donderdag 18 juli 2013

In mijn keuken

20130718 (Large)

:: werden de afgelopen weken heel wat barbecues voorbereid

20130718 (6) (Large)

:: maakte ik eindelijk zelf mayonaise. Omdat wij zoveel mogelijk E-nummervrij eten, stoorde het me mateloos dat ik zoiets simpels als mayonaise nog uit de winkel haalde. En er gaan heel wat flessen doorheen (verdund met azijn door de sla of iets minder verdund en met knoflookpoeder voor bij de barbecue). Jammer vond ik dat. Jaren geleden probeerden we een officieel, ouderwets recept, maar dat lukte lang niet altijd en was veel werk (ei splitsen, met de hand kloppen, olie druppelsgewijs toevoegen). En aangezien we regelmatig op het laatste moment beslissen dat we “vanavond maar weer eens gaan barbecuen”, was dat geen optie. Maar ik herinnerde me ineens dat zij ooit een simpel recept publiceerde dat met een staafmixer gemaakt werd. En dat werkte geweldig!

Later toegevoegd: iemand wees me op het gevaar van salmonella besmetting bij het gebruik van rauwe eieren. Heel terecht. Wij vinden zelf het risico aanvaardbaar en maken ons meer zorgen over de effecten van conserveringsmiddelen en andere toevoegingen. Voor jonge kinderen, zwangere vrouwen, bejaarden en zieken is het risico groter, maar die hebben we niet in ons gezin. Bovendien gebruiken we verse eieren, eten we het binnen een paar uur op en gooien we restjes weg. Ik heb ook gehoord dat salmonella aan de buitenkant van de schil zit (niet in het ei zelf), dus zo min mogelijk of contact geen daarmee is een goede voorzorgsmaatregel (ei stuk tikken met een mes, breken boven de schaal, daarna mes en handen wassen - scheiden niet via de schil).

20130718 (4) (Large)

20130718 (5) (Large)

20130718 (8) (Large)

20130718 (7) (Large)

:: maakte ik salade met sla en radijs uit eigen tuin (en eigengemaakte mayonaise)

20130718 (1) (Large)

20130718 (2) (Large)

20130718 (3) (Large)

:: en (glutenvrije – vandaar dat oranje kleurtje, het is mais in plaats van tarwe) pasta met zalm en spinazie uit eigen tuin

20130718 (9) (Large)

:: staat er een behoorlijke oogst kruisbessen te wachten tot ik er jam van maak

8 opmerkingen:

 1. Wat heerlijk om zo met je eigen producten te werken, he? En leuk dat we mee mogen kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik vind koken sowieso wel leuk, maar koken met oogst uit eigen tuin vind ik echt genieten!

   Verwijderen
 2. Wat is het lang geleden dat ik kruisbessen heb gegeten , ik denk dat ik nog kind was. Ziet er allemaal erg lekker en fleurig uit.
  Ik heb nog nooit zelf mayonaise gemaakt, ga het toch eens proberen.
  En wie weet volgend jaar een kruisbes in de tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond ze vroeger niet echt lekker. Nog steeds niet trouwens. Maar ik hoop dat de jam wel lekker wordt (ik heb de bessen ingevroren tot ik tijd heb). Ik vond het in ieder geval zonde om ze weg te gooien.

   Verwijderen
 3. Kruisbessen! Vorig jaar is hier de ( veel te oude grote) kruisbessen struik weg gedaan.
  Ik maakte in Engeland zelfs een foto van een kruisbessenstruik. Het moet niet gekker worden. Dus wat er nog op mijn verlanglijstje staat....
  Je salades zien er jaloersmakend lekker uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig, ik ben eigenlijk helemaal niet zo dol op kruisbessen en die struik staat vreselijk in de weg. Maar na jouw en Astrids reactie aarzel ik toch om hem zomaar weg te halen ;-)

   Verwijderen
 4. Ik vind je keuken zooooo mooi ;)
  En kruisbessen zoooooooooo lekker ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij ook! Het was een meerjarenproject (en er moeten nog steeds dingen worden afgewerkt) maar ik ben er zo blij mee!

   Verwijderen