maandag 28 mei 2018

{creatief} Een mysterieus patroon

Waarschuwing: spoilers! Niet verder lezen als je van plan bent dit patroon (Addition by Substraction) als "mystery knit along" te maken. 

Een maand geleden vond ik op Ravelry een MKAL. Of eigenlijk zelfs een MMKAL.

Een wat?
Tja, Amerikaanse breisters zijn dol op afkortingen. MKAL staat voor Mystery Knit Along, wat betekent dat je met een hele groep hetzelfde patroon breit, maar niet weet wat precies (meestal krijg je steeds een stukje van het patroon). Die extra M staat voor Murder, want deze MKAL was gekoppeld aan een ouderwets detectiveverhaal.
En dat was (natuurlijk) wat me het meest aansprak.

Als voorbereiding kreeg je aanwijzingen voor het garen dat je moest kiezen (kleuren mocht je zelf weten, A en B effen en groot onderling contrast, D meerkleurig en passend bij A en B, C meerkleurig en totaal anders dan de rest). Dat maakte het voor mij al lastig, want mijn budget voor breigaren is minimaal en ik wilde zeker niet teveel geld steken in een project waarvan het enige dat ik wist was dat het een omslagdoek zou worden. En laat ik die nu eigenlijk nooit dragen...


Ik besloot dat zo'n MKAL vooral om het proces gaat en niet om het eindresultaat. Dus ging ik maar weer naar de Zeeman en koos vier kleuren acrylgaren voor een totaal prijs van nog geen 8 euro (uiteindelijk had ik net iets te weinig grijs en moest ik daarvoor een bol bijkopen).  Helaas was er weinig keus, maar ik deed het ermee. Drie van de vier kleuren zijn goed, de vierde (de bol die bovenop ligt) had iets meer mogen afsteken, maar ik ben nog steeds blij dat ik het op deze manier gedaan heb. Op het bijbehorende forum werd veel gepiekerd over het gebruik van dure wol voor een project waarvan je niet weet of je het eindresultaat wel mooi vindt. Er waren zelfs mensen die daarom maar gewoon besloten te wachten met breien tot ze het resultaat van anderen gezien hadden. Maar dan is de lol van het mystery gedeelte er wel af.

Ik had juist enorm veel plezier in de wekelijkse nieuwe delen (in totaal 6 delen, proloog, 4 delen en epiloog waarvan de proloog dus de inkooplijst bevatte). En nog meer plezier in het verhaal dat er eveneens in delen bij kwam. Als je het Engels én Engelse breitermen goed beheerst, is het sowieso een aanrader om te lezen, want het  zit vol woordgrapjes. Daarnaast waren de patronen ook nog eens representatief voor wat er in het verhaal gebeurde.

Deel 1 - strepen in allevier de kleuren, waarvan één kleur driehoekige strepen ("wedges") vormt, maar dat zie je niet goed omdat die kleur dus veel opvallender had moeten zijn.


Deel 2 - een "basket weave" effect met horizontale en verticale strepen in drie kleuren - één van de hoofdrolspelers was vermoord


Deel 3 -een illusie patroon in 2 kleuren - weer een moord.


Horizontale strepen van bovenaf en verticale strepen (bandensporen) vanuit een andere hoek.


Deel 4 was een heel speciaal open steekpatroon (inderdaad, nog maar één hoofdpersoon - plus de detective natuurlijk - over).


Voor de epiloog moest ik ruim twee meter (!) koord breien. Maar dat bleek eigenlijk best goed te doen, onder de parasol in de tuin.


Dat koord moest dan weer door de gaten in de langste rand geregen worden.Het is een beetje lastig te zien, want dit had dus weer die kleur moeten zijn die beter afstak tegen de rest. Toch vind ik het eindresultaat juist heel mooi. Een afstekende kleur (die dan alleen aan de bovenrand en als driehoekige strepen ("wedges") in het eerste deel zichtbaar geweest zou zijn, zou het voor mij toch iets te opvallend en druk maken).Het is wel een enorm grote omslagdoek geworden (maar dat ligt waarschijnlijk niet aan het ontwerp, ik heb de stekenverhouding simpelweg genegeerd).


Maar het is zeer zeker draagbaar (als het kouder is).


Ja, ik vond dit echt leuk om te doen. En ik ga dus zeker nog eens zo'n MKAL volgen.


(deze post bevat één of meerdere affiliatelinks, kijk hier voor meer informatie daarover)

2 opmerkingen:

 1. Hartstikke mooi.
  En hoe leuk om niet vooraf te weten wat het precies gaat worden.
  Het een leuk en verrassen eindresultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! En ja, dat is echt leuk om te doen. Ik heb er ook veel van geleerd. Er zaten steken en patronen in die ik nog niet eerder gebruikt had.

   Verwijderen