vrijdag 14 december 2012

Gebakken


Vroeger was ik dol op bakken. Ik zal niet beweren dat ik het dagelijks of zelfs wekelijks deed, maar wel bij iedere feestelijke gelegenheid. En dan nam ik me altijd voor het vaker te doen. Maar toen kwamen we erachter dat een aantal gezinsleden hier veel minder buikpijn hadden als ze geen gluten of lactose aten. En dat maakte het bakken toch een heel stuk ingewikkelder. Vooral omdat gluten nou precies dat deel van alle graansoorten is dat zorgt voor de structuur van brood en gebak. Na een paar mislukte pogingen gaf ik het op.
Tot vandaag. Ik vond dat het maar gewoon weer eens moest. En het lukte ook nog. Eerst de brownies. Die had ik al eens eerder met succes gemaakt. Dat heeft vooral te maken met het feit dat brownies klef horen te zijn. Dat lukt nog wel met glutenvrij meel. En toen zag ik op het pak bakmix een recept voor cake. En ik had al een jaar vormpjes voor cupcakes liggen... Ach, waarom ook niet. Die bakmix lag er ook al een jaar en moest binnen een maand op. Dus als het mislukte was er ook geen man over boord.
Maar het mislukte niet. Het smaakt zelfs best wel lekker en de structuur is goed. Dat opent perspectieven. Versieren of kruiden, chocoladestukjes en/of noten toevoegen... De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik denk dat er hier in huis weer vaker gebakken gaat worden...

Receptinfo: ik gebruikte Schar Mix C  en plantaardige margarine; voor de cupcakes het recept op de achterkant met water ipv melk en 25 minuten in de oven en voor de brownies een normaal recept met lactosevrije chocolade. Pure van een gewoon merk (ik kocht het bij de lidl) bevat vaak ook geen melk of alleen sporen van melk, wat voor ons geen probleem is.2 opmerkingen:

 1. i'm with you on this journey.
  oh, man, is it tough when we start baking without gluten.
  but we're getting it.
  and i have some goodies to make this afternoon. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. I was going to try making kruidnootjes (the ones you call christmascookies) but never came around to it. It is fun when things work out. I'm thinking about those cupcakes daily and maybe christmas cookies too (but oh my, this quiet week filled up quickly with all kinds of projects)

   Verwijderen