maandag 27 mei 2013

In de (moes)tuin

Ik ben een mooi-weer-tuinier. Altijd al geweest. Ik vind het heerlijk om buiten bezig te zijn, maar dan liefst wel in de zon. Het is dus wel duidelijk dat mijn tuin de afgelopen maanden niet bepaald veel aandacht gehad heeft. En dat was te zien. Vooral de achtertuin was een puinhoop. Dat komt ook omdat we daar 's winters eigenlijk helemaal niet komen. We hebben namelijk geen achterom en er kijkt maar één raam op uit, maar dat is het raam van de slaapkamer van één van de dochters, dus daar kijk ik niet zo vaak door. Maar eigenlijk vind ik dat geen excuus. Het is te erg. Ik schaam me er echt voor. In het kader van 'open en eerlijk bloggen'  en voor de volledigheid zet ik toch maar een foto neer, maar zeg niet dat ik niet gewaarschuwd heb.Ja, het is schandalig. Vorige week was ik het ineens zat. Ik besloot iedere dag een kwartiertje aan de slag te gaan, volgens het "kastje-per-dag-principe". Binnenshuis werkt dat niet echt voor mij, ik hou meer van afgeronde projecten, maar in dit geval leek een kwartiertje in de regen en de kou me meer dan genoeg.Ik hoopte dat ik dan in ieder geval iets van de puinhopen weg kon werken.
Dat lukte. Woensdag begon ik. Na een klein halfuurtje (want ik was wel lekker bezig en het was zowaar droog) had ik al twee bakken leeg.


Wat een verschil! Donderdag maakte ik de achterste bak leeg.


En vrijdag begon ik met het onkruid bij de schuur. Ik ben een slechte blogger, want ik heb die dag geen foto's gemaakt. Dit weekend kreeg echtgenoot ook de smaak te pakken. Samen maakten we de twee voorste bakken af (laatste wortels en het kleine spul eruit), haalden het onkruid bij de schuur, langs de randen en bij de trap (die staat op de foto's rechtsonder) weg en besloten uiteindelijk het laagje grond dat daar lag helemaal weg te graven en het af te vullen met grind.
En nu ziet het er zo uit.


Klaar zijn we nog niet. Het onkruid, vooral het geniepige kleine spul, is nog niet helemaal weg. Ik ga deze week nog maar een paar van die kwartiertjes inplannen.
Bovendien zijn er nog wat grotere klussen te doen (net zoals zoveel projecten in en om het huis is de achtertuin een meerjarenplan). Het grind achter bij de schuur moet op dezelfde manier vervangen worden als dat bij de trap. De achterste bak en de bakken aan de rechterkant moeten nog afgewerkt en gevuld worden en dan moet het het houten terras boven aan de trap nog aangelegd worden (dat is nu half aangelegd en gedeeltelijk vergaan), maar dat kan pas als we daaronder drainage hebben aangelegd (er staat nu zo'n tien centimenter water).
Maar het ziet er in ieder geval veel en veel beter uit dan toen ik begon met mijn kwartiertje-per-dag-tuinieren-plan.

En ik kon eindelijk beginnen met zaaien. Dat kan bij ons niet binnen omdat we simpelweg geen plek hebben voor zaaibakken, dus ik moet altijd wachten tot ik in de volle grond aan de slag kan. Je ziet er dus nog niets van, maar in de bakken staat sla, andijvie, suikermais, radijs, bloemkool, prei, spinazie, worteltjes, broccoli en boerenkool. Gedeeltelijk groentes waar ik vorig jaar veel succes mee had, gedeeltelijk nieuwe probeersels  (broccoli en bloemkool) en toch nog maar een poging om de slakken bij de boerenkool weg te houden.

Trouwens, als je heel goed kijkt zie je toch wat. Ik heb alvast een voorsprongetje genomen met de sla en vier plantjes gekocht. Het lijkt nog niet veel, maar er staat tenminste iets.


De tomatenplanten moeten eigenlijk in de bak aan de rechterkant, maar die kan pas afgemaakt worden als de stroomkabel er doorheen getrokken is. Dus heb ik voorlopig maar drie tomatenplanten in een bak gezet. Dat werkte vorig jaar ook prima.


Dat de bieslook zichzelf weer hersteld had verbaasde me niet echt. Dat komt ieder jaar spontaan terug, ook al staat het in een pot.


Maar wat me wel verwonderde is dat de aardbeienplantjes genoeg voedingstoffen hadden in de bakken waarin ik ze heb laten afsterven. Want die zijn ook teruggekomen en staan zelfs al in bloei.

Nu maar hopen dat de vogels eraf blijven...

Meer moestuinen? Kijk bij Helena's Moestuin Maandag op haar blog Hollandse Klei

16 opmerkingen:

 1. Wauw wat een verschil! Moet je nagaan hoe het er uit gaat zien als alles gegroeid is. Leuk om dit stukje te linken. Dank je!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij ook bedankt voor het toevoegen aan de lijst. En voor het leuke initiatief. Het is echt genieten, zo'n lijstje moestuinblogjes doorlezen ;-)

   Verwijderen
 2. Wow, wat een verbetering! Hoe erger het van tevoren is, hoe meer resultaat je hebt!!!
  Ik ga zo ook een moestuinmaandagblogje maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ja, dat is bijna een reden om het eerst heel erg te verwaarlozen, dan zie je tenminste dat je wat gedaan hebt (dat probleem heb ik met opruimen ook), maar ik probeer mezelf voor te houden dat het ook wel prettig is om de boel bij te houden ;-)

   Verwijderen
 3. Wat een werk kun je verrichten in 'kwartiertjes' he?? heerlijk!!
  Ik ben flief op je tuinhuisje, zooo snoeperig ;)
  Succes met je tuin verder, zo leuk om uit eigen grond te eten he?? Ik ben graag eigenwijs, ga op dinsdag pas naar de tuin ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zo'n kwartiertje is toch wel genoeg om echt een verschil te maken. Dat tuinhuisje is vorige zomer halverwege een beitsbeurt blijven hangen ;-) De kozijnen moeten nog donkergroen worden, net als bij ons huis.

   Verwijderen
 4. Wat een verschil, na een paar kwartiertjes. Zo heb je tenminste wel eer van je werk. En eerlijk, onze tuin is al sinds we hier wonen een puinhoop, ieder jaar knappen we weer een stukje op (ik heb dus ook nooit het geheel op de foto gezet)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, die truuk gebruik ik ook vaak. De rechterkant van de tuin staat zelden op de foto ;-) Maar het gaat tenslotte ook niet om het eindresultaat, maar om de weg ernaar toe.

   Verwijderen
 5. Leuk: eerlijk bloggen! Erg herkenbaar hoor al die projectjes in-rond-en-buiten het huis. Je hebt al veel gedaan en wordt straks vast beloond met allerlei lekker uit de tuin. Wat wonen jullie mooi met vrij uitzicht achter!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op dat lekkers uit de tuin verheug ik me enorm. Vorig jaar hebben we de hele zomer sla kunnen plukken voor op brood tijdens de lunch. Gaf me een geweldig gevoel om vlak voor het eten even wat te gaan halen uit de tuin...
   Dat uitzicht is heerlijk, het maakt alles wat er mis is aan ons huis (we zijn nog steeds niet klaar met opknappen) meer dan goed ;-)

   Verwijderen
 6. Nou je hebt een behoorlijke slag geslagen in de tuin, geweldig!!!
  Enne ik ben ook erg van eerlijk (bloggen), what u see is what u get :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doe mijn best, maar niet helemaal. Als ik echt heel eerlijk zou zijn had ik ook de zij- en voortuin laten zien, maar ik vind het toch leuker als er een "na" bij kan, dus die moeten nog even wachten... ;-)

   Verwijderen
 7. Erg leuk om de vooruitgang te zien. Dat komt wel goed met de moestuin. Voor je het weet, oogst je de eerste groente!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het grappige is dat ik het verschil pas goed zag toen ik de foto's geplaatst had. Bloggen is goed voor de motivatie.

   Verwijderen
 8. Reacties
  1. Dank je... maar jij weet hoe de rest erbij ligt. Ik heb voorlopig nog zat te doen ;-)

   Verwijderen