donderdag 19 november 2009

Voorpret

Ik dacht dat het dit jaar tegen zou vallen. Te druk, te ziek, te moe. Maar nee. Ik had het kunnen weten. De laatste dagen is het weer helemaal terug. Sint-voorpret.
Ik ben nu eenmaal zo gek op het hele Sinterklaasfeest en alles wat daar aan vast zit, dat ik alweer, ondanks druk, ziek en moe, met volle teugen aan het genieten ben.
Het was ook bijna niet te voorkomen dit jaar. Dat komt vooral door oudste dochter. Die van de grimeursopleiding, weet u nog wel? Zij moest zich afgelopen zondag om zes uur ’s ochtends melden in Amsterdam om pieten te schminken. Dat had nog heel wat voeten in aarde, want zo vroeg rijdt de trein nog niet en ze heeft nog geen rijbewijs. Gelukkig heb ik er wel een, dus stapte ik vrolijk (nou ja, ik deed een poging) om vijf uur ’s ochtends met haar in de auto.
Maar goed, dochter kwam enthousiast thuis (met de trein) en bracht meteen de sinterklaas stemming mee. Wat wil je ook. Voor die intocht moesten er 640 pieten zwart gemaakt worden. Dat is niet niets. Dat deed ze dan ook niet in haar eentje natuurlijk. Maar ze vertelde stralend hoe leuk het was, toen ze na afloop om zich heen keek en zich ineens tussen honderden pieten bevond. Gisteren moest ze nog twee pietjes schminken en zaterdag helpt ze hier in het dorp bij de intocht. Dat wordt helemaal een familiegebeuren, want ik moet daar foto’s maken.
Vandaar dat de stemming er nu toch langzaam in begint te komen. Ineens zie ik in winkels niet alleen de standaard saaie boodschappen liggen, maar vind ik overal cadeautjes. Ik ben net een hamster, ik koop steeds een beetje en sleep alles mee naar huis. Daar verstop ik in mijn kamer en dan begint het lastigste. Het sorteren. Wat heb ik al en voor wie moet ik nog iets zoeken? Soms is het een heel gepuzzel om voor iedereen iets te vinden, maar dat is nou juist het leuke eraan. Het is in onze familie traditie dat iedereen voor iedereen een cadeautje koopt. Zo wordt het een echte ouderwets gezellige pakjesavond met veel proppen papier, plagerige rijmpjes en gekke cadeautjes. Want het is natuurlijk wel de uitdaging om maar kleine bedragen te besteden. Het gaat niet om wat je krijgt, maar om de lol die je er op zo’n avond van hebt. En de weken ervoor natuurlijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten