woensdag 31 december 2008

Oud en Nieuw

Oudejaarsavond. Traditioneel een moment om terug te kijken op het voorbije jaar.

Eigenlijk houd ik er niet van. Als je zoals ik geneigd bent een tikje negatief te zijn, zie je al gauw de vervelende dingen duidelijker dan de fijne. En het zijn nu juist de fijne dingen die ik wil noemen. De vervelende moeten maar lekker in het verleden blijven rusten. Zoals Timon en Pumba het in de Leeuwenkoning zeggen (die film zit in ons geheugen gegrift door drie grote fans destijds): “Ge moet uw achterste in het verleden laten – oh nee, ge moet het verleden achter u laten.”

Gelukkig heb ik dit jaar veel foto’s gemaakt en veel geschreven. Dus hoef ik alleen maar terug te kijken om een lijst te maken met fijne dingen uit 2008.
- het herontdekken van mijn liefde voor fotografie door het maken van dagelijkse foto’s
- het zoeken naar de kleine goede dingen voor die foto’s, waardoor je negatieve inslag toch duidelijk positiever wordt- het schrijven van de wekelijkse stukjes, al jaren de ideale manier om pubergedoe en andere levenshobbels te relativeren
- het breien, naaien en haken van een ontzettende berg dingen. Dit jaar nog meer dan vorig jaar. En de lol die ik heb bij het gebruiken ervan, maar ook bij het weggeven.
- mijn kringloopvondsten en het delen daarvan op dit blog- de spanning van het voorbereiden van het echt uitgeven van een boek (wordt vervolgd in 2009)
- de vele zonnige dagen die we dit jaar hadden
- de manier waarop we daarvan genoten hebben, met veelvuldig barbecue├źn, zwemmen en luieren op het dakterras
- zien hoe de dochters zich ontwikkelen tot de volwassenen die ze zullen worden- de dochters helpen bij het maken van keuzes voor de toekomst en zien hoe blij ze zijn als de juiste keuze eenmaal gemaakt is (ook als dat betekent dat twee VWO+ studentes straks HBO en MBO zullen gaan volgen – so what?)
- zien hoe echtgenoot geniet van de groei en de ontwikkeling van zijn bedrijf
- de vervulling van een aantal woonwensen (de houten vloer en een openhaard (namaak, maar wel gezellig)Om zo maar wat dingen te noemen, want er zijn er nog wel meer.

Natuurlijk hoor je dan ook een lijst te maken met dingen die je wilt gaan doen in 2009. Dat is lastiger (heb ik nog geen foto’s van). Maar ik heb er toch wel een paar.
- beter voor mezelf gaan zorgen, letten op mijn eetgewoonten (die zijn heel slecht op het moment) en meer bewegen. Standaard ja, maar wel nodig.
- nog meer dingen maken. Natuurlijk. Dat hoef ik me niet voor te nemen, dat doe ik toch wel.
- eerst mijn voorraad stof en wol op maken voor ik nieuw koop.
- de foto’s van het afgelopen jaar laten afdrukken en inplakken. Of in een boekje laten afdrukken, want ik ben nog steeds achter met inplakken.
- oude foto’s inplakken. Herinneringen van toen-de-kinderen-nog-klein-waren opschrijven.
- het huishouden beter bijhouden. Hoeft niet te betekenen dat het altijd smetteloos schoon moet zijn, maar ik wil af van het gevoel dat ik voortdurend achter de feiten aanloop.
- nog een roman schrijven en misschien ook een boek over andere dingen (handwerken of opvoeden ofzo, idee├źn zat)
- leren om los te laten. De kinderen, problemen, gedoe, stress. Gewoon loslaten en genieten van het leven.

Ja, dat laatste is wel het belangrijkste. Genieten van het leven. En dat wens ik iedereen dan ook toe.

Een heel goed 2009 met heel veel momenten waarop je denkt “het leven is toch best fijn”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten