donderdag 4 maart 2010

Zuid-Afrika (1)

Als ik vertel dat ik een paar weken in Zuid-Afrika was, dan zijn de reacties steevast vol verwachting. Vertel, vertel! Alsof men van mij verwacht dat ik daar op een wonderbaarlijke manier terecht kwam en geweldige avonturen beleefd heb. Ik zou bijna denken: helaas niet.
De waarheid is zoveel simpeler. Echtgenoot en ik besloten vlak voor de jaarwisseling dat we dringend op vakantie wilden. In februari, want dan had hij tijd en ergens waar de zon scheen, want daar hadden we heel erg behoefte aan. We hebben eerst bekeken of het mogelijk was om net als tien jaar geleden een paar weken met een camper door Australië te gaan trekken, maar dat werd toch een beetje erg kostbaar. We dachten nog even over een resort ergens ver weg, maar weten dat we ons na twee dagen strand al vervelen en daar rust je ook niet van uit.
Toen kwam er een krantje met reisaanbiedingen. En daarin stond een rondreis in Zuid-Afrika. En precies die dag zei een kennis tegen echtgenoot dat Zuid-Afrika misschien wel iets voor ons was, wegens zomer en nauwelijks tijdverschil.
We hebben er eigenlijk niet echt over nagedacht. Het is absoluut geen land dat hoog op mijn verlanglijstje stond, maar de beschrijving sprak ons wel aan en de prijs viel mee. Dus boekten we. En dat was dat.
Van tevoren hadden we nauwelijks een idee waar we aan begonnen. Ik bedacht nog net op tijd dat we misschien inentingen en malariapillen nodig hadden, maar verder vertrokken we totaal blanco. Geen reisgidsen geraadpleegd, dat leek me niet nodig als ik toch niet zelf kon beslissen waar ik wilde kijken. En ook de beschrijving niet heel zorgvuldig doorgelezen, want al die vreemde plaatsnamen zeiden me toch niets.
Wat we van een groepsreis moesten verwachten wisten we ook niet, want dit was de allereerste keer dat we dat deden. We gingen er wel van uit dat we de jongsten zouden zijn en dachten dat het tempo daarom niet zo hoog zou liggen. Precies wat we nodig hadden, een rustige vakantie waarin we toch nog iets zouden zien van de omgeving.
Zo stapten we dus volkomen onvoorbereid in het vliegtuig en arriveerden we na een lange reis in Johannesbrug, waar we kennismaakten met onze reisgenoten. Die op één na inderdaad allemaal heel wat ouder waren dan wij. Maar het bleek al snel dat we dat tempo toch wel een beetje verkeerd ingeschat hadden…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten