maandag 12 november 2018

{schoonmaken} Ecologische schoonmaakmiddelen
Ik was er al een tijdje mee bezig. Vanwege het milieu vooral. En dat is een heel belangrijke reden. Schoonmaakmiddelen komen in ons water en in de lucht terecht en zie dat er allemaal maar weer eens uit te krijgen. Bovendien is de productie ook meestal niet al te milieuvriendelijk.

Maar toen mijn leven ingewikkelder en drukker werd, viel ik terug op mijn oude gewoontes. Als ik dan een keer tijd en puf had om de keuken schoon te maken, was zo'n superhygiƫnische spray misschien toch beter. Dacht ik. Dus sprayde ik er lekker niet-milieubewust op los.
Tot ik me realiseerde dat ik iedere keer mijn longen uit mijn lijf stond te hoesten als ik die spray gebruikte. Terwijl ik daar met mijn ecologische producten nooit last van had. En dan te bedenken  dat ik de enige in ons gezin ben die eigenlijk geen astmatische of andere longklachten heeft...

Nu gebruik ik dus alleen nog maar ecologische producten. Ik ben redelijk gecharmeerd van de Eco producten van Albert Heijn. Die zijn gemakkelijk verkrijgbaar (in de AH-winkels dus) en werken goed. Maar ik ben vooral fan van Method. De geuren, de verpakking, maar – veel belangrijker – ook de werking van alle producten is in mijn ogen helemaal goed.
Je kunt ze niet altijd in de supermarkt vinden (grotere AH's hebben een redelijk assortiment) , maar bij Big Green Smile kun je ze gemakkelijk bestellen, dus ik denk dat ik binnenkort helemaal overstap op Method.

Wat ik op dit moment gebruik (als ik in Nederland ben, op CuraƧao moet ik me er nog in verdiepen waar ik wat kan kopen):

Keuken dagelijks ontvetten en ontsmetten: Method Allesreiniger Franse lavendel of Roze grapefruit
Keuken roestvrijstaal (fornuis/afzuiger): Method Steel for real
Badkamer (douche, maar ook bad en wasbak): Method douchereiniger Ylang Ylang
Houten meubels: Method Wood for good
Spiegels, glas, ramen binnen: Method Glasreiniger 
Ramen buiten: AH Eco wasmiddel, Lidl glansspoelmiddel (niet ecologisch)
Vloeren: Blue Wonder vloerreiniger
Allesreiniger (voor alles wat gesopt moet worden): AH Eco Citroen
Toiletpotreiniger: AH Eco Citroen
Afwasmiddel: AH Eco citroen
Wasmiddel: AH Puur

Mijn enige 'zonde': de dagelijkse reiniging van het toilet (aanraakplekken, wasbakje/kraan, knop, bril, vloer) doe ik met wegwerpdoekjes van Lidl of met keukenpapier en Dettolreiniger. Maar ik denk dat ik daarvoor ook de lavendelspray ga gebruiken. Lavendel is tenslotte van nature ook ontsmettend.

(dit artikel bevat affiliatelinks - klik hier voor meer informatie daarover) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten