heb ik in de groencontainer moeten gooien. Doorgeschoten.

20130729 (2) (Large)

Ja, het ziet er mooi uit, maar het was natuurlijk niet de bedoeling.
(Ik weet trouwens wel dat de meningen over het wel of niet eten van doorgeschoten andijvie verschillen, maar ik heb gelezen dat het steeds bitterder wordt en dat als het eenmaal bloeit de smaak echt te bitter wordt om het nog te kunnen eten. Het zag ernaar uit dat ze deze week al gingen bloeien. Dus heb ik de niet en minst doorgeschoten kroppen geplukt om nog te eten en verder mijn verlies genomen.)
En nog meer “trouble in paradise”:Bloesemrot. Wordt veroorzaakt door een tekort aan voedingsmiddelen, warmte en te weinig water. Eh… 8 planten in een relatief kleine bak, hittegolf. Check, check, check.
Remedie: aangetaste vruchten verwijderen, meer water geven, voeding erbij en er het beste van hopen.
Wat dan wel weer leuk is:  de aardbeien hebben besloten nog een tweede ronde te doen. Die zijn een stuk minder gevoelig dan tomaten, dat is wel duidelijk.


20130729 (7) (Large)

Meer moestuinen? Kijk bij Helena's Moestuin Maandag op haar blog Hollandse Klei 

6 opmerkingen:

 1. Ja, zo gaat dat met moestuinen, sportief om je verlies te nemen. Zaterdag door noodweer een grote tak met tomaten van de tomatenplant geknakt , vond ik ook zo sneu ,maar daar t.o. staat dat ik inmiddels 12 frambozen heb kunnen eten. De mini tomaatjes groeien goed en nu nog mooi rijp worden. Ik pluk wat veldsla en snijbiet het is allemaal niet veel maar toch lekker op een boterham met húttekäse. De pronkboon begint bloemen te krijgen, dat is al leuk om te zien,of er een maaltijdje aankomt weet ik niet. Pompoen en courgettes zijn nog erg klein. Het is ook wel goed dat het kleinschalig is. Als ik genoeg energie heb ga ik het volgend jaar wat uitbreiden. Ik heb verschillende bosjes lavendel kunnen plukken , dat groeit hier op de arme zandgrond goed. Net zoals het bonenkruid er verschijnen allemaal jonge plantjes. Het leuke van dit kruid is dat het lang bloeit, voorin de keuken heb je maar weinig nodig.
  Succes met de tuin en maar gauw aan de andijvie voordat die verlept is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jouw tuin ziet er dus ook prima uit. Leuk! Klein beginnen is wel prettig. Ik ben dit jaar een beetje te enthousiast geweest en ik hoop niet dat alles zo loopt als met de andijvie...
   Overigens heb ik daar echt enorm pech mee: mijn koelkast had kuren, dus een groot deel van wat ik had gered is bevroren. Gisteren nog net met vijf personen kunnen eten als roerbak (door de rijst geroerd, lijkt het niet zo weinig) en de rest was prut. Tja...

   Verwijderen
 2. Nou ja zeg, het mag schijnbaar niet lukken , trouwens ik heb nog nooit geroerbakte andijvie gegeten. Maarten 't Hart schrijft in zijn boek :Het dovemansorendieet , over de gruwelijke doodgekookte andijvie met maizenasaus. die hij te eten kreeg.
  Leuk dieetboek t.o. de veelvoud aan dieetboeken die er verschenen zijn.
  Zijn moestuin is een sportschool voor hem. Eet jij vegetarisch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, dat boek ga ik eens opzoeken in de bibliotheek, klinkt interessant. Nee, wij eten wel vlees en ik denk niet dat we daar ooit mee zullen stoppen. Het is wel een grote wens van mij om alleen "eerlijk" vlees te eten, maar dat past niet altijd binnen het budget.

   Verwijderen
 3. Nou doorgeschoten andijvie eet ik ook niet hoor brrr idd veeeeuls te bitter....wel jammer van je bloesemrot, ik had t nog nooit gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, gelukkig. Ik voelde me al schuldig over het weggooien van zoveel groente...

   Verwijderen