donderdag 25 maart 2010

Zuid Afrika (7)

Als je op vakantie gaat naar een ver land, weet je natuurlijk nooit wat je te wachten staat op het gebied van eten. Echtgenoot en ik zijn ook op dat gebied vrij avontuurlijk ingesteld. We proberen zelfs in een normaal Nederlands restaurant het liefst iets wat we niet kennen. We waren dus erg benieuwd wat we zo ver van huis te eten zouden krijgen.
Gelukkig was onze gids een type dat ook van erg lekker eten hield, al zag je dat er niet van af. Ze was niet zo heel jong meer, maar prachtig slank. Toch vond ze het een sport om ons kennis te laten maken met allerlei speciale gerechten. Zo hebben we bij de koffie beskuit (een soort droge koekjes) op, maar ook koeksisters (echt mierzoet) en melktaart (een taartbodem met iets dat lijkt op de vulling van tompoezen).
Ook de lunch begon meteen allereerste dag al goed. Voor de lunch gingen we van de grote weg af en reden naar een mooie boerderij. Daar kregen we boboti geserveerd. Afrikaanser kan bijna niet, maar het was echt ontzettend lekker. Dit was boboti van “bees” oftewel rund. Veel later aten we nog eens boboti, maar toen van struisvogel. Persoonlijk vind ik rund lekkerder.
Struisvogel is wel heel gezond, want het is vet- en cholesterolarm. Maar ja, smaak is ook belangrijk. We hebben ook struisvogelei op bij het ontbijt. Niet gekookt natuurlijk, zo’n ding is enorm, maar roerei. We hadden met zijn allen genoeg aan één enkel struisvogelei. Maar echt geweldig vond ik het niet smaken.
In alle hotels was er Engels ontbijt verkrijgbaar. Mijn magere man, die bovendien in het bezit is van een ijzeren maag, heeft daar enorm van genoten. Iedere ochtend gebakken eieren en spek. Dat was wel even wennen toen hij weer thuis was!
Zelf heb ik vooral genoten van het fruit. Heerlijke ananas en mango lag er namelijk ook iedere ochtend bij. Soms zelfs aardbeien. En ’s avonds als toetje weer. Daar maak je mij erg blij mee.
Wat hebben we nog meer gegeten? Als het op de kaart stond, kozen we vooral voor inheemse beesten als springbok, kudu, antilope en krokodil. Dat wil je toch een keer geproefd hebben tenslotte.
Dat laatste smaakt trouwens niet zo heel bijzonder. Het zit qua structuur een beetje tussen vis en kip in en het heeft weinig smaak. Maar het is wel leuk om het een keer gegeten te hebben.
Veel gewoner, maar ook erg lekker, waren de hamburgers. Die zijn daar echt enorm lekker. Niet als je ze bij een Wimpy’s of zoiets koopt, natuurlijk, maar wel bij de wat betere restaurantjes.
In de gebieden aan de kust was er heel veel vis verkrijgbaar. Daar ben ik dol op. Over één zo’n visrestaurant kan ik een heel stukje vol schrijven, maar dan wordt dit stukje onleesbaar lang, dus dat verhaal bewaar ik nog even.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten