woensdag 6 juni 2018

{huishoudschema} als het even niet gaat

huishoudschema bij ziekte en stress

Soms kan ik mezelf wel sláán. Dan zie ik op mijn blog al die mooie stukjes over huishoudschema's en hoe je het allemaal perfect kunt regelen. Het lijkt zo mooi. Waarschijnlijk wek ik de indruk dat ik het in mijn eigen huishouden allemaal keurig voor elkaar heb. Maar dan kijk ik om me heen en zie ik dat de werkelijkheid soms anders is.

Huishouden bij ziekte en stress

Een oorontsteking die twee weken blijft rommelen, gevolgd door een keelontsteking, een echtgenoot die ook niet 100% in orde is (en dus niet kan bijspringen), werkdruk, familiebijeenkomsten, een verbouwing, emigratieplannen en andere omstandigheden zorgen ervoor dat de toestand in mijn huishouden allesbehalve perfect en keurig is. De afwas blijft regelmatig een dagje (of twee) staan, het bed wordt niet dagelijks opgemaakt en zelfs niet wekelijks verschoond, stofzuigen blijkt zwaar werk te zijn en opruimen, hoeveel plezier ik daar normaal ook in heb, is simpelweg te veel gevraagd. Over de toestand van de ramen heb ik het maar helemaal niet. Je kunt er nog doorheen kijken, dat scheelt. Maar ik heb ze voor het laatst in december gelapt. Dus.

Wat wil ik hiermee zeggen? Dat ik al die stukjes net zo goed kan wissen omdat ze toch niet werken? Dat heb ik heel even gedacht. Ik schaamde me omdat ik het allemaal zo prachtig beschreef, terwijl de waarheid anders is.

Mijn huishoudschema

Maar toen realiseerde ik me dat het toch anders zat. Dat het nog steeds fijn is dat ik die schema's heb. Of eigenlijk vooral dat ik mezelf toen ik bezig was die schema's op te stellen de tijd heb gegeven om na te denken over mijn huishouden.

Want hoewel het een zootje is, weet ik nog wel wat ik toen allemaal bedacht heb. Ik weet dat het voor mij het allerbelangrijkst is om de afwas weg te werken (vanwege hygiene en omdat je in ons huis altijd door de keuken heen loopt) en het toilet schoon te maken (hygiene). Ik weet ook dat ik met de avondafwas ongeveer 20 minuten bezig ben, dat het toilet maar 5 minuten werk is en dat dagelijks het bed opmaken ervoor zorgt dat ik meteen even in de slaapkamer rondkijk en opruim wat er opgeruimd moet worden. Ik weet dat één keer per week stofzuigen het minimum is om de vloer schoon te houden, maar dat ik wel een weekje kan overslaan met lakens wassen (ik was dan wel de slopen iedere week) en uitgebreid soppen (want ik haal toch al dagelijk of in ieder geval regelmatig een doekje over de ergste plekken).
Ik weet ook precies waar ik moet beginnen als ik wel even wat energie op kan brengen om iets in het huishouden te doen.

Inzicht

Mijn huishoudschema, dat ik zelf heb gemaakt en steeds aanpas als mijn leven verandert, geeft me inzicht in mijn manier van huishouden. En dát is volgens mij de basis van "het huishouden onder controle hebben". Niemand is perfect en niemand kan altijd alles volgens het boekje (of volgens schema) doen. Maar als je inzicht hebt in je taken, als je er over nagedacht hebt (daarom moet je dus nooit klakkeloos het schema van een ander volgen), kun je altijd de draad weer oppakken zodra je je weer beter voelt.

En daarom ben ik blij dat ik mijn schema heb. En daarom heb ik al die stukjes die ik erover schreef toch maar niet verwijderd. Want ik gun iedereen die rust die ik voel ten opzichte van mijn huishouden, ondanks het feit dat ik bijzonder weinig tijd en energie kan opbrengen en ondanks het feit dat het vuiler en rommeliger is dan ik zou willen. Dat komt wel weer goed.
(nu iets dergelijks proberen te doen met al mijn andere werk, want daar voel ik me een stuk minder rustig bij)

lees ook:
Iemand nodig die met je meedenkt en je helpt een passend schema op te stellen? Daar kan ik je bij helpen! Mail me voor meer informatie en/of een prijsopgave.

foto: pexels.com

1 opmerking:

  1. Ik heb geen officieel schema op een papiertje maar wel vaste gewoontes en routines wat betreft huishouden. Zoiets geeft inderdaad rust.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen