maandag 8 oktober 2018

Van alles te doen tijdens de Week van het Nederlands

 Als schrijver en redacteur had ik er natuurlijk eigenlijk al ruim van te voren iets over moeten weten en dan had ik er als blogger vooraf over kunnen schrijven, in plaats van nu het al bezig is, maar ik hoorde het toevallig zaterdag op de radio. Deze week (6 tot 13 oktober) is het de Week van het Nederlands.

Wat dat inhoudt?
De Week van het Nederlands is een initiatief van de Taalunie en bedoelt 'om een ode aan onze mooie taal te brengen' (zo staat het op de website). Bedrijven en organisaties mogen activiteiten organiseren en kunnen die via de website onder de aandacht brengen.

Ik vind het een goed initiatief. Want Nederlands is een mooie taal en het zou zo jammer zijn als het verdween. Nu ben ik bijna vijftig en dus vreselijk ouderwets, maar van de taal die sommige jongeren uitslaan krijg ik de rillingen. Steeds meer woorden die helemaal niet Nederlands zijn en soms zelfs hele zinnen in (slecht geformuleerd) Engels.
Oké, ik denk dat de ouderen dat in mijn jeugd ook kregen van onze 'turbotaal'. (Weet je nog? Je was depri omdat je niet popi was, maar je was in ieder geval geen aso. Of iets dergelijks.) Maar toch. Het is jammer. Ik vind Engels ook een fijne taal en ik lees, spreek en schrijf het redelijk goed, maar Nederlands blijft toch 'mijn' taal. Door mijn redactiewerk merk ik dat ik er steeds meer op ga letten dat ik het ook correct gebruik. Het boeiende is natuurlijk dat een levende taal zich blijft ontwikkelen en dat iets wat eerst als fout werd beschouwd, zo ingeburgerd raakt dat het uiteindelijk toch goed is. Waarschijnlijk spreken we dus over honderd jaar allemaal krom Engels, maar ik hoop dat er toch nog iets van onze eigen mooie taal bewaard blijft.

Op de website van de week van het Nederlands staan links naar allerlei activiteiten die met Nederlands te maken hebben en speciaal deze week aangeboden worden. Ik ga ze niet allemaal noemen (het zijn er echt veel), maar hierbij een selectie van dingen die er voor mij uitsprongen.

Als je ook maar een beetje in taal geinteresseerd bent zou ik in ieder geval de Taalkrant downloaden. Ik vond hem erg leuk om te lezen, het thema is 'Nederlands door andere ogen' en er staan onder andere artikelen in over favoriete Nederlandse woorden van anderstaligen (poffertjes!), 'instinkers' in andere talen en lastige aspecten van Nederlands.

Bij Taaltelefoon.be kun je meedoen aan de dt-wedstrijd. Je krijgt meteen te zien hoeveel procent je goed had en mensen die alles goed hebben loten mee voor een boekenbon. Ik had 100% goed. Gelukkig maar, want van een redacteur mag je toch wel verwachten dat die dat deel van onze taal goed onder de knie heeft. Wat is jouw score?

Bij het Instituut voor de Nederlandse taal leggen ze deze week iedere dag een andere vakterm uit. Ook een leuk idee. Zo leer je nog eens wat. (nieuwste dag staat onderaan de pagina)

Ook een leuk initiatief: aanstaande zaterdag 13 oktober is het 'Spreek Nederlands met mij dag'. Het idee is dat expats op deze dag nu eens niet behulpzaam in het Engels te woord worden gestaan, maar juist in het Nederlands. Want veel expats krijgen amper de kans om hun Nederlands te oefenen, omdat wij zo trots zijn op ons Engels.
Er is een button beschikbaar en er worden in Den Haag activiteiten georganiseerd om expats te helpen hun Nederlands te eoefenen.

Er zijn ook heel wat workshops en cursussen deze week. Wereldpaden biedt zowel een workshop als een online cursus reisverhalen schrijven aan. Ik heb er op dit moment echt geen tijd voor, maar het lijkt me een mooie manier om te leren 'couleur locale' te beschrijven, iets waar ik nog een beetje aan moet werken.

Als laatste wil ik nog een download noemen. Leuk om zelf mee aan de slag te gaan en ook geschikt om met (oudere) kinderen te doen: schrap woorden in een informatieve tekst en maak op die manier een gedicht.

Wist jij dat het De Week van het Nederlands was? En wat vind jij daarvan en van deze activiteiten?

2 opmerkingen:

  1. Nee, ik wist helemaal niet dat dit bestond moet ik bekennen. Op zich een goed initiatief. Zeker met dat oprukkende Engels overal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies! Hopelijk groeit de bekendheid van dit initiatief in de komende jaren.

      Verwijderen