donderdag 18 juli 2019

Tanden'Mensen zorgen tegenwoordig zo slecht voor hun tanden', verzuchtte de jongen aan het tafeltje achter ons. Het meisje dat naast hem zat, verzekerde hem haastig dat ze echt elke dag floste, soms wel twee keer per dag.
Met een vaag gevoel van schaamte besefte ik dat ik dat niet kon beweren. Tandenpoetsen doe ik vaak genoeg, maar flossen vind ik eng. Ik ben altijd bang dat ik met dat draadje dingen doorzaag die vast moeten blijven zitten. En over mijn angst voor tandartsen zal ik het maar niet hebben. De jongen wás waarschijnlijk tandarts. Ook was hij volgens mij al een beetje aangeschoten, want hij begon nu luidkeels te oreren over gaatjes en wat je daar allemaal aan moest doen. Ik kreeg er spontaan kiespijn van.
Om mezelf af te leiden richtte ik mijn aandacht op de andere mensen op het terras.
Verderop zat een Nederlands stel. Tenminste, ik nam aan dat ze Nederlands waren, omdat ze om half vier 's middags een kopje koffie dronken op een Curaçaos terras, terwijl iedereen aan de cocktails of het bier zat. Daar kun je van alles van vinden, maar ik krijg er altijd zo'n warm gevoel van. Het echte ouderwetse 'En dan... is er koffie' gevoel. Heerlijk. Wat er onder het genot van dat bakkie pleur besproken werd, kon ik niet verstaan. Ze zaten te ver weg en spraken heel zachtjes.
Naast ons zat een groep Amerikanen. Dat zag je aan de blinkend witte tanden en hoorde je aan hun accent. Ik zag ooit een Amerikaans filmpje over hoe je je moest gedragen in het buitenland. Een van de tips was 'Gebruik je bibliotheekstem in het openbaar. Veel mensen vinden dat wij erg hard praten.'
Deze Amerikanen gebruikten hun normale stem, dus het was vrij gemakkelijk om mee te luisteren. Ze hadden het over werkdruk en moe zijn en mijn gedachten dwaalden al snel weer af, want daar wist ik alles van. We hebben heftige maanden achter de rug en het einde is nog niet in zicht. Maar gelukkig kunnen we af en toe lekker uitrusten op een terrasje in de zon, dat maakt een hoop goed.
De tandarts bestelde nog een emmer bier. Ik vroeg me af of hij besefte dat er in het merk dat hij dronk aardig wat suiker zit. Heel slecht voor je tanden. Gelukkig drink ik alleen maar water.

(foto van Pexels.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten