maandag 29 oktober 2018

{planners} klaar voor november

Op de een of andere manier wil het bij mij nooit lukken om een échte bulletjournaler te worden. Ik ken het systeem al jaren en heb verschillende delen ervan overgenomen in mijn agendasysteem, maar ik was altijd erg gehecht aan mijn weekoverzichten. En als je de officiele bulletjournal methode volgt, gebruik je eigenlijk alleen maandoverzichten en daglijstjes. Een ander probleem dat ik heb is mijn perfectionisme. Ik kan eigenlijk slecht tegen handgeschreven datums en andere imperfecties. Dan ben ik geneigd steeds opnieuw te beginnen.
Dat laatste vind ik dus ook het nadeel van een gebonden notitieboek. Want daar kan ik niet gewoon blaadjes uitscheuren die te rommelig of niet meer van toepassing zijn.

Oktober

Afgelopen maand daagde ik mezelf uit tot een compromis. Ik gebruikte een ringbandagenda met op maat gesneden notitiepapier, een deel met puntjes (uit een gebonden bulletjournal dat veel te groot voor mij was) en een deel met ruitjes (want dat had ik nog liggen). Het formaat van het papier is niet standaard, de hoogte is 'personal' van filofax, maar ik heb ze iets breder gemaakt, zo breed als de tabbladen die er tenslotte ook in passen (maar nu dus niet meer uitsteken).
Ik gebruikte verder gewoon de indeling die ik in mijn moleskine had: maandoverzichten (maar dan in lijstvorm, in plaats van als kalender, want a. dat is gemakkelijker zelf te maken en b. dat vind ik prettiger) en week links/notities rechts. Zoals je ziet gebruikte ik wel de bulletjournalmanier om taken en gebeurtenissen af te kruisen of door te schuiven.Hoe het eigenlijk bedoeld was

Afgelopen week kwam het boek van Ryder Carroll, de bedenker van de bulletjournalmethode, op de markt (de Nederlandse versie komt 13 november uit). Ik wil dat dolgraag hebben, maar wacht even Sinterklaas en Kerst af voor ik het zelf koop (hint voor de dochters!). Maar ik vond het wel passend als ik deze maand eens terug ging naar de basis, zoals hij dat uitlegt op zijn website.
Tenminste, ongeveer. Het fijne van de bulletjournal methode is natuurlijk dat je het aan kunt passen aan je eigen manier van denken. Er is geen 'juiste manier' om het te doen, maar Ryder geeft op zijn website wel aan dat er een heel systeem achter zijn methode zit, waar hij jaren aan gewerkt heeft. Het is dus eigenlijk wel iets meer dan alleen maar 'teken je eigen agenda', hoewel veel mensen dat ook een bulletjournal noemen (niet dat daar iets mis mee is, trouwens - begrijp me niet verkeerd).

Future log

Voor het 'future log' (een overzicht van taken en afspraken die niet in deze maand vallen) combineerde ik Ryders simpele methode met een insteek waarbij ik geinspireerd werd door Ursala Rose (honeyrozes op Instagram). Zij maakt heel mooie overzichten om haar projecten voor de komende maanden in te plannen. Maar omdat ik regelmatig van gedachten verander en dan eigenlijk niet wil krassen of opnieuw beginnen, besloot ik post-it plakkers te gebruiken. Vaste afspraken, verjaardagen, feestdagen en dingen die in die maand móeten gebeuren schrijf ik met pen, maar projecten waar ik tijd en aandacht aan wil besteden krijgen een plakker, zodat ik ze gemakkelijk door kan schuiven of herindelen. Ik heb de bladzijde ook nog eens opgedeeld in meerdere onderdelen omdat ik nu eenmaal met veel dingen tegelijkertijd bezig ben. Het voelt goed. Ik zal volgende maand laten weten of het werkt.


Maandoverzicht

Dit is min of meer zo als Ryder het doet, behalve de ruimte die ik vóór de datums overlaat. Daar noteer ik wat dingen die ik graag gemakkelijk terug wil kunnen zoeken. Ik turf bijvoorbeeld hoeveel pijnstillers ik gebruikt heb (dat is meteen een goede indicatie voor hoe vaak ik hoofdpijn had) en geef met een initiaal aan met welk familielid ik -telefonisch- contact gehad heb.
Op de rechterbladzijde heb ik taken staan, gedeeltelijk overgenomen van de future log, gedeeltelijk dingen die in de loop van de maand naar boven komen. Ik gebruik dezelfde indeling als de future log, in de hoop dat het op die manier overzichtelijk blijft.


Week

Dat ging ik niet doen, nee. Maar ik heb altijd gewerkt met weken en weet niet zo goed waar ik mijn wekelijkse taken kwijt moet in de originele methode. Op maandag opschrijven en dan iedere dag migreren tot ik ze gedaan heb, werkt op mijn zenuwen (dat heb ik al een paar keer geprobeerd), maar ik wil ze ook niet op een los lijstje hebben staan of op mijn geheugen vertrouwen (allebei ook geprobeerd). Dus bedacht ik dat ik die weektaken zo beknopt mogelijk (zoals ik ook deed in de Moleskine) aan het begin van elke week kan schrijven en daaronder verder kan gaan met de dagoverzichten zoals ze bedoeld zijn. We gaan zien of het werkt...


Dag

Het idee is dat je de dagen niet van te voren invult, maar gewoon gedurende de dag alles onder elkaar schrijft. Tot nu toe werkte dat niet echt voor mij, maar ik ga het met bovenstaande aanpassingen toch nog eens proberen. Vandaar dat ik daar verder geen foto's van heb, behalve de datum hierboven.

Blog

Ik heb erg veel moeite met overzicht wat mijn blogs betreft, maar ik werk eraan. Voor geertrude.nl is het niet zo heel moeilijk, wekelijks een column, af en toe wat schrijfnieuws. Voor Huishoudhobbels is het lastiger. Daarom bedacht ik een methode die helpt om te schuiven met onderwerpen en een beetje overzicht te houden over wat ik nog moet doen. Hopelijk lukt het me dit in de loop van de komende maanden te perfectioneren, want het is nu nog een beetje een rommeltje ;-)


Lijstjes

Ik heb verschillende andere lijstjes, maar de meeste daarvan zijn te persoonlijk om te laten zien. Ook zijn ze nog redelijk ongeorganiseerd. Daar moet ik eigenlijk toch een index voor aanmaken (ook zo'n belangrijk onderdeel van de officiële bulletjournal methode), maar dat komt later wel. Ik heb gemerkt dat ik in de war raak als ik dingen te perfect wil doen ;-)

Heb jij ook een bulletjournal? En ben je net als ik vooral met functionaliteit bezig of doe je het juist vanwege de creatieve kant ervan?  Als ik mijn systeem eenmaal geperfectioneerd heb, ga ik misschien toch eens met mooiere letters aan de gang...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten