maandag 18 juli 2011

Voor het goede doel

Behalve de mutsen heb ik tegenwoordig nog een standaard klein breiwerkje op de pennen staan. Vierkantjes.

Ideaal om restjes op te maken. Het mooie is dat ik geen complete deken van 35 bij elkaar passende lapjes hoef te maken. De vierkantjes zijn namelijk bestemd voor dit project in Zuid Afrika.Het is heel eenvoudig, je stuurt je losse vierkantjes er naar toe en ze worden daar gesorteerd op kleur en samengevoegd met de vierkantjes van anderen om er dekens van te maken voor AIDS-wezen.
Ik had een zak pastelkleurige restjes wol en ben daarmee aan de slag gegaan. De twee vierkantjes in de bovenste foto zijn van een speciaal soort garen dat een badstofachtig effect geeft. Ik begon met een vierkantje dat ik breide met een dubbele draad van dat spul, maar had niet meer genoeg voor een tweede vierkantje, dus toen heb ik een andere draad mee gebreid.
Ook de negen vierkantjes hierboven zijn met een dubbele draad gebreid. Ik had vrij veel van dat veelkleurige garen, maar het was nogal dun, dus breidde ik afwisselend lichtblauw, donkerblauw en roze garen mee.Deze laatste foto toont eigenlijk de allereerste vierkantjes die ik breidde. Diagonaal gebreid, wat eigenlijk de meest eenvoudige manier is om aan de juiste maat voor zo'n vierkantje (20x20 cm of 8x8") te komen. Gewoon blijven meerderen (ik doe dat door de tweede en voorlaatste steek van iedere heengaande naald zowel in de voorste als de achterste draad te breien) tot je de juiste maat hebt en dan weer minderen.

Nog even reclame maken voor dit project:
- De vierkantjes mogen gemaakt zijn van synthetische wol. Dat vind ik een groot voordeel van dit project, er wordt bij bepaalde "knitting for charity" projecten nogal de nadruk gelegd op echte wol, maar dat past niet helemaal binnen mijn budget. Hier geven ze zelfs als advies om wol in de kringloop te kopen en dat gebruiken. Enige voorwaarde is dat je moet aangeven of het wol of synthetisch is (als je het niet weet, kun je het testen of er voor de zekerheid vanuit gaan dat het acryl is. Ze zorgen ervoor dat de synthetische dekens bij kinderen terecht komen die in opvanghuizen en dergelijke, dus niet bij open vuur, leven.
- Mocht je mee willen doen, kijk dan even naar de breinstructies (haken mag trouwens ook) en de verzendinstructies.
Belangrijkste punten: de maat (20x20 cm), laat een draad van 1 meter zitten bij het afhechten (die wordt gebruikt om de vierkanten aan elkaar te naaien), en gebruik geen patronen met veel gaten erin (wel mooi, maar niet warm genoeg).
- kijk maar even naar de foto's hier als je je afvraag of die kinderen er blij mee zijn
- dat is dan ook meteen een nieuwsbrief met de belangrijkste nieuwste ontwikkelingen erin
- bij het project hoort ook een actief en gezellig forum waar de breisters foto's en patronen uitwisselen en waar je ook terecht kunt met vragen
- je hoeft geen complete dekens in te leveren, ieder vierkantje telt
- behalve vierkantjes worden er ook truitjes, hemdjes en... mutsen gevraagd, maar daarover meer in een volgende blogje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten