maandag 29 januari 2007

Gehaktdag

Eén van de glansnummers van de nederlandse keuken is toch wel de gehaktbal. Wie is er niet opgegroeid met aardappels, groente en een lekker bal gehakt?
Over de perfecte bal zijn al bladzijden vol geschreven. Iedere familie heeft zijn eigen recept. Bij mij thuis was de bal niet perfect rond, maar wel lekker donker gebraden. Ook moest het per se met halfomhalf gehakt, gehaktkruiden, paneermeel en een ei, want anders werd het ding veel te droog. Dat noemden we dan weer stuiterballen. Ik maak hem nog net zo als mijn moeder dat deed, hoewel ik soms met de kruiden varieer.
Al net zo onvervalsd nederlands is de directe associatie met Toon Hermans. Of is dat een afwijking bij ons thuis? Er kan hier geen gehaktbal gegeten worden zonder dat er iemand ineens tevreden zucht: “Dat was geen gewone bal, dat was een galabal.”
Of mijn man zegt ineens streng tegen een van de kinderen: “Leg neer die bal!”
Waar ze niet van schrikken overigens, want ook zij kennen Toons stukje over de High Society.
Nu las ik in verschillende nieuwsberichten dat de regering gaan bepalen hoe wij onze gehaktballen moeten eten. Het vetgehalte moet omlaag met 5%. Dat is gezonder vanwege de onverzadigde vetten en het groeiende probleem van overgewicht in Nederland. Zal best. Ik heb ook overgewicht gehad. Daar ben ik trouwens van afgekomen zonder gezeur over vet. Sterker nog, ik ben gewoon oude kaas en patat en speklapjes blijven eten. Alleen minder.
Waar zijn ze nou toch *** (lees: krachtterm) mee bezig hier in Nederland? Een beetje gaan bepalen wat het vetgehalte van gehakt mag zijn? Ik schreef het hierboven al: een goede gehaktbal maak je van halfomhalf gehakt. Dat is vetter dan rundergehakt en dus lekkerder. Vind ik. Misschien zijn er mensen die een andere smaak hebben dan ik, of beter koken, maar ik kan alleen maar lekkere ballen maken als het gehakt niet te mager is. En als ik het braad in een flinke klont boter. Dat mag zeker ook niet meer?
Tjonge, jonge, jonge. Ik ben nu wel bezig hier een stukje over te schrijven, maar eigenlijk schieten woorden me te kort. Waar bemoeien ze zich mee? En denken ze nu werkelijk dat dit soort dingen helpt tegen overgewicht? Zolang er nog steeds overal suiker in zit (in brood en bouillonblokjes bijvoorbeeld) zal dat werkelijk niet gaan lukken. Maar al zouden ze dat ook verbieden, dan hielp het nog niet. Mensen met overgewicht hebben eetproblemen. Of andere, lichamelijke, aandoeningen. Dat los je niet op door het wettelijk toegestane vetgehalte van gehakt te verlagen. Dat los je op door die mensen persoonlijk te helpen. Maar dat zit dan weer niet in de basisverzekering.
Betuttelend gedoe van een overheid die zich beter met belangrijkere dingen bezig kan houden.
Weet u waar ik nu trek in heb? In een onvervalste nederlandse galabal. Van vet gehakt, dat heb ik lekker nog in de vriezer liggen.
En mocht de regering het daar niet mee eens zijn, dan roepen wij gewoon keihard: “Leg neer die bal!”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten