dinsdag 11 september 2012

In de keuken


Soms zijn er van die dingen waar je maanden of zelfs jaren tegenaan kunt hikken en die dan eigenlijk enorm simpel blijken te zijn...
Sinds wij gluten-, lactose- en additievenvrij proberen te eten, ben ik al van plan te experimenteren met frituurhapjes. Die missen we namelijk wel een beetje.
Vorige week vrijdag begon ik met het meest eenvoudige: kipnuggets. Experiment geslaagd. En zelfs echtgenoot, die kipnuggets eigenlijk helemaal niet lekker vind, was enthousiast, omdat in deze nuggets de kip tenminste nog de structuur èn de smaak van kip had.
Recept? Ik zal het proberen, ik ben niet zo van de preciese uitleg en het is eigenlijk zo simpel dat een recept helemaal niet nodig is.

Snij een hoeveelheid kipfilet in blokjes.
Klop een ei in een kom en leg de kipfilet erin.
Doe paneermeel (ik heb deze gebruikt*) met kruiden naar smaak (zout, peper, paprikapoeder, uienpoeder) in een kom en haal de kip door het paneermeel  - of schud de stukjes met 6 tegelijk om in een grote diepvriesdoos met paneermeel, dat werkt ook. Niet meer stukjes tegelijk, dan gaat het plakken.
Frituur de kipstukjes met 10-12 tegelijk. Ik heb ze eerst 2 minuten gefrituurd, laten afdruipen en toen allemaal tegelijk nog 1 minuutje.

(*je kunt dit natuurlijk ook gewoon met normaal paneermeel maken. Voordeel blijft dat de ingredienten puur zijn en dat je kunt kiezen voor scharrelvlees)

2 opmerkingen:

 1. Jeetje, we krijgen nog een glutenvrije straat zo! Ik ben ook glutenvrij bezig momenteel, hoewel niet helemaal vrijwillig. Je staat er versteld van wat er allemaal afvalt als je geen gluten meer eet. Heb jij al een goed recept voor brood, bij ons wil het nog niet helemaal lukken en het glutenvrije brood uit de winkel is echt niet te eten...
  Trouwens, morgen is er een interessante lunch/lezing voor je in Noordwijk over voeding(ik ga er ook heen):

  Ortho-lunch in Het Cultuurcafé woensdag 12 september
  >
  >Voeding is de basis van gezondheid. Zowel preventief als ter genezing
  >kunnen kwalen en ziekten met de juiste voeding aangepakt worden. Op
  >woensdag 12 september komt orthomoleculair voedingsdeskundige Birgit de
  >Heij naar Het Cultuurcafé. Tijdens een ortho-lunch om 12.30 uur vertelt
  >zij aan de hand van voorbeelden over haar boek 'De beste dokter staat in de keuken'. Er wordt niet alleen geproefd, ook legt zij uit hoe orthomoleculaire voeding staat voor lichaamsopbouwende voeding die de kwaliteit van het leven waarborgt. Niet alleen levert een orthomoleculair voedingspatroon meer energie op, je gaat er ook beter van slapen en je bouwt weerstand op. Nu de 'r' weer in de maand komt, is dat een goede voorbereiding de winter!
  >
  >Kom lunchen en ervaar hoe je een stap neemt om zelf verantwoording te
  >nemen voor je eigen gezondheid, je energie en de kwaliteit van je
  >leven. Toegang tot deze ortho-lunch is € 10,00 (inclusief zeer gezonde lunch). Vooraf reserveren. Aanvang 12.30 uur. Het Cultuurcafé is gelegen aan het Vuurtorenplein, recht tegenover de Vuurtoren in Noordwijk aan Zee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het valt niet mee. Wij zijn al een jaar of twee bezig en het blijft zoeken naar alternatieven. Maar we zien duidelijk verschil, niet alleen wat buikpijn en darmproblemen betreft, maar ook op andere gebieden.
   Op dit moment eten we Rustico brood van Schar, dat vinden wij het lekkerst. Een vriendinnetje van M., dat coeliakie heeft, eet dat ook het liefst. Zij adviseerde trouwens het brood in een plastic zakje even op te piepen in de magnetron, maar dat doen wij nooit.
   Ooit wil ik wel gaan bakken, maar dat valt ook niet mee (mijn eerste poging was niet echt een succes).
   Die lezing klinkt heel interessant, maar ik zit verschrikkelijk krap in mijn tijd (deadlines en een huis dat nog steeds overhoop ligt), dus ik denk dat ik beter niet kan gaan.

   Verwijderen